Annonce
Ikast-Brande

Peter bliver 100 år, men må vente med festen

Peter Engholm Kristensen kan fejre sine 100 år med borgmesterbesøg på mandag, men den store fest må vente nogle måneder. Foto: Peter Hald
Peter Engholm Kristensen, stifteren af Boest Kartoffelcentral, bliver 100 år på mandag.

Nr. Snede: Hårdt fysisk arbejde kan i nogle tilfælde være hemmeligheden bag et langt liv. Og der er nok ikke nogen tvivl om, at arbejdet i tørvemoser og i landbruget har medvirket til, at Peter Engholm Kristensen fik en god fysik og kan fejre sin 100 års fødselsdag mandag 16. november i fin form.

Den 100-årige fortæller gerne om sit liv og levned. Og der er noget at berette om.

Arbejde har fyldt meget i Peter Engholm Kristensens liv. Lige fra en tidlig alder var han vant til at tage fat. Tilbage i 20'erne... altså 1920'rne!... boede familien på ejendommen Vesterholm på Lyngholmvej 9, og Peter Engholm Kristensen har tydelige minder om barndommens slid:

Annonce

- Det var et tungt og hårdt arbejde at traske bag ploven eller harven, når jeg om foråret sammen med vore to russerheste hjalp til, erindrer han.

Der var dog også tid til leg og skolegang, men da Peter Engholm Kristensen blev konfirmeret, kom han straks ud at tjene på gården Marielyst. Han husker, at han fik den "formidable løn på 75 kroner for sommeren samt kost og logi".

Tørv, brunkul og kartofler

I 1941 flyttede familien til Boest, og en dag kom farbror Hans og spurgte den unge Peter Engholm Kristensen, om ikke han kunne hjælpe til i tørvemosen?

Det kunne han, og i tre år arbejde han i tørvemosen ved Boest og om vinteren knoklede han i brunkulslejerne i Groest og Grættrup.

Sammen med sine gæve kolleger knoklede Peter Engholm Kristensen i tørvemoser og brunkulslejer under besættelsen. Her er det et brunkulsleje i Groest i 1944. Det er Peter Engholm Kristensen stående i midten iført hvid skjorte, lys vest og hvid kasket. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

- Jeg har sørget for varme i mange huse, siger han muntert.

I 1944 tog tørvegraveriet til. Det var jo under besættelsen, så brændsel var en mangelvare, og tørv var efterspurgt. På den tid var der adskillige tørveværker i Boest Mose.


Jeg har sørget for varme i mange huse.

Peter Engholm Kristensen


Men i slutningen af 50'erne var det ved at være slut med tørveproduktionen, og Peter Engholm Kristensen klarede sig igennem som vognmand og leverandør af brændsel, og den kundekreds han fik skabt på den måde, gav ham ideen til at handle med kartofler.

Han oprettede Boest Kartoffelcentral, der fik leverancer fra mange landmænd og afsatte kartoflerne til byerne.

Boest Kartoffelcentral blev en stor succes og var gennem mange år en af de vigtigste virksomheder på egnen.

Her blev der sorteret kartofler på livet løs, og virksomheden blev udvidet gennem årene. I 1985 solgte Peter Engholm Kristensen halvparten af virksomheden til sønnerne Frede og Henning, men først i 2004 trådte han endegyldigt ud af kartoffelcentralen. Sidenhen skete det ofte, at han alligevel gav en hånd med.

Annonce

Glad for Bavnehøj

Kartoffelcentralen i Boest blev nedlagt i 2019. Det var i øvrigt det samme år, hvor Peter Engholm Kristensen flyttede ind i en lejlighed i Bavnehøj i Nørre Snede efter at have boet i adskillige år på Lindbjerg Allé i Nørre Snede.

Bavnehøj er alletiders sted at bo, understreger han:

- Jeg har det så godt her. Vi får god mad, og jeg spiser og hygger sammen med nogle af naboerne. Jeg er også glad for, at der ofte er levende musik her på Bavnehøj. Så er jeg "i rytme", som jeg kalder det. Jeg elsker musik. Selv kan jeg ikke spille, men min far var faktisk god til at spille harmonika og synge, fortæller Peter Engholm Kristensen.

Ved 100 års dagen mandag får han besøg af borgmester Ib Lauritsen. Det glæder han sig til.

Selve den store fødselsdagsfest må dog vente nogle måneder på grund af corona-epidemien. Planen er at holde festen på Hotel Pejsegården i Brædstrup.

Peter Engholm Kristensen er enkemand. Han har været gift to gange. Først med Grethe, som han var gift med i 42 år, og siden med Lise, som han fik 25 år sammen med, inden hun døde af kræft i 2015.

Han har i alt fået fire børn, Doris, Irene, Frede og Henning, og det er blevet til otte børnebørn.

- Jeg havde den sorg at miste Doris i februar. Hun døde af lungekræft. Det var hårdt ved mig, siger Peter Engholm Kristensen eftertænksomt.

Så hans liv har ikke været fri for sorg og tab, men han er ved godt mod og helbred:

- Jeg er rask og rørig, og jeg glæder mig til at holde festen på Pejsegården, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce