Annonce
Horsens

Platantræer bliver klippet i bund i kampen for at overleve

Gartnerne er gået hårdt til den med beskæringen, som har efterladt platantræerne helt skaldede. Men det er til deres eget bedste. Den hårde beskæring skal være med til at sikre træernes liv. Foto: Morten Pape

Rækken af platantræer, der står uden for sygehuset langs Sundvej i Horsens, har mistet det meste af deres kroner.

Horsens: Den række platantræer, der står langs Sundvej ved Regionshospitalet Horsens, har haft det så svært, at der var frygt for, at de skulle fældes.

Det fortæller Bjørn Dencker Hansen, sektionsleder samme sted.

Træerne var oprindelig plantet på parkeringsområdet, men måtte vige pladsen til fordel for den store udvidelse af hospitalet.

Derfor blev de store træer flyttet og genplantet på området, der vender ud mod Sundvej.

Men træerne mistrivedes.

- De var faktisk ved at gå ud. Nogle var helt grønne op af stammerne, hvor der skød nye blade.

Til gengæld kom der ingen grokraft op i træernes kroner.

Annonce

Ny krone om et par år

Derfor blev der tilkaldt fagfolk og lavet en risikovurdering. Enden blev, at kronerne blev klippet helt ned.

- Så vil de sætte en ny krone om to-tre år, fortæller Bjørn Dencker Hansen.

Der er ikke blevet konstateret svamp i træerne.

- Det har nok bare været et dårligt år, men nu håber vi, at vi kan holde liv i dem.

I byggeperioden var det totalentreprenøren for det nye sygehusbyggeri, NCC, der havde ansvaret for træerne, men i sommer blev de sammen med nybyggeriet overdraget til hospitalet.

En hårdfør krydsning

Naturvejleder Jan Kjærgaard beretter på Naturstyrelsens hjemmeside om platantræer. Han fortæller, at de blandt andet kan kendes på, at barken skræller af og træernes frugtstande, som ligner små brune kugler, der hænger i en snor fra grenene.

Platantræerne, som man ser dem i Danmark, er sandsynligvis opstået som en krydsning mellem orientalsk og amerikansk platan.

Denne krydsning har vist sig at være meget hårdfør overfor miljøpåvirkninger og stress og kan gro under asfalt og brosten. Luftforureningen renser den bare og gror videre.

Får platanen lov til at udvikle sig naturligt, ender den som et storkronet træ. I Danmark er de ældste træer af krydsningen ikke meget over 300 år, men de er stadig i fuld vigør.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce