Annonce
Kultur

Platform K-kritikere inviteres til rens luften-møde: Lad os tage en snak - ja, mange snakke

Platform K åbnede på Madevej 2 i sidste uge, og de ansatte liner dagligt kulturtilbud op. Planen er, at stedet skal være Stedet for unge og øvrige kulturforbrugere i Horsens. Arkivfoto: Morten Pape
Bestyrelse puster fredspibe-røg ind i den hvepserede, som debatten om byens ny ungekulturhus har udviklet sig til.

Horsens: Nogle af de mest fremtrædende kritikere af Platform K bør tjekke deres indbakke.

Efter længere tids verbal beskydning mod den skabelsesproces, der ligger bag sidste uges åbning af Horsens ny ungekulturhus på Madevej, inviterer husets bestyrelse nu til dialog.

Der er brug for at få renset luften, mener Lasse Schuleit, bestyrelsesmedlem i Platform K og kultur- og eventchef i Horsens Kommune.

Annonce

- Som samlet bestyrelse har vi den holdning, at vi gerne vil tale med alle, og hvis der er nogen, som ikke føler sig hørt - og vi kan jo læse i avisen, at der er nogle, der har det sådan - så handler det om hurtigst muligt at sætte os ned og få talt sammen, siger han.

Lasse Schuleit forklarer, at den seneste tids kritik er det direkte afsæt for de kommende dialogmøder.

- Det er en misforståelse, hvis folk går rundt med den opfattelse, at vi ikke vil tale med dem. Det vil vi rigtig gerne, og det er sådan set ikke en ny holdning. Det har vi hele tiden villet - både i bestyrelsen og i det, der før hed projektgruppen, siger han på vegne af bestyrelsen, der tæller medlemmer fra kommunens kultur- og eventafdeling, Horsens Ungdomsskole, uddannelsesinstitutionen VIA, kulturstedet Det Gule Pakhus og spillestedet KulisseLageret.

Uden indflydelse

Kultur- og eventchefen var selv var med i en projektgruppe, som et flertal i Horsens Byråd for to år siden satte i sving med at fusionere Det Gule Pakhus og KulisseLageret.

Missionen var at skabe et nyt, samlet ungekulturhus, som på sigt også skal udvikles til et moderne spillested med plads til 500 publikummer.

Kunne vi have gjort det bedre? Ja, det kunne vi. Var der noget, vi skulle have gjort anderledes? Ja, det var der helt sikkert. Vi kan ikke lave om på det nu, men vi kan sige: "Lad os tage en snak.

Lasse Schuleit

I de seneste måneder har især brugere af Det Gule Pakhus imidlertid været på barrikaderne.

De føler sig afsporet og uden indflydelse på, hvad Platform K skal være for et sted, og forleden stod to af KulisseLagerets bestyrelsesmedlemmer, Machai Gordon og Thomas Kjærsgaard, også frem med en lignende synspunkter.

Samtidig har debatten taget fart på sociale medier.

Annonce

Debatten er kørt skævt

Lasse Schuleit foregriber ikke det kommende dialogmøde, men i hans optik er debatten om Platform K kørt skævt af flere årsager.

- Som jeg ser det, bliver tingene blandet sammen, siger han og uddyber:

- Der er truffet en politisk beslutning i en budgetaftale (for 2020, red.) om at fusionere de to steder. Det kan man være enig eller uenig i - det er en diskussion for sig. Jeg synes, det er en fantastisk idé, ambitiøs og med et kæmpe potentiale.

- Så er der næste skridt: eksekveringen af den politiske beslutning. Der nedsatte man en projektgruppe til at komme med et forslag til, hvordan man kan realisere beslutningen. Vi i projektgruppen har så lavet en model for, hvordan en første fase af det her kunne se ud.

- Første fase - og det står også i budgetaftalen - handler om at få lavet et cafémiljø og en udvidelse af øvelokalekapaciteten. Og så har projektgruppen genoplivet et gammelt guldæg i Det Gule Pakhus, nemlig en uddannelse for lydteknikere. Så allerede i første fase sker der fantastisk mange ting til glæde for alle de kreative i byen.

Forleden hængte utilfredse brugere fra Det GuLe Pakhus bannere og plakater op flere steder i byen. "Boykot Platform K", lød et af budskaberne. Foto: Morten Pape

- Det er det, vi har arbejdet henimod, og meget af den kritik, som har været, går jo egentlig ikke på det konkrete indhold. Jeg tror, at både Det Gule Pakhus, Kulisselageret og andre i byen gerne vil have, at der sker noget mere. Men det er som om, diskussionen er kommet til at blande de to niveauer: den politiske beslutning, om det er en god idé at fusionere de to steder, og så selve udførelsen. Det mudrer det lidt, og det gør, at vi kan komme til at misforstå hinanden, siger kultur- og eventchefen.

Annonce

Samme drøm og ambition

Når han ser tilbage på den nu udskældte proces, er hans oplevelse, at brugerne i Det Gule Pakhus og KulisseLageret fra start gerne har villet involvere sig, mens arbejdsgruppen på sin side har ønsket at involvere folk.

- På den måde er det samme drøm og samme ambition, vi har. Men at vi har ramt hinanden skævt, dét skal man selvfølgelig reflektere over og sige ”var der noget, vi kunne have gjort anderledes?” Og ja, det er der tydeligvis, men det ændrer ikke ved den grundlæggende indstilling, vi hele tiden har haft og stadig har; at vi gerne vil tale med folk.

Platform K

Platform K er Horsens ny ungekulturhus.

Horsens Byråd lancerede planerne for snart to år siden, og foreløbig er fase 1 finansieret med 6,5 millioner kroner.

Platform K er en fusion af spillestedet KulisseLageret og kulturhuset Det Gule Pakhus - begge institutioner med med mere end 25 år på bagen.

Mens Det Gule Pakhus formelt lukker med åbningen af Platform K, fortsætter KulisseLageret indtil videre med at arrangere enkelte koncerter i kælderen under Horsens Ny Teater. En del af programmet er dog allerede flyttet til Platform K. Det er uvist, hvornår KulisseLageret lukker endeligt.

Ud over KulisseLageret og Det Gule Pakhus indgår en ny cafédel i Platform K. Den skal rumme et bredt spekter af aktiviteter - alt fra foredrag og krea-aftener til små koncerter og dragqueen banko.

Første fase indeholder også en udvidelse af øvelokalekapaciteten, og projektgruppen genoplivet et gammelt DGP guldæg, nemlig en uddannelse for lydteknikere, en ide som skal løfte vækstlaget i byen, og skaffe nye lydmænd og lysfolk til musikmiljøet,

Platform K er født som et kommunalt projekt, men skal fremover drives som en selvejende institution.

Den officielle åbning fandt sted 3. og 4. september.

Er der et tidspunkt i forløbet, hvor du tænker ”det var her, kæden begyndte at hoppe af i forhold til brugerne af Det Gule Pakhus?”

- Jeg synes egentlig ikke, kæden er hoppet af, selv om jeg selvfølgelig godt kunne have tænkt mig, at vi stadig havde gang i en god dialog og et godt samarbejde. Corona gjorde det heller ikke nemt. Det er ikke en undskyldning, men de store møder var i en periode bare utroligt svære at gennemføre. Men den vigtige samtale håber jeg virkelig, at vi kan få sat gang i igen, for projektet har et kæmpe potentiale.

Annonce

Ville gerne have grillet og snakket

Pandemien besværliggjorde også snakke med andre af byens unge, frivillige og studerende, siger Schuleit.

- Vi ville have elsket at mødes 8000 gange, grille nogle pølser og drikke nogle øl, sludre og kigge på ideer. Det har bare ikke været muligt på grund af corona. Vi har stadig mødtes, men møderne blev i mindre grupper og med færre, end vi kunne have ønsket os.

Det Gule Pakhus nåede at eksistere i næsten 30 år, inden stedet lukkede ned som led i fusionen med KulisseLageret på Madevej. Arkivfoto: Morten Pape

Han håber, at det kommende dialogmøde munder ud i, at flere står sammen om Platform K.

- Kunne vi have gjort det bedre? Ja, det kunne vi. Var der noget, vi skulle have gjort anderledes? Ja, det var der helt sikkert. Vi kan ikke lave om på det nu, men vi kan sige: "Lad os tage en snak - ja, mange snakke - om hvordan vi kommer videre herfra, sammen. Jeg mener ikke, det er for sent, og jeg synes ikke, det klinger hult at sige, "alle der vil være med, kan være med", siger Lasse Schuleit.

Det er ikke fastlagt, hvornår rens luften-mødet skal finde sted, men både bestyrelsen fra Det Gule Pakhus’ Venner og KulisseLagerets bestyrelse er indbudt. Alle parter har takket ja, oplyser kultur- og eventchefen.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse:  Sådan nedlagde AC Horsens Hobro på smart taktisk træk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Lokal stemmesluger beskyldes for at have solgt prostitueret til voldsomme sexkunder

Erhverv For abonnenter

Succesfuld Gedved-virksomhed har købt 13.500 kvm jord i Horsens V: Forventer første spadestik til nyt domicil i 2022

AC Horsens

AC Horsens tilbage på ret kurs: Hobro blev nedlagt i taktisk triumf

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Erhverv

Iskageforretning om svigtende sommergæster: - Folk går ikke op i Graven, men heldigvis har vi købt en ko

Leder For abonnenter

Et VM hvert andet år lyder besnærende, men der er kun én konklusion: Drop det!

Odder For abonnenter

Alexander har ventet på kørekort i ni måneder: Kan ikke komme videre som landbrugselev

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Tusinder plejer at gøre det: På søndag kan man igen komme på besøg

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Debat For abonnenter

Horsens vokser videre: Nu er godsbanearealet i spil

Hedensted For abonnenter

Samarbejdets mand i spidsen for Juelsminde Digelag: Her er hans ambition

Hedensted

Mysterium om cykelbjerg opklaret: Derfor lå stor bunke cykler i skovkanten ved rasteplads

Annonce