Annonce
Livsstil

Piloten landede som præst

Foto: Lasse Olsson
-Nogle løser sudoku. Jeg valgte at læse teologi! Sådan siger Alex Vestergaard, der begyndte at læse teologi, mens han stadig var pilot, og som i en alder af 61 år blev indsat som præst i Vester Åby-Åstrup Pastorat på Sydfyn.
Annonce

Da Alex Vestergaard skal forklare journalisten, hvorfor han begyndte at læse teologi i en moden alder og som 61-årig blev indsat som præst, sidder han meget tænksom og siger:

-Ja, hvordan i alverden kan jeg bedst forklare det…..

Efter endnu en tænksom pause udbryder han glad:

-Jo! Kom med. Kom med herhen!

Det går i ivrigt trav hen midt i Vester Åby Kirke, hvor han sætter sig på et trin mellem skibet og koret med alteret bag sig. Journalisten sætter sig på næste trin. Og præsten er igen tavs. Helt tavs. Indtil han siger:

-Kunne det her være det samme som at sidde nede i idrætshallen? Nej, vel? Der er noget helt særligt ved det her rum. Det har jeg altid følt. Jeg synes, der sker noget specielt, når man kommer ind i det her rum. Hvis noget har været op ad bakke, og man kommer ind i kirken, sker der noget forløsende. Det kan også være et sted, hvor store glædelige begivenheder, vokser sig endnu større.

-Og jeg kunne godt tænke mig at prøve at finde ud af, hvad det er, der sker i det her rum. Hvorfor er det, at kirkerummet er anderledes end Brugsen eller gymnastiksalen? Er det på grund af det, som foregår i kirken? Eller er det på grund af musikken? Hvad er det?

Derfor begyndte Alex Vestergaard at læse teologi, da han var fyldt 50 og stadig fløj som pilot for SAS. Det var på ingen måde, fordi han var træt af at være pilot. Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse, da han kom ind på pilotuddannelsen efter studentereksamen. Da han efter knap 30 år hos SAS gik på pension som 58-årig, følte han stadig, at pilot-jobbet var mere en hobby end et arbejde.

blå bog

Alex Vestergaard

62 år, bosat med sin kone i Nyborg, to voksne børn.

Født og opvokset i Janderup, uddannet som pilot efter studentereksamen.

Fløj bl.a. for Cimber Air, hvor han i halvandet år var stationeret i Saudi Arabien.

Kom siden til SAS, hvor han fløj på korte og mellemdistancer i Europa.

Da han blev 58 år, var der dengang mulighed for at gå på pension i SAS. Herefter tog han kandidat i teologi.

Ansat som præst på deltid i Vester Åby-Åstrup Pastorat frem til sommeren 2021.

Har ikke helt sluppet de højere luftlag. Er ved at tage svæveflycertifikat.

Sejler gerne i sin båd, hvis han ikke har fordybet sig i de mange bøger, han læser.

Annonce

Ventetid brugt på teologi

Men der var som pilot ofte meget ventetid, der blev tilbragt på hotelværelser rundt i Europa, og hvor der var god tid til at studere i de teologiske lærebøger. Derfor meldte han sig til teologi på Aarhus Universitet, og tog over syv-otte år et fag ad gangen.

Hans kone hjemme i Nyborg var måske lidt overrasket, men havde ingen reservationer. Børnene tog det helt afslappet, at far begyndte at læse teologi, men kollegerne syntes, det var lidt sjovt. Der røg mange kvikke bemærkninger gennem luften: ”Er du blevet hellig?” og ”Har du oplevet noget oppe mellem skyerne?”

Det lo de en del af, og ellers gjorde Alex Vestergaard meget ud af at holde de to verdener adskilt. For som han siger med et glimt i øjet:

-Som pilot levede jeg i en verden, som var meget løsningsorienteret. Hvis der var et problem, så fandt vi en løsning. Her i kirken er det lidt sværere at finde løsninger…

For Alex Vestergaard har det nærmest været en fest at læse i en moden alder:

-Det er hammergodt at læse i en moden alder. Der var mange unge på studiet, men der var også flere med erhvervserfaring, og det kom der gode diskussioner ud af, hvor spørgsmålet ofte var: ”Hvordan kan du mene det?”, og så fik vi en god snak, fortæller Alex Vestergaard.

Annonce

Teologi er en lang proces

Han havde netop taget en bachelor i teologi, da han gik på pension, og flere af hans medstuderende spurgte, hvorfor han ikke gjorde det færdig med en kandidat. Og ja, hvorfor ikke. Han var meget opmærksom på under hele studiet og også bagefter, at han ikke ville tage en plads fra andre, unge studerende, men det var ikke være tilfældet. Der var plads på studiet.

-Teologi er en mærkelig størrelse. Det er en stor proces, hvor man samler en hel masse ting sammen i en værktøjskasse, som er nødvendig, hvis vi skal sige noget om, hvad kristendom er. For hvad er det? Det er jo et stort, bredt spørgsmål. Da jeg begyndte på de store sprogfag, græsk og latin, troede jeg, at jeg skulle lære sproget for at se, hvor Bibelen var oversat forkert. Men her bliver man ufattelig skuffet, for man kan sådan set ikke flytte så meget som et komma.

-Til gengæld er sprogfagene med til at give forståelse for nogle af de muligheder, der er i kristendommen, og hvad det er, der har været med til at give kristendommen styrke gennem 2000 år. Sådan griber alle fagene ind i hinanden i løbet af studiet.

Foto: Lasse Olsson
Annonce

Fra intellektuel læsehest til sjælesørger

Som 60-årig var han færdig som kandidat og var uddannet teolog. Det var oprindeligt tanken, at læsehesten Alex Vestergaard skulle bruge studiet til at gøre det lettere at læse Søren Kirkegaard og andre svært tilgængelige værker. Men han blev mødt at præstemangel, og biskoppen på Fyn, Tine Lindhardt, manglede vikarer.

Igen konstaterede han, at han ikke tog brødet ud af munden på de unge, og da præsten fra Vester Åby-Åstrup Pastorat tæt på Faaborg ringede og tilbød et deltidsjob i tre år – ja, så var fristelsen for stor.

Derfor blev Alex Vestergaard ordineret til embedet i februar 2019, og han skal ikke tænke sig meget om, når man spørger ham, hvordan det er at være præst:

-PRAGTFULDT! Det er et fantastisk spændende hverv. Men det er også meget anderledes, end jeg havde forestillet mig. Jeg blev nok lidt miljøskadet på universitetet, hvor alt gik op i systematik og lange abstrakte forklaringer, men nu står jeg her i folkekirken, og på torsdag er der altså begravelse. Og hvad gør man så? Teologien giver en god baggrund, men nogle gange efterspørges der også noget, som ikke kræver de store teologiske forklaringer. Her er der andre ting, der skal til, og som man ikke bare lige kan slå op. Her skal man hente en masse erfaring, siger Alex Vestergaard, og han tilføjer:

-Det er nemt at stå på prædikestolen og sige: ”I dette hellige evangelium skriver…” Det er struktureret.

Det er noget helt andet at komme ind i rummet hos folk, som er i en svær situation. Det stiller altså nogle krav, som man ikke kan slå op i en lærebog.

Foto: Lasse Olsson
Annonce

Rummet er noget særligt

Og så bliver han bare gang på gang bekræftet i, at rummet kan noget særligt. Det har han altid selv følt, lige siden han som dreng ofte gik i kirke med sine forældre hjemme i Janderup ved Varde.

Han kunne simpelthen få en følelse af at blive løftet. Og da han første gang selv skulle sige ordene: ”Herren være med dig…”, fik han en hel wow-oplevelse, da han hørte kirkegængerne svare i kor.

-Når jeg har dåbssamtale med forældrene til det barn, der skal døbes, spørger jeg dem, hvorfor barnet skal døbes. De giver først forskellige svar, indtil det næsten skamfuldt siver ud, at det også har med tradition at gøre. Og så er det, at jeg spørger: Er tradition noget dårligt? Hvorfor det? I min verden er det noget positivt. Rummet kan slippe de store følelser fri – uanset om det er begravelse eller barnedåb. Det har det moderne menneske brug for, og det er så kirkens opgave at gøre dem opmærksom på det, siger Alex Vestergaard.

Foto: Lasse Olsson
Annonce

Piloten og tomheden

Jo, præstejobbet er pragtfuldt. Jobbet er varieret lige fra konfirmationer til besøg på plejehjemmet. Fra foredrag til søndagsprædiken. Samtidig er han overbevist om, at en præst kan gøre en forskel for mennesker.

Som pilot var det en tilfredsstillelse at kunne styre den store flymaskine, men der var også en vis tomhed.

-Som pilot skal du kunne dine ting. Der er ikke det store udviklingspotentiale, for når du kan dem, ja, så kan du dem, og du skal ikke prøve at få ideer eller være kreativ, for så kan det blive rigtig farligt.

Som præst er der altid et svar at søge, og Alex Vestergaard er stadig optaget af, hvorfor kristendommen har haft så stor livskraft, at det kan fylde 2000 år.

-Det er da fantastisk, at det har haft den kraft. På godt og ondt. Det må vi ikke glemme. Det skal jo ikke idylliseres.

Foto: Lasse Olsson
Recycling - også i kirken: I Kirkeskibets højre side har man lavet kirkebænkene om til andre møbler - b.la. borde, så man har fået et levende rum til aktiviteter inde i selve kirken. Foto: Lasse Olsson
Foto: Lasse Olsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Hedensted

Minkleverandør er gået fra 325 til 40 ansatte: - Hvad der sker lige nu er skelsættende på alle mulige måder

Annonce