Annonce
Horsens

Pilot blev blændet og landede i en kornmark på Endelave

20. juli forulykkede et fly på Endelave, efter piloten var blevet blændet af den lavtstående sol. Flyet landede i en kornmark og trak, som man kan se på billedet, et spor gennem afgrøderne, inden det krydsede vejen og endte på flyvepladsen. Klik på billedet for at se det i fuld størrelse. Foto: Havarikommissionen
Havarikommissionen lukker undersøgelse af ”alvorlig hændelse”, hvor fly endte i en kornmark og fortsatte over en vej, inden det stoppede på landingsbanen.

Endelave: En lavtstående sol, der blændede piloten i et lille personfly, var hovedårsag til et flystyrt på Endelave denne sommer.

Sådan konkluderer Havarikommissionen nu i en rapport om styrtet, der skete 20. juli med en 77-årig mand bag rorpinden.


Annonce

Piloten oplevede et kraftigt synk og nåede ikke at korrigere.

Havarikommissionens rapport


Flyet, en amerikanske produceret firepersoners Piper-maskine, skulle lande på Endelave efter en tur fra Holbæk, men under indflyvningen gik det galt.

Et "kraftigt synk"

”På finalen fokuserede piloten på, om bane 29 stadig var fri, men blev blændet af den lavtstående sol (piloten havde kasket på). Piloten oplevede et kraftigt synk og nåede ikke at korrigere,” står der i rapporten, der fortsætter:

”Flyets højre understel ramte en hyldebusk cirka 150 meter før tærsklen. Cirka 100 meter før tærsklen var flyet i kontakt med kornafgrøderne. Cirka 70 meter før tærsklen blev flyet sat i en kornmark. Flyet fortsatte dets landingsafløb gennem kornmarken, ramte en grøft og kørte hen over en vej, hvorved flyets haleparti kom i kontakt med vejen. Flyet kom til fuldt stop cirka 200 meter inde på banen. Den alvorlige hændelse skete i dagslys og under visuelle vejrforhold,” skriver kommissionen.

Annonce

Lukker sagen

I modsætning til det flystyrt, der skete på Endelave i 2018, hvor tre personer blev alvorligt forbrændt, da en tysk maskine forulykkede på øens lille landingsbane, skete der ifølge rapporten ingen personskade ved styrtet i juli.

Havarikommissionen har foretaget en sikkerhedsundersøgelse og lukker nu sagen, fremgår det af rapporten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce