Annonce
Odder

Plads til flere: Lystbådehavn udvider

Der skal bygges en bølgebryder udenfor indsejlingen til lystbådehavnen, som ligger bag havnefoged Anders Roed. Bølgebryderen skal give mere ro havnebassinet, som dermed kan udnyttes bedre. Foto: Morten Pape
En ny bølgebryder udenfor indsejlingen kan medvirke til, at der bliver flere bådepladser. Desuden kommer der mere ro i havnebassinet.
Annonce

Hou: Lystbådehavnen i Hou vil gerne i gang med en makeover. En af de ældre moler i lystbådehavnen skal væk. Til gengæld skal stenene herfra bruges til at lave en bølgebryder udenfor den nuværende indsejling. Det skal give mere læ inde i havnen, og desuden bliver der plads til flere både.

- Hvor mange pladser, det bliver, tør jeg ikke sige. Vi skal også passe på med ikke at pakke bådene for tæt, siger havnefoged Anders Roed.


Lige nu ligger der en ansøgning hos Kystdirektoratet, men vi har hentet tilbud, og håndværkerne er klar, så vi håber at komme i gang til efteråret.

Anders Roed, havnefoged


Der er flere hensyn at tage. Der skal være plads til, at store skibe kan komme på bedding på værftet i havnen, og der skal også være plads til de to erhvervsbåde, der holder til her. Det er en slæbebåd og en servicebåd til vindmøller, og de betaler også for at være i lystbådehavnen.

Den gamle mole er i så dårlig stand, at den er spærret af. Foto: Morten Pape

- Da vi for lang tid siden tegnede på, hvordan vi kunne lave havnen, så den er mest optimal, ville vi gerne fjerne indermolen. Nu er den i dårlig stand, og den skal væk. Vi vil lave bølgebryderen for at sikre, at der stadig er ro i havnen, tilføjer Søren Nørgaard, der er formand for lystbådehavnen.

Annonce

Pæleormene spiser løs

Faktisk er indermolen i så dårlig stand, at den lige nu er spærret af. Den dårlige stand skyldes delvist bølgepåvirkninger, og derfor skal den ikke genopbygges. Det vil gøre det lettere for de store fartøjer at komme ind på bedding.

I øjeblikket er der 360 pladser i lystbådehavnen, som gerne vil lave en langskibskaj til gæster over mod den side, hvor havnecaféen ligger. Det skal være gæstepladser.

Nogle steder bærer molerne præg af alder. Foto: Morten Pape

- Og så vil vi lave flere flydebroer. Vi er lidt plagede af pæleorm, de spiser sådan en pæl, siger Anders Roed og peger på en af de gamle træpæle.

Vi går på den mole, der i gamle dage var det yderste af havnen. En del af den skal også fjernes, og stenene bruges til den nye bølgebryder. Den bliver lavet som et 60 meter langt stenrev. Der bliver en 37 meter bred rende til at sejle ind i havnen, og samtidig sikrer bølgebryderen, at der kommer færre bølger inde i havnebassinet.

Annonce

Færgehavn i gamle dage

- Vi står faktisk på den bro, hvor Samsøfærgen gik ind i gamle dage. Og Tunøfærgen holdt til derovre, siger Anders Roed og peger over mod slæbestedet.

I dag kommer der en del bølger ind i lystbådehavnen, når vinden kommer fra sydøst. Det kan mærkes i hele havnen, og det vil den nye bølgebryder sætte en stopper for.

- Den skulle gerne betyde, at der altid er læ herinde. Så kan vi samtidig udnytte arealet bedre. Arbejdet skal laves, når der ikke er så mange lystsejlere i havnen. Lige nu ligger der en ansøgning hos Kystdirektoratet, men vi har hentet tilbud, og håndværkerne er klar, så vi håber at komme i gang til efteråret, siger havnefogeden.

Anders Roed peger på den mole, som skal levere noget af materialet til den nye bølgebryder. Molen over hans hånd skal helt væk. Foto: Morten Pape

Da det er Odder Kommune, som ejer havnen, er Hou Lystbådehavn i dialog med kommunen om finansieringen. Ifølge en konsulentrapport bliver den samlede pris omkring fire millioner kroner plus moms.

- Som det ser ud nu, giver kommunen en million kroner, og vi har kørt med en budgetlægning og økonomi, så vores bank også er med. Så kan vi gøre det, uden at det bliver dyrere at have en plads i havnen. Vi er lidt konservative, vi laver ikke noget, vi ikke har råd til, siger Søren Nørgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce