Annonce
Ikast-Brande

Piger skrev digt om digitale krænkelser

Mille Lynge og Dicte Jørgensen fra 8.A på Ejstrupholm Skole vandt den lokale del af konkurrencen med deres digt. Her har de taget en selfie. Privatfoto
To piger fra 8. klasse på Ejstrupholm Skole vandt konkurrence med markant digt.

Ejstrupholm: ”Slut” – eller på dansk ”billig tøs” – er titlen på det digt, som Dicte Jørgensen og Mille Lynge fra 8.A på Ejstrupholm Skole kort før jul vandt den lokale afdeling af en konkurrence om digitale krænkelser med.

Bag konkurrencen står Det Kriminalpræventive Råd og Bryd Tavsheden, der arbejder for at forebygge børne- og kærestevold.

Førstepræmien i konkurrencen, som er landsdækkende, er på 10.000 kroner, og andenpladsen udløser 5000 kr. Vinderne er ikke fundet endnu.

De vil blive udpeget i løbet af måneden, men SSP i Ikast-Brande Kommune lavede også en lokal konkurrence med en præmie på 3000 kr. til vinderne.

Det blev Mille Lynge og Dicte Jørgensen fra 8.A på Ejstrupholm Skole, som vandt den lokale del af konkurrencen med deres digt ”Slut”, og pigerne er samtidig blevet udpeget til at være blandt de 11 finalister i den landsdækkende konkurrence.

- Vores lærer fortalte om emnet – og så syntes vi, at et digt var oplagt. Mange valgte at lave en film – vi ville gerne lave noget andet. Et digt er lidt mere os, forklarer pigerne, der understreger, at de ikke selv har erfaringer med emnet, men at de derimod har læst om det.

Annonce

Sjovere med et digt

Digtet skrev de i efteråret i løbet af en uges dansktimer afsat til formålet. En med-virkende årsag til, at deres bidrag blev i form af et digt, skyldtes også, at de på et tidligere klassetrin har lært om, hvordan man opbygger et digt med rim og rytme.

Det var simpelthen sjovere at arbejde med, forklarer Dicte og Mille, der dog ikke har aktuelle planer om at udgive digtsamlinger eller slå sig ned som forfattere af lejlighedssange – men skulle der komme en anden konkurrence, kunne de godt finde på at stille op igen, siger de samstemmende.

Hvad håber I at opnå med digtet?

- At folk tager det mere seriøst. Vi prøver at se det både fra pigens og drengens side, lyder det fra Dicte og Mille, som begge oplever, at krænkelserne som oftest bliver set og beskrevet fra pigens side med hende som offeret.

Slut

Slut

Han pressede mig, nu det ude alle øjne på det, får mig til at tude.

Tanken om min klasse, der billedet har gør mig lille, nu jeg til nar.

Jeg troede han ville mig det bedste, men han var bare ude på at teste.

Nu er han helt for sine venner, men de er alle blevet mine fjender.

Alle øjne på mig, når på gangen jeg går, hver dag føles som hundrede år.

Bare et råd jeg ku’ følge, men alle hopper med på den bølge.

Skaden der er sket, burde jeg sige, men i stedet vælger jeg at tie.

Jeg ingen hjælp får, jo flere indre sår.

Det ik min skyld, du kunne bare have sagt nej det skal nok gå, det bare en leg.

Du overreagerer, så slemt er det ik jeg gad jo heller ik sende et billede af min pik.

Du giver skylden til mig, men det hele handler om dig.

På billedet er du da hot! Men inderst inde er du en slut.

Det ik normalt bare at sende, konsekvenserne burde alle kende.

Det ku’ du have tænkt over før det røg ud, det var dit valg så ik begynd at tud.

Drengene som billedet har en drejning det hele tar’. Jeg den øverste i rækken, så nu får jeg ikke drengene på nakken.

Præmien på de 3000 kroner er ikke fyret af endnu.

- Vi havde ikke regnet med at vinde – vi var meget overraskede. Vi vil gerne bruge pengene med klassen på noget hyggeligt noget, siger Dicte og Mille, der ligesom alle andre skoleelever må belave sig på hjemmeundervisning et stykke tid endnu.

Annonce

Frø der spirer

Pigernes dansklærer, Christina Veis Damsgaard, er naturligt nok stolt af sine to elever:

- Jeg har to skønne og dygtige piger i en herlig klasse, der har gjort et fantastisk stykke arbejde. Det er herligt at se, hvordan man som lærer kan så et frø hos eleverne, se hvordan det spirer og bliver til noget særligt, siger hun.

- Eleverne fik selv valgt, om de ville deltage i konkurrencen, da vi på Ejstrupholm Skole arbejder med elevinddragelse som et fokuspunkt. At se hvad deres motivation kunne skabe at kreative tanker, har været fantastisk, lyder det fra en glad dansklærer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce