Annonce
Horsens

Plan for Husoddestien er klar: Bredere sti, mere lys og flere bænke

Snart bliver der mere plads og lys til cyklister og gående på Husoddestien. Kommunens plan- og miljøudvalg har nikket ja til planer om at opgradere stien med ny belægning, lys, nye bænke og en udsigtsplatform. Arkivfoto: Morten Pape
Politikerne i plan- og miljøudvalget har nikket ja til opgraderingen af Husoddestien. Det betyder bl.a. en ny belægning, som ikke er asfalt.
Annonce

Horsens: Lys, ny belægning og en bredere sti.

Det kan brugerne af Husoddestien nu snart se frem til, efter politikerne i plan- og miljøudvalget forleden nikkede ja til planerne for en opgradering af stien, der forbinder midtbyen med Stensballe.

Beslutningen har været undervejs længe og har været genstand for stor debat.

Byrådet besluttede i budgettet for 2018, at stien skulle opgraderes. Det skulle bl.a. ske for at sikre, at flere horsensianere sætter sig op på cyklen. I første omgang lød det, at stien skulle asfalteres og have ny belysning i form af lygtepæle.

Men planerne om opgraderingen af stien fik mange horsensianere op af stolene. På den ene side har stået borgere og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der mente, at stien skulle bevares som netop en natursti, mens der på den anden side har været ønsker om, at stien skulle opdateres med lys og ny belægning, så den kunne blive mere attraktiv at færdes på for bl.a. cykelpendlere.

På et borgermøde i december mødte omkring 100 op for at diskutere planerne, og i januar besluttede politikerne at ændre planerne, så der ikke længere skulle asfalt og lygtepæle til.

Siden har forvaltningen så udarbejdet et forslag til en mere simpel opgradering af stien, og det er det forslag - med stenmelsbelægning i 2,5-3 meters bredde fra Sølystvej til Jespersvej, pullerter med lys, en udsigtsplatform og nye bænke - politikerne nu har nikket ja til.

Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt. Vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt.

Martin Ravn, formand plan- og miljøudvalget, Venstre

Annonce

Bro får ny belægning

Med i planerne er også kommet en udvidelse af den bro, der fører brugerne af stien over Sundet.

- Broen bliver udvidet, så det bliver muligt for cyklister og gående at krydse hinanden. Derudover har der været et ønske fra et bådelaug i området om at få broen hævet, så laugets både får lettere ved at passere under broen. Vi kan ikke hæve broen inden for den nuværende budgetramme, men vi har besluttet at fjerne alt det, som ikke har en bærende funktion i konstruktionen under broen, og det kommer til at give omkring 10-15 cm mere frirum under broen, forklarer Martin Ravn.

Broens nye overbygning bliver udført i hårdtræ, og der bliver etableret et nyt rækværk i stål.

Et af de store debatpunkter har været, hvor meget lys der skal være på stien. I første omgang bliver belysningen på Husoddestien sat op med 30 meters mellemrum i pullerter. Udgangspunktet er, siger udvalgsformanden, at der stadig skal være tale om en natursti, så der "skal ikke være mere lys end nødvendigt for at orientere sig", siger han.

- Men vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt. Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt, siger Martin Ravn.

Annonce

Vil øge tilgængeligheden til vandet

Et af de meget synlige tiltag på Husoddestien bliver en udsigtsplatform - eller en træbrygge, som bliver placeret omkring 200 meter øst for broen over sundet. Her bliver der mulighed for at komme helt ned til vandet og nyde omgivelserne.

- En stor del af formålet med planerne for stien er, at vi gerne vil øge tilgængeligheden til vandet. I første omgang laver vi en enkelt platform, men vi overvejer, om der på sigt kan blive råd til en mere. Alternativt vil vi holde øje med, om der er andre steder, folk naturligt kommer til at søge helt ned til vandet. I så fald kan vi f.eks. sætte trapper op, siger Martin Ravn.

Også flere bænke langs stien er på programmet. I hvert fald på sigt.

- I første omgang bliver de gamle bænke udskiftet med nye. Men vi har et ønske om at sætte flere bænke op langs stien - bl.a. på stykket ud mod Brakør, siger Martin Ravn.

En stor del af stien øst for Husodde - ud mod Brakør - er privatejet, og kommunen vil nu tage kontakt til ejeren for at få undersøgt muligheden for at opsætte bænke på denne del af stien også.

Arbejdet på Husoddestien går i gang snarest. Der er afsat 1,5 millioner kroner til arbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Hedensted

Skoleleder: Der er brug for bedre corona-kommunikation til tosprogede familier

Odder

Odder er ikke længere grå: Første coronatilfælde registreret

Annonce