Annonce
Danmark

Plastindustrien: Der er stort potentiale for at genanvende plast i Danmark

- Det kommer meget an på, hvor du bor, om plast bliver sorteret og genanvendt, siger miljøpolitisk chef Christina Busk fra interesseorganisationen Plastindustrien. PR-foto
Med øget fokus på genanvendelse samt nye samarbejder mellem kommuner og industri er der basis for at genanvende meget mere plast, mener Plastindustrien.

Plastik: Når du sorterer shampooflasker, kødbakker eller plastikposer fra dit husholdningsaffald, bliver kun en mindre del genanvendt.

I Danmark er vi nemlig stadig i den spæde start, når det gælder genanvendelse af plast. Ifølge interesseorganisationen Plastindustrien har virksomhederne ret godt styr på genanvendelse fra produktionen, men plast fra husholdninger bliver kun genanvendt i mindre skala.

Således viser tal fra Miljøstyrelsen, at 42 procent af den samlede forsyning af plastemballage i Danmark indsamles til genanvendelse.

Annonce

Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen vurderes det, at op imod 70 procent af den plast, der rent faktisk bliver sorteret til genanvendelse i Danmark, eksporteres til udlandet. Der findes nemlig ikke mange danske plastsorteringsanlæg for blandede plastfraktioner fra husstandene.

Mere samarbejde

- Der har været en lang tradition for, at det plastaffald, som kommunerne samler ind, enten er blevet brændt af eller sendt til sorteringsanlæg i udlandet. Men vi er begyndt at se projekter, hvor kommunerne samarbejder med virksomheder om at genanvende plast og få en høj kvalitet ud af det, siger miljøpolitisk chef Christina Busk fra Plastindustrien.

Eksempler på virksomheder, der arbejder med plastgenanvendelse fra husholdningerne, er Aage Vestergaard Larsen i Mariager og Genplast.


Lige nu er det kommunerne, som kræver penge af borgerne for at håndtere affaldet, men det vil rykke, når det i fremtiden er producenterne, som skal finansiere den del.

Christina Busk, Plastindustrien


- Det kommer meget an på, hvor du bor, om plast bliver sorteret og genanvendt. Fordi kommunerne har haft en interesse i at brænde det af i deres varmeanlæg, har der ikke været den store udvikling inden for området, men vi arbejder kraftigt på, at de mindre tiltag bliver større, siger Christina Busk.

Annonce

Producentansvar i 2025

Ifølge Plastindustrien er potentialet for genanvendelse af plast stort.

- Plast er ikke svær at genanvende. Jo mere blandet og snavset det er, jo sværere er det, Men det kan blive økonomisk rentabelt, og vi skal genanvende, siger Christina Busk.

Hun peger på, at EU-regler kommer til at skubbe på udviklingen, fordi der fra 2025 bliver indført et producentansvar, som gør, at producenterne skal have styr på, hvordan deres emballage bliver indsamlet og genanvendt.

- Lige nu er det kommunerne, som kræver penge af borgerne for at håndtere affaldet, men det vil rykke, når det i fremtiden er producenterne, som skal finansiere den del, siger Christina Busk.

Annonce
Annonce
Annonce