Annonce
Horsens

Planer om statue af Vitus Bering er rykket nærmere. Kommunen overvejer placering ved nyt å-forløb

En stor statue af Vitus Bering skal placeres på enten Nordhavnen eller ved det nye å-forløb mellem havnen og Rådhustorvet i Horsens. Det er medlemmerne af Vitus Bering-komiteen enige om, fortæller komiteens formand, det konservative byrådsmedlem Esben Hedeager. Arkivfoto: Morten Pape
Horsens Kommune undersøger nu, om statuen kan placeres på Nordhavnen eller ved det nye å-forløb mellem havnen og det nuværende rådhus.
Annonce

Horsens: En statue af Vitus Bering i mindst 2,5 meters højde skal placeres enten på Nordhavnen i Horsens eller ved det nye å-forløb mellem havnen og det nuværende rådhus.

Det er målet for Vitus Bering-komiteen, som for nylig mødtes for anden gang.

Og planerne er efter det seneste møde rykket nærmere, fortæller det konservative byrådsmedlem Esben Hedeager, der er formand for komiteen.

- Vi har drøftet både eventuelle placeringer og størrelsen på statuen. De to ting hænger tæt sammen, og vi skal derfor have vedtaget en endelig placering, før vi kan komme videre med udformningen af statuen, fortæller Esben Hedeager, der oplyser, at komiteens medlemmer er enige om, at statuen skal have en "pæn størrelse".

- Vi arbejder ud fra, at statuen bliver mindst 2,5 meter høj. Og gerne større, fortæller formanden.

Han fortæller også, at medlemmerne af komiteen har lagt sig fast på, at statuen skal placeres på enten Nordhavnen eller i forbindelse med det nye å-forløb mellem havnen og det nuværende rådhus.

- Vi er altså gået væk fra ideerne en placering i selve midtbyen og på sydhavnen, fortæller Esben Hedeager.

Arbejdet med at fastlægge en præcis placering til den store statue fortsætter nu i Horsens Kommunes administration, som er blevet bedt om at se på tingene og melde tilbage til komiteen. Den fik på sit seneste møde input fra både Horsens Museum, Vitus Bering-lauget og fra den russiske ambassade om Vitus Berings betydning.

- Og specielt den russiske kulturattachés indlæg gjorde indtryk. Vitus Bering gjorde så meget stort for Rusland. Han bidrog til, at landet blev kortlagt. Og den russiske ambassade har lovet at stå til rådighed for komiteen med hjælp til kontakter i Rusland i forbindelse med vores arbejde med fortællingen om Vitus Bering. Det er stort, siger Esben Hedeager.

Vitus Bering og Horsens

Vitus Jonassen Bering blev født i Horsens i 1681.
Han drog til søs og blev i 1703 hvervet til den russiske flåde.
Vitus Bering flyttede til Rusland og blev leder af den første Kamtjatka-ekspedition, der strakte sig over fem år, fra 1725 til 1730. Her konstaterede han, at Sibirien var adskilt fra Nordamerika af det stræde, der blev opkaldt efter ham, Beringsstrædet.
Den anden Kamtjatka-ekspedition, som fandt sted i 1733-1743, skulle kortlægge den amerikanske vestkyst, og i 1741 nåede man frem til Amerika. På vej hjem strandede skibet, og besætningen var tvunget til at overvintre på øen. Mange af ekspeditionens deltagere døde - bl.a. Vitus Bering, som døde i december 1741. Han blev sammen med de andre begravet på øen, der siden hen fik navnet Beringøen.
Berings grav på Beringøen blev fundet i 1991 af en dansk-russisk ekspedition.
I Horsens findes der et mindesmærke over Vitus Bering i Vitus Beringsparken og en udstilling om hans liv på Horsens Museum.
Den nye komité skal bl.a. etablere en Vitus Bering-skulptur i Horsens og være med til at formulere anbefalinger om den fremtidige formidling af Vitus Berings historie i Horsens. Og så skal den sikre finansiering til projektet via fundraising.
Komiteen består af byrådsmedlemmerne Esben Hedeager (K) som formand samt Jakob Bille (LA) og Martin Ravn (V) som næstformænd. Derudover skal komiteen bestå af fagfolk fra byen - f.eks. en repræsentant fra Bedre Bymiljø, havnen, Horsens Museum, Horsens Kunstmuserum og en repræsentant fra den russiske ambassade.
I Horsens Kommunes budget er der afsat 250.000 kr. til komiteens arbejde, som skal være afrundet senest i foråret 2021.
Kilde: Horsensleksikon.dk og Horsens Kommunes budgetaftale

Annonce

Tre nye medlemmer

På Vitus Bering-komiteens seneste møde blev komiteen udvidet med yderligere tre medlemmer. Og ifølge Esben Hedeager er der tale om et vaskeægte scoop, idet direktøren for Nationalmuseet Rane Willerslev er trådt ind i komiteen.

- Han er virkelig vidende på russisk historie, og han har en meget stor interesse for området, hvor han har rejst. Vi forventer os meget af hans input til komiteen. Og så skader det jo heller ikke, at han er et kendt navn. Det kan måske skabe ekstra opmærksomhed omkring vores arbejde, siger Esben Hedeager.

Ud over Rane Willerslev er også museumsinspektør ved Nationalmuseet Jeanette Varberg, der bor i Horsens, trådt ind i komiteen.

- Hun er vigtig at have med, da hun ved rigtig meget om Vitus Bering, og hun kan bidrage til at løfte historien om ham, siger komite-formanden, der også glæder sig over, at erhvervsdirektør i Business Horsens, Anders Killmann Petersen, har sagt ja til at være med.

- Han kan være med til at løfte komiteens arbejde ind i et netværk omkring erhvervslivet, håber Esben Hedeager.

Komiteen mødes igen efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte igen - men der var fremgang at spore

AC Horsens

AC Horsens har flest sejre mod Brøndby, men Jonas Dal skruer ned for ambitionerne

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce