Annonce
Østjylland

Pigen på kongens hvide hest endte sine dage i Aarhus

Kong Christian X har netop fået 9-årige Johanne op på sin hvide hest. Pigen, der skulle blive selve symbolet på genforeningen, flyttede i 1930'erne til Aarhus. Sine sidste år tilbragte hun i en ældrebolig i Vor Frue Kloster. Arkivfoto: Ritzau/Scanpix
Johanne Herlak blev symbolet på genforeningen, da hun som lille pige red over grænsen sammen med Christian X. 25. januar 1999 døde hun efter syv år i en ældrebolig i Vor Frue Kloster.
Annonce

AARHUS: At en kvinde med en helt særlig plads i den nyere danmarkshistorie var død, fremgik bestemt ikke af den dødsannonce for Johanne Herlak, som hendes to piger indrykkede i Århus Stiftstidende 30. januar 1999.

Men Johanne Herlak har en helt særlig plads i historien om genforeningen i 1920.

Det var nemlig hende, kong Christian X løftede op på sin hvide hest, da han 10. juli 1920 red over den gamle grænse nord for Christiansfeld på sin hvide hest.

”Det klinger som et eventyr, et sagn fra gamle dage;/en røvet datter, dybt begrædt, er kommet frelst tilbage.”

Sådan havde forfatteren Henrik Pontoppidan skrevet to år tidligere. Og det kan have været digtet, der inspirerede kongen til at bede om at få den lille pige op til sig på hesten.

I hvert fald blev hun symbol på ”den røvede datter, og hun optrådte sammen med kongen på mange postkort. Hun er også med på kunstmaleren Hans Nicolaj Hansens maleri ,”Christian X rider over grænsen”.

Annonce

På børnehjem som fireårig

Johanne blev født 1. august 1911. Fire år gammel var hun, da hendes mor på grund af fattigdom måtte sende hende på børnehjem. Kort efter blev hun adopteret af pastor Braren i Aastrup og hans kone, Elisabeth.

Elisabeth Braren nedskrev senere sine erindringer om 10. juli 1920.

Det var hendes mand, der foreslog, at mor og adoptivdatter tog toget til grænsen for at se kongens ridt. Det var nemlig en lørdag, og han ville godt have ro i huset til at skrive sin prædiken til gudstjenesten næste dag.

Johanne havde en kurv med røde og hvide blomster i den ene hånd og et dannebrogsflag i den anden.

Annonce

Kongen tog hele hånden

Da kongen nærmede sig, så Elisabeth Braren, at alle rakte ham hånden.

”Det kan han da ikke blive ved med den lange vej til byen, tænkte jeg. Vi var kommet til at stå i den yderste række, da politiet banede vej. Jeg ville ikke besvære kongen med at række hånden, men gav Johanne en hvid og en rød rosenknop, som hun kunne give ham. Hun rakte dem frimodigt op, men kongen tog hele hånden og smilende under tårer, sagde han: ”Må jeg få hende lidt op på hesten, må jeg?”

Elisabeth Braren sagde ja, og Johanne red med et par hundrede meter, inden hun blev genforenet med sin mor.

Christian X har senere fortalt, hvor stort et indtryk, sønderjydernes modtagelse af ham gjorde.

- Da det lille væsen lagde sin arm om min hals, havde jeg følelsen af, at jeg havde taget Sønderjylland i mine arme,” sagde kongen.

Annonce

Gjorde indtryk på kongen

Johanne må have gjort et stort indtryk på den ellers noget bryske og tilknappede konge.

Fire gange besøgte han præstegården i Aastrup, og en måned efter ridtet forærede han Johanne et foto af de to på den hvide hest.

Han skrev også et brev til præsteparret. Der står ”Marselisborg Slot” i brevpapirets øverste højre hjørne, så her må Christian X have opholdt sig, da han skrev disse linjer:

”Til Hr. Pastor J. Braren, Aastrup. 6/8 1920. De bedes give Johanne dette billede til erindring om ”vort ridt” ind i Sønderjylland. Ligesom jeg beder Dem holde mig underrettet om særlige begivenheder i hendes fremtidige liv f.eks. konfirmation og bryllup.”

Ifølge Kongehusets Instagram-konto modtog hun et guldarmbånd fra kongen, da hun seks år senere blev konfirmeret.

Johanne blev i 1935 gift med Jørgen Pedersen. Parret drev først en bagerforretning i Vejle. Senere flyttede de til Aarhus, hvor Jørgen Pedersen havde fået arbejde hos toldvæsenet.

De fik to børn, Ruth Elisabeth i 1936 og Eli i 1939.

I 1945 blev parret skilt. I 1947 giftede Johanne sig med Kristen Kjær Herlak.

Han døde seks år senere, så Johanne blev enke blot 42 år gammel. Hun giftede sig ikke igen.

De sidste syv år af sit liv boede Johanne i ældrebolig i Vor Frue Kloster. Hun ligger begravet på Vestre Kirkegård.

Kilde: Genforeningen 1920 – pigen på den hvide hest. Steffen Riis 2014

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Horsens

Video: Det gik bare så stærkt, siger evakueret butikschef

Annonce