Regionen: Som tidligere omtalt indgik Region Midtjylland i sidste uge en aftale med SOS International om, at virksomheden fra 1. februar overtager opgaven med at tilbyde de såkaldte lyntest eller antigen-test til borgere i hele den midtjyske region.
Aftalen indebærer blandt andet, at der etableres i alt syv stationære testcentre, som placeres i Aarhus, Horsens, Randers, Viborg, Silkeborg, Herning og Holstebro. Disse centre skal stå for 40 procent af alle lyntests, mens de resterende 60 procent vil blive lagt over i et antal mobile enheder, som skal kunne rykke ud og teste på eksempelvis uddannelsesinstitutioner eller plejecentre.
Plan færdig lørdag
Endnu er præcise adresser på de stationære testcentre ikke meldt ud, ligesom det også stadig er uklart, hvordan hele den mobile del af setuppet vil blive skruet sammen, eksempelvis hvem der skal afgøre, hvor de mobile enheder sættes ind, hvornår og hvor længe.
- Lige nu arbejder repræsentanter fra regionen, fra SOS International og fra de 19 kommuner i Region Midtjylland med at lægge en plan for, hvordan lyntestningen skal foregå fra på mandag. Og det arbejde ventes først at være afsluttet på lørdag, fortæller vicedirektør Dorte Christensen, Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland.
Dorte Christensen, vicedirektør, Indkøb og Medicoteknik, Region MidtjyllandDer er mange ting, der skal tages højde for, så i virkeligheden har man ikke lang tid til planlægningsopgaven.
Hun erkender, at det er meget tæt på premieredagen, men peger på, at det blot er en uges tid siden, at aftalen blev indgået.
- Der er mange ting, der skal tages højde for, så i virkeligheden har man ikke lang tid til planlægningsopgaven, siger Dorte Christensen.
Testkapacitet
Det handler om for planlæggerne at finde frem til, hvordan man sikrer den størst mulige udnyttelse af kapaciteten, så vi ikke igen oplever, at poderne står og venter forgæves på borgere, der skal testes, som det har været tilfældet hidtil på mange lyntest-centre.
På landsplan vil der være kapacitet til at lynteste 100.000 personer dagligt, heraf 17.000 i Region Midtjylland.
Dorte Christensen kan altså endnu ikke løfte sløret for, præcist hvordan og hvor borgerne fra på mandag kan blive lyntestet, men hun kan til gengæld forsikre, at data med borgernes personlige oplysninger vil blive behandlet korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen.
Tryg og fortrøstningsfuld
Det oplyser hun, efter at det i sidste uge kom frem, at Medical Nordics, der er underleverandør for SOS International, i nogle tilfælde på Sjælland har brugt app'en WhatsApp til at kommunikere internt om borgernes testsvar. Det foranledige Dorte Christensen til at bede SOS International om dokumentation for, at virksomheden har styr på datasikkerheden.
- Efter møder med SOS International, hvor også vore egne it-folk deltog, føler vi os nu helt trygge ved, at alle data vil blive håndteret korrekt, siger Dorte Christensen, som i øvrigt er "fuld af fortrøstning for, at hele lyntestnings-programmet vil komme til at køre på skinner".