Annonce
Odder

Plæneklipperne får en rolig sommer: Kommunale græsplæner får lov til at gro

Sommerfugle og andre insekter har det svært i den danske natur. Derfor har Miljøministeriet lavet en konkurrence mellem danske kommuner om, hvem der kan skabe mest vild natur. Arkivfoto: Martin Ravn
Ny biodiversitetsplan lægger op til at, at mangle arealer tidligst skal slås til efteråret.

Odder: Fremover bliver det ikke kun private og landmænd, som undlader at klippe græsarealer for at give plads til blomster, bier, og hvad der ellers skal til for at give biodiversiteten bedre vilkår. Nu skal der også klippes mindre græs på de kommunale arealer.

Det blev slået fast, da medarbejdere i afdelingen for Fælles Drift og Service for nylig holdt workshop og blev præsenteret for kommunens biodiversitetsplan, som blev vedtaget i januar.

- Biodiversitetsplanen er et værktøj for både os som kommune og for borgerne. Som kommune kan vi bruge den til at sikre, at vi bevarer, udvikler og genskaber den vilde natur, og borgerne og virksomheder kan bruge den til at finde viden og inspiration til arbejdet med biodiversitet i deres egen have, siger Casper Grønborg, der er teknisk chef i Odder Kommune.


Som kommune kan vi bruge den til at sikre, at vi bevarer, udvikler og genskaber den vilde natur.

Casper Grønborg, teknisk chef


Et resultat af workshoppen blev, at medarbejderne fra Fælles Drift og Service udpegede en række græsarealer, som man allerede i den kommende sommer vil undlade at klippe. Valget er ifølge en pressemeddelelse faldet på steder, hvor man vurderer, at det høje græs ikke vil være til gene for borgerne.

Det høje græs vil blive fjernet til efteråret, på mange af stederne, men skulle det give problemer, er aftalen, at man lader det stå op på den måde giver husly til overvintrende insekter.

Annonce

Landbrugsjord koster point

Ud over den vedtagne biodiversitetsplan har Odder Kommunes miljø-, teknik og klimaudvalg også nikket ja til, at kommunen slutter sig til bevægelsen Vild Kommune, som er en dyst om at blive Danmarks vildeste kommune.

Her må græsset gro

Blandt områderne, der i år kommer til at gro vildt er:

Udvalgte vejstrækninger i Odder: Langs Nølevvej, Vestermarken og Vennelundsvej.

Græsflader ved Vestermarkskolen, VitaPark, Skovbakken, Gymnasiet og Egholmparken.

Fællesarealer i boligkvarterer: Sandageralle, Højvænget, Saloparken og Røddalsminde.

Dele af sportspladser i blandt andet Gylling, Hou, Hundslund og Saxild.

For nylig placerede en undersøgelse fra Dansk Naturfredningsforening og Aarhus Universitet, Odder Kommune som nummer 82 ud af 98 kommuner i forhold til det såkaldte naturkapitalindeks. Indekset måler især vilkårene for de rødlistede arter – altså planter og dyr, der er sjældne og i fare for at forsvinde.

Selvom placeringen virker skidt på papiret, betyder det ifølge Odder Kommune ikke, at naturen er helt forvist fra Odder Kommune. Faktisk er naturværdien for de beskyttede naturarealer steget siden sidste opgørelse.

- Vi har meget god landbrugsjord i Odder, men det koster os nogle point i forhold til den her analyse. Samtidig er naturværdien for vores skove faldet, og det betyder, at der bliver mindre plads til de rødlistede arter. Derfor håber vi, at biodiversitetsplanen kan være med til at give naturen endnu mere plads i Odder, siger Ole Lyngby Pedersen (V), der er formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget.

Der er også håb hos Ib Salomon, der er formand for Dansk Naturfredningsforening i Odder.

- Man kan sige, at det nye indeks understreger behovet for den plan, det gør den endnu mere påtrængende, så vi håber blandt andet, at det lykkes at kæde nogle af vores små, isolerede naturområder sammen og på den måde løfte os nogle pladser opad, næste gang, der udarbejdes et naturindeks, siger Ib Salomon.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Stigende smittetryk bekymrer: Nu bliver Bytorv Horsens coronatest-sted

AC Horsens

Se videoanalyse og kampens højdepunkter: AC Horsens faldt til jorden i bundopgøret

Annonce