Annonce
Horsens

Plan for Husoddestien er klar: Bredere sti, mere lys og flere bænke

Snart bliver der mere plads og lys til cyklister og gående på Husoddestien. Kommunens plan- og miljøudvalg har nikket ja til planer om at opgradere stien med ny belægning, lys, nye bænke og en udsigtsplatform. Arkivfoto: Morten Pape
Politikerne i plan- og miljøudvalget har nikket ja til opgraderingen af Husoddestien. Det betyder bl.a. en ny belægning, som ikke er asfalt.

Horsens: Lys, ny belægning og en bredere sti.

Det kan brugerne af Husoddestien nu snart se frem til, efter politikerne i plan- og miljøudvalget forleden nikkede ja til planerne for en opgradering af stien, der forbinder midtbyen med Stensballe.

Beslutningen har været undervejs længe og har været genstand for stor debat.

Byrådet besluttede i budgettet for 2018, at stien skulle opgraderes. Det skulle bl.a. ske for at sikre, at flere horsensianere sætter sig op på cyklen. I første omgang lød det, at stien skulle asfalteres og have ny belysning i form af lygtepæle.

Men planerne om opgraderingen af stien fik mange horsensianere op af stolene. På den ene side har stået borgere og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der mente, at stien skulle bevares som netop en natursti, mens der på den anden side har været ønsker om, at stien skulle opdateres med lys og ny belægning, så den kunne blive mere attraktiv at færdes på for bl.a. cykelpendlere.

På et borgermøde i december mødte omkring 100 op for at diskutere planerne, og i januar besluttede politikerne at ændre planerne, så der ikke længere skulle asfalt og lygtepæle til.

Siden har forvaltningen så udarbejdet et forslag til en mere simpel opgradering af stien, og det er det forslag - med stenmelsbelægning i 2,5-3 meters bredde fra Sølystvej til Jespersvej, pullerter med lys, en udsigtsplatform og nye bænke - politikerne nu har nikket ja til.

Annonce

Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt. Vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt.

Martin Ravn, formand plan- og miljøudvalget, Venstre

Bro får ny belægning

Med i planerne er også kommet en udvidelse af den bro, der fører brugerne af stien over Sundet.

- Broen bliver udvidet, så det bliver muligt for cyklister og gående at krydse hinanden. Derudover har der været et ønske fra et bådelaug i området om at få broen hævet, så laugets både får lettere ved at passere under broen. Vi kan ikke hæve broen inden for den nuværende budgetramme, men vi har besluttet at fjerne alt det, som ikke har en bærende funktion i konstruktionen under broen, og det kommer til at give omkring 10-15 cm mere frirum under broen, forklarer Martin Ravn.

Broens nye overbygning bliver udført i hårdtræ, og der bliver etableret et nyt rækværk i stål.

Et af de store debatpunkter har været, hvor meget lys der skal være på stien. I første omgang bliver belysningen på Husoddestien sat op med 30 meters mellemrum i pullerter. Udgangspunktet er, siger udvalgsformanden, at der stadig skal være tale om en natursti, så der "skal ikke være mere lys end nødvendigt for at orientere sig", siger han.

- Men vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt. Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt, siger Martin Ravn.

Vil øge tilgængeligheden til vandet

Et af de meget synlige tiltag på Husoddestien bliver en udsigtsplatform - eller en træbrygge, som bliver placeret omkring 200 meter øst for broen over sundet. Her bliver der mulighed for at komme helt ned til vandet og nyde omgivelserne.

- En stor del af formålet med planerne for stien er, at vi gerne vil øge tilgængeligheden til vandet. I første omgang laver vi en enkelt platform, men vi overvejer, om der på sigt kan blive råd til en mere. Alternativt vil vi holde øje med, om der er andre steder, folk naturligt kommer til at søge helt ned til vandet. I så fald kan vi f.eks. sætte trapper op, siger Martin Ravn.

Også flere bænke langs stien er på programmet. I hvert fald på sigt.

- I første omgang bliver de gamle bænke udskiftet med nye. Men vi har et ønske om at sætte flere bænke op langs stien - bl.a. på stykket ud mod Brakør, siger Martin Ravn.

En stor del af stien øst for Husodde - ud mod Brakør - er privatejet, og kommunen vil nu tage kontakt til ejeren for at få undersøgt muligheden for at opsætte bænke på denne del af stien også.

Arbejdet på Husoddestien går i gang snarest. Der er afsat 1,5 millioner kroner til arbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Butikstyveri i Lidl udviklede sig til røveri

Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce