Annonce
Horsens

Peter Sørensen: Kommunen kan gøre noget - men det er private penge, der for alvor holder byggeriet i gang

Der er godt gang i det private byggeri i Horsens, understreger borgmester Peter Sørensen (S). Han nævner blandt andet boligbyggeriet Honnørkajen på Nordhavnen som et af de store private byggeprojekter, der snart går i gang. Arkivfoto: Morten Pape
Med ophævelsen af anlægsloftet kan Horsens Kommune fremrykke en række mindre investeringer for i alt 40-50 millioner kroner fra 2021 til 2020, vurderer borgmesteren.
Annonce

Horsens: Regeringen har ophævet anlægsloftet for 2020, og kommunernes investeringer er i princippet sat fri. Det giver muligheder, også i Horsens, men det er private investorer, der på det område for alvor vil holde hånden under samfundsøkonomien.

Sådan lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S), efter at regeringen som en konsekvens af corona-krisen i sidste uge valgte at ophæve anlægsloftet, der regulerer, hvor meget kommunerne samlet set må investere i for eksempel byggerier af nye daginstitutioner eller veje.

- Vi har tidligere meldt ud, at vi vil fremrykke investeringer for 11 millioner kroner i indeværende år. Derudover tror jeg, at ophævelsen af anlægsloftet betyder, at vi kan fremrykke investeringer fra 2021 til i år på en 40-50 millioner kroner. Det er sagt med respekt for, at det er fagudvalgene, der skal komme med indstillinger til, hvad det er muligt at fremrykke, siger han.

Et konkret eksempel på en fremrykning af en anlægsopgave er lyssignalet ved Emil Møllers Gade/Vestergade, hvor anlægsarbejdet begynder allerede i denne uge, fortæller Peter Sørensen.

I forhold til den stimulering af samfundsøkonomien, som vi har så hårdt brug for, er det i Horsens private investorer, der er de vigtigste aktører. De har heldigvis stadig stor lyst til at investere i Horsens.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Annonce

Private vil gerne investere

Borgmesteren understreger samtidig, at det ikke vil være kommunale anlægskroner, der i den kommende tid for alvor holder hjulene i gang i Horsens.

- I forhold til den stimulering af samfundsøkonomien, som vi har så hårdt brug for, er det i Horsens private investorer, der er de vigtigste aktører. De har heldigvis stadig stor lyst til at investere i Horsens, siger han.

Byggesektoren har det godt, understreger Peter Sørensen. I den kommende tid vil der blive sat byggeprojekter i gang i en helt anden økonomisk skala end de kommunale investeringer, der kan fremrykkes, siger han.

- Jeg er ved at lave et overblik over de mange projekter, der er på vej, og det vil snart blive præsenteret for byrådet. Overblikket skal synliggøre byggerierne og sætte fokus på den særlige forpligtelse, vi som kommune har med at servicere de private investorer med blandt andet lokalplaner og byggetilladelser, siger Peter Sørensen.

Han nævner boligprojektet Honnørkajen på Nordhavnen som et af flere eksempler på store byggeprojekter, der snart går i gang.

- Det er et projekt til 245 millioner kroner, der skaber en masse arbejdspladser, og som jo også har stor betydning for en række andre brancher, for eksempel detailhandlen, siger han.

Annonce

Ingen nye kommunale projekter

Regeringens beslutning om midlertidigt at ophæve anlægsloftet betyder, at offentlige anlægsopgaver, der ellers er skemalagt længere ude i fremtiden, kan sættes i gang allerede nu. Der er dog ud over økonomien den vigtige begrænsning, at de skal afsluttes i 2020.

- Det vil ikke give mening at overveje større projekter, der kræver en lokalplan eller et udbud. Det kan vi ikke nå inden nytår, og der bliver heller ikke sat nye projekter i gang. Den kommunale økonomi skal jo balancere, og vi kan ikke bruge penge, vi ikke har, siger Peter Sørensen.

I 2020 fylder en ny børnehave i Torsted og udvidelsen af Schüttesvej meget på anlægsbudgettet.

- Men der vil være mindre projekter, vi kan fremrykke. Det kunne for eksempel være udskiftning af et køkken, grønne energirenoveringer eller et malerarbejde i en offentlig institution, der ellers skulle være udført til næste år, siger Peter Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Annonce