Annonce
Odder

Pia stresser af hos sine geder og kaniner - og så spiser hun dem

Pia Rohde har 14 kaniner og 14 geder. Efter hun gik ned med stress, har dyrene været altafgørende for, at hun er kommet ovenpå igen. Foto: Søren E. Alwan

Når Pia Rohde går og passer sine 14 geder og 14 kaniner, glemmer hun alt om stress og lader i stedet op til at kunne klare sit arbejde.

Over Randlev: - Det er herude, jeg lader op igen, så jeg kan klare at arbejde.

Pia Rohde går rundt blandt sine geder og kaniner i stalden. For fem og et halvt år siden flyttede hun og manden, Jesper Eriksen, fra Odder og ud på en ejendom uden for Over Randlev, og kort tid efter flyttede der først kaniner ind og derefter geder.

Lige nu er der 14 af hver, som bliver passet og plejet af Pia Rohde. Hun bruger tiden hos dyrene som et frirum, hvor hun kan få så meget ro, som man nu kan få, når man lider af voldsom tinnitus.

- Der er aldrig fuldstændig stille - det er det sidste, jeg hører, inden jeg falder i søvn, og det første, jeg hører, når jeg vågner, siger Pia Rohde.

Blandt andet derfor har Pia Rohde været ramt af stress, men hun er kommet tilbage på arbejdsmarkedet og er lige nu i fleksjob hos iTools i Odder, hvor hun er 16 timer om ugen.

- Jeg fik ikke noget ud af at ligge i sengen, men at jeg kunne gå herude og passe dyrene gjorde, at jeg lige så stille kom ovenpå igen og kunne begynde at arbejde, siger hun.

Annonce

Jeg fik ikke noget ud af at ligge i sengen, men at jeg kunne gå herude og passe dyrene gjorde, at jeg lige så stille kom ovenpå igen og kunne begynde at arbejde.

Pia Rohde, i fleksjob hos iTools i Odder
Gederne er af racen boerged, der oprindeligt stammer fra Sydafrika, men som efterhånden findes som husdyr i det meste af verden. Foto: Søren E. Alwan

14 dage i fryseren

Pia Rohdes geder og kaniner bruger deres liv i staldene og på markerne omkring ejendommen, og når livet slutter, ender de fleste på familiens spisebord. Selv om Pia Rohde opnår et relativt tæt forhold til dyrene og blandt andet har navngivet dem alle, så kan hun godt spise dem efterfølgende.

- Jeg må sige, at de som regel skal ligge i fryseren i mindst 14 dage, så det kommer lidt på afstand. Men jeg ved, at dyrene har haft det godt og er kommet godt herfra, og derfor synes jeg ikke, at det er noget problem, siger hun.

Kaninerne slagter de selv, og gederne får Pia Rohde slagtet hos Bjerre Kød, og det er der en særlig grund til.

- Det er mest på grund af måden, de slagter dyrene på. At de gør det stressfrit for dyrene. Jeg går meget op i, at dyrene skal have et godt liv, og de skal også godt herfra, siger hun.

Pia Rohde har været oppe på 40 kaniner, men er siden trappet ned. Foto: Søren E. Alwan

Ged er godt

Pia Rohde har også kyllinger, høns og en gang imellem ænder til at gå rundt, og det er da også sidstnævnte, der står på menuen juleaften. Planen er dog lige nu, at nytårsmenuen skal bestå af en gedekølle. Generelt spiser hun og manden kun kød fra deres egne dyr.

- Det kan være, vi en sjælden gang handler ved en slagter, men vi køber ikke kød i supermarkederne længere. Kvaliteten af vores eget kød er bare en helt anden, så man bliver lidt kræsen, siger Pia Rohde.

Det har også noget at gøre med, at både gede- og kaninkød er noget andet end det svine-, okse- og kyllingekød, som danskerne oftest kommer på menuen. Selv om der godt kan sammenlignes lidt.

- Ged smager lidt ligesom fint kalvekød, og jo ældre dyret er, jo mere smager det af vildt. Og så er gedekød utrolig magert og samtidig pakket med proteiner og mineraler, fortæller Pia Rohde, der også sammenligner kanin med kyllingekød.

Og så tilføjer hun, at kødet fra bukkene nogle gange kan have en speciel duft, men at det stadig smager fremragende. Det kræver bare en god slagter til at håndtere det, fortæller hun.

Pia Rohde går meget op i, at dyrene har et godt live hos hende, og at de kommer godt herfra, når de sendes til slagtning. Foto: Søren E. Alwan
Gederne bruger mest tid på græs eller i staldene, men Pia Rohde har dem også med på et par dyrskuer i løbet af året. Foto: Søren E. Alwan
Kødet fra geder er magert og fyldt med proteiner og mineraler. Foto: Søren E. Alwan
Ud over kaniner og geder er der også plads til kyllinger og høns på den lille gård. Foto: Søren E. Alwan
Alle geder får navne, og generelt har Pia Rohde et tæt forhold til dem. Hun siger da også, at når de bliver slagtet, så ryger de ikke direkte på spisebordet. Foto: Søren E. Alwan
Fotografen var med ude på marken, mens der var godt med græs, men som så mange andre var Pia Rohde en presset dame i sommers, da der var tørke. Hun havde blandt andet dyrene til at græsse i dele af haven, da markerne var løbet tør for føde. Foto: Søren E. Alwan
- Geder er bare sjovere, siger Pia Rohde som begrundelse for, at hun har netop sådan nogle gående. Foto: Søren E. Alwan
Det er ikke kun lutter lagkage at holde dyr. I år har kaninerne blandt andet formået at slippe ud ved at bide sig igennem en træplade, og ræven har været på et drabeligt besøg hos hønsene. Foto: Søren E. Alwan
Som udgangspunkt ryger der tre geder i fryseren om året. Foto: Søren E. Alwan
Smil til fotografen. Foto: Søren E. Alwan
Hov, der gik vist ged i den her billedtekst... Foto: Søren E. Alwan
Pia Rohde og manden flyttede for fem og et hlavt år siden fra Odder og ud på landet. De nyder at have pladsen og de smukke omgivelser, fortæller Pia Rohde. Foto: Søren E. Alwan
Gederne ryger til en slagter, men høns, kyllinger og kaniner slagter Pia Rohde selv. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce