Annonce
Horsens

Platantræer bliver klippet i bund i kampen for at overleve

Gartnerne er gået hårdt til den med beskæringen, som har efterladt platantræerne helt skaldede. Men det er til deres eget bedste. Den hårde beskæring skal være med til at sikre træernes liv. Foto: Morten Pape

Rækken af platantræer, der står uden for sygehuset langs Sundvej i Horsens, har mistet det meste af deres kroner.

Horsens: Den række platantræer, der står langs Sundvej ved Regionshospitalet Horsens, har haft det så svært, at der var frygt for, at de skulle fældes.

Det fortæller Bjørn Dencker Hansen, sektionsleder samme sted.

Træerne var oprindelig plantet på parkeringsområdet, men måtte vige pladsen til fordel for den store udvidelse af hospitalet.

Derfor blev de store træer flyttet og genplantet på området, der vender ud mod Sundvej.

Men træerne mistrivedes.

- De var faktisk ved at gå ud. Nogle var helt grønne op af stammerne, hvor der skød nye blade.

Til gengæld kom der ingen grokraft op i træernes kroner.

Annonce

Ny krone om et par år

Derfor blev der tilkaldt fagfolk og lavet en risikovurdering. Enden blev, at kronerne blev klippet helt ned.

- Så vil de sætte en ny krone om to-tre år, fortæller Bjørn Dencker Hansen.

Der er ikke blevet konstateret svamp i træerne.

- Det har nok bare været et dårligt år, men nu håber vi, at vi kan holde liv i dem.

I byggeperioden var det totalentreprenøren for det nye sygehusbyggeri, NCC, der havde ansvaret for træerne, men i sommer blev de sammen med nybyggeriet overdraget til hospitalet.

En hårdfør krydsning

Naturvejleder Jan Kjærgaard beretter på Naturstyrelsens hjemmeside om platantræer. Han fortæller, at de blandt andet kan kendes på, at barken skræller af og træernes frugtstande, som ligner små brune kugler, der hænger i en snor fra grenene.

Platantræerne, som man ser dem i Danmark, er sandsynligvis opstået som en krydsning mellem orientalsk og amerikansk platan.

Denne krydsning har vist sig at være meget hårdfør overfor miljøpåvirkninger og stress og kan gro under asfalt og brosten. Luftforureningen renser den bare og gror videre.

Får platanen lov til at udvikle sig naturligt, ender den som et storkronet træ. I Danmark er de ældste træer af krydsningen ikke meget over 300 år, men de er stadig i fuld vigør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce