Annonce
Horsens

Plan for nedrivning af boliger i Sundparken fik grønt lys i byrådet: Første blok skal rives ned i 2023

Den reviderede udviklingsplan for Sundparken, der blev vedtaget af byrådet mandag aften, omfatter blandt andet fjernelse af 124 boliger, der svarer til fem blokke. Planen sendes nu til godkendelse i Transport- og Boligministeriet. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Først skulle de sælges til privat udlejning, men mandag aften sagde byrådet på opfordring fra boligforeningen ja til en ny udviklingsplan, der omfatter nedrivning af 124 boliger i Sundparken. Planen sendes nu til godkendelse i Transport- og Boligministeriet.

Horsens: Siger ministeriet god for det, vil 124 ud af de i dag 577 almene boliger i Sundparken frem mod 2029 blive fjernet. Der kan blive tale om nedrivning af hele boligblokke og etager, der fjernes fra udvalgte boligblokke.

De almene boliger skal erstattes af 74 nye private boliger.

Første skridt blev taget mandag aften, da et stort flertal i byrådet sagde god for en revideret udviklingsplan for Odinsgaards afdeling i Sundparken.

I den første udviklingsplan fra foråret 2019 stod boligblokkene til at skulle blive stående og solgt til private investorer til stor glæde for politikere og boligforeningen.

Flere af beboerne takkede imidlertid nej til at bo i en privat udlejet bolig, og derfor kom ønsket fra boligforeningen om at revidere planen, der nu bliver sendt til Transport- og Boligministeriet til endelig godkendelse.

Annonce

En skal-opgave

Der var ikke den store begejstring for planen i byrådet mandag aften, og borgmester Peter Sørensen (S) understregede da også, at der er tale om en skal-opgave, ikke en kan-opgave, og at det sker på baggrund af et ønske fra boligforeningen.

Opgaven skal løses for at leve op til lovens krav om, at andelen af almene boliger i "ghettoen" Sundparken i 2030 skal ned på 60 procent. I dag er tallet 86,7.

I udviklingsplanen står der, at "nedrivningerne vil forventeligt være af hele boligblokke, mens eventuelle ombygninger kan være af en form, hvor eksempelvis etager fjernes fra udvalgte boligblokke eller hvor længden af boligblokke afkortes".

"De konkrete boligblokke, som skal nedrives og ombygges, vil udvælges strategisk for at
løfte de eksisterende kvaliteter i området og for at give plads til nye boliger og eventuelt faciliteter, der kan bidrage til at løfte hele området", står der i planen.

Den første blok står ifølge tidsplanen til nedrivning i 2023, og det vil fortsætte frem mod 2027, i takt med at blokkene bliver tømt for beboere, og der er ledige boliger til dem.

Annonce

Formand stemte imod

Den reviderede udviklingsplan er tidligere blevet godkendt af kommunens paragraf 17 stk. 4-udvalg vedrørende udsatte boligområder og parallelsamfund, men formanden, Michael Nedersøe (DF), stemte imod i byrådssalen.

- I februar 2019 havde vi en plan, hvor det for alt i verden gjaldt om at undgå nedrivning. I Dansk Folkeparti har vi hele tiden ment, at vi skulle undgå nedrivninger, for det er at smide gode penge efter dårlige. Der er heller ikke særlig grund til at tro, at nedrivninger vil have en nævneværdig effekt i området, sagde han.


I Dansk Folkeparti har vi hele tiden ment, at vi skulle undgå nedrivninger, for det er at smide gode penge efter dårlige.

Michael Nedersøe (DF), formand for §17 stk. 4-udvalget vedrørende udsatte boligområder og parallelsamfund


Næstformanden i udvalget, Paw Amdisen, lagde vægt på, at ændringen af planen sker efter et ønske fra beboerne.

- Det er rigtigt, at udgangspunktet for byrådet var, at vi skulle undgå nedrivninger af gode boliger, men nu har sagen været omkring beboerdemokratiet. Når man her mener, at det kan skabe bedre boligløsninger, synes jeg, at vi skal respektere det, sagde han.

Her bemærkede Michael Nedersøe, at der på de informationsmøder, han har været til, også var beboere, der udtrykte modstand mod nedrivning.

- De sagde, at det var spild af gode boligblokke, og dem skal vi også lytte til, sagde han.

DF'eren var den eneste, der stemte imod planen. Enhedslistens Lisbeth Torfing stemte blankt.

- Vi stemte imod den oprindelige udviklingsplan, fordi vi er imod at fjerne almene boliger, og det er vi, uanset om der er tale om salg eller nedrivning. Derfor stemmer vi blankt i dag og holder os på den måde helt uden for udviklingsplanen, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

AC Horsens For abonnenter

Askou har skabt et superligahold: AC Horsens' forvandling fuldbyrdet med dramatisk sejr

Annonce