Annonce
Horsens

Plan for Husoddestien er klar: Bredere sti, mere lys og flere bænke

Snart bliver der mere plads og lys til cyklister og gående på Husoddestien. Kommunens plan- og miljøudvalg har nikket ja til planer om at opgradere stien med ny belægning, lys, nye bænke og en udsigtsplatform. Arkivfoto: Morten Pape
Politikerne i plan- og miljøudvalget har nikket ja til opgraderingen af Husoddestien. Det betyder bl.a. en ny belægning, som ikke er asfalt.

Horsens: Lys, ny belægning og en bredere sti.

Det kan brugerne af Husoddestien nu snart se frem til, efter politikerne i plan- og miljøudvalget forleden nikkede ja til planerne for en opgradering af stien, der forbinder midtbyen med Stensballe.

Beslutningen har været undervejs længe og har været genstand for stor debat.

Byrådet besluttede i budgettet for 2018, at stien skulle opgraderes. Det skulle bl.a. ske for at sikre, at flere horsensianere sætter sig op på cyklen. I første omgang lød det, at stien skulle asfalteres og have ny belysning i form af lygtepæle.

Men planerne om opgraderingen af stien fik mange horsensianere op af stolene. På den ene side har stået borgere og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der mente, at stien skulle bevares som netop en natursti, mens der på den anden side har været ønsker om, at stien skulle opdateres med lys og ny belægning, så den kunne blive mere attraktiv at færdes på for bl.a. cykelpendlere.

På et borgermøde i december mødte omkring 100 op for at diskutere planerne, og i januar besluttede politikerne at ændre planerne, så der ikke længere skulle asfalt og lygtepæle til.

Siden har forvaltningen så udarbejdet et forslag til en mere simpel opgradering af stien, og det er det forslag - med stenmelsbelægning i 2,5-3 meters bredde fra Sølystvej til Jespersvej, pullerter med lys, en udsigtsplatform og nye bænke - politikerne nu har nikket ja til.

Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt. Vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt.

Martin Ravn, formand plan- og miljøudvalget, Venstre

Bro får ny belægning

Med i planerne er også kommet en udvidelse af den bro, der fører brugerne af stien over Sundet.

- Broen bliver udvidet, så det bliver muligt for cyklister og gående at krydse hinanden. Derudover har der været et ønske fra et bådelaug i området om at få broen hævet, så laugets både får lettere ved at passere under broen. Vi kan ikke hæve broen inden for den nuværende budgetramme, men vi har besluttet at fjerne alt det, som ikke har en bærende funktion i konstruktionen under broen, og det kommer til at give omkring 10-15 cm mere frirum under broen, forklarer Martin Ravn.

Broens nye overbygning bliver udført i hårdtræ, og der bliver etableret et nyt rækværk i stål.

Et af de store debatpunkter har været, hvor meget lys der skal være på stien. I første omgang bliver belysningen på Husoddestien sat op med 30 meters mellemrum i pullerter. Udgangspunktet er, siger udvalgsformanden, at der stadig skal være tale om en natursti, så der "skal ikke være mere lys end nødvendigt for at orientere sig", siger han.

- Men vi gør kabler i jorden klar til, at der kan sættes yderligere lys op, hvis det bliver nødvendigt. Nu vil vi i første omgang forsøge os med lamper for hver 30 meter, og så må vi evaluere på, om det er nok eller for lidt, siger Martin Ravn.

Vil øge tilgængeligheden til vandet

Et af de meget synlige tiltag på Husoddestien bliver en udsigtsplatform - eller en træbrygge, som bliver placeret omkring 200 meter øst for broen over sundet. Her bliver der mulighed for at komme helt ned til vandet og nyde omgivelserne.

- En stor del af formålet med planerne for stien er, at vi gerne vil øge tilgængeligheden til vandet. I første omgang laver vi en enkelt platform, men vi overvejer, om der på sigt kan blive råd til en mere. Alternativt vil vi holde øje med, om der er andre steder, folk naturligt kommer til at søge helt ned til vandet. I så fald kan vi f.eks. sætte trapper op, siger Martin Ravn.

Også flere bænke langs stien er på programmet. I hvert fald på sigt.

- I første omgang bliver de gamle bænke udskiftet med nye. Men vi har et ønske om at sætte flere bænke op langs stien - bl.a. på stykket ud mod Brakør, siger Martin Ravn.

En stor del af stien øst for Husodde - ud mod Brakør - er privatejet, og kommunen vil nu tage kontakt til ejeren for at få undersøgt muligheden for at opsætte bænke på denne del af stien også.

Arbejdet på Husoddestien går i gang snarest. Der er afsat 1,5 millioner kroner til arbejdet.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce