Annonce
Debat

Pesticiderne i drikkevandet betyder intet for din sundhed

Hans Aarestrup. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Pesticider i drikkevand bliver fra flere sider mistænkeliggjort som et stort sundhedsmæssigt problem. Det er de ikke.

De 5,8 milioner danskere drikker i løbet af en dag sundhedsmæssigt det, der realistisk svarer til nogle få milliliter alkohol til deling.

At omregne betydningen af pesticider og nedbrydningsprodukter i drikkevand til alkohol er lidt komplekst, men jeg forsøger:

Der er cirka 0,03 mikrogram (milliontedel gram) per liter pesticider og nedbrydningsprodukter i gennemsnit i det drikkevand, der sendes ud fra vandværkerne. Det viser et dataudtræk fra den offentlige Jupiter-database.

Der er 5,8 millioner danskere, som i gennemsnit drikker omkring to liter vand om dagen - i alt 11,6 millioner liter vand. Det giver samlet cirka 0,35 gram i drikkevandet om dagen, men lad os bare runde op til 0,5 gram for at være sikre.


Det giver samlet cirka 0,35 gram i drikkevandet om dagen, men lad os bare runde op til 0,5 gram for at være sikre.


Vi sætter den gennemsnitlige styrke af pesticiderne og nedbrydningsprodukterne til tre gange så stærk som alkohol. Det er højt sat.

De to mest fundne stoffer er DMS og desphenyl-chloridazon. De står hver for omkring en tredjedel af mængden. DMS har en styrke, der maksimalt er 3,5 gange højere end alkohol - sandsynligvis betydeligt lavere. Desphenyl-chloridazon er et langt svagere stof og har i øvrigt været forbudt i 25 år.

Professor Nina Cedergreen fra Københavns Universitet lavede i 2014 en gennemgang af de videnskabelige undersøgelser af cocktaileffekter. Næsten alle undersøgte cocktaileffekter for pesticider ligger under en firedobling.

Undersøgelsen viser også, at en del cocktaileffekter rent faktisk gør effekten af stofferne svagere. Det drejer sig om næsten lige å mange hver vej.

Samtidig er det ret sjældent, at DMS og desphenyl-chloridazon findes i det samme vand. Det skyldes, at desphenyl-chloridazon stammer fra marker og gartnerier, mens DMS især kommer fra træmaling, og derfor oftest findes i byområder.

Vi sætter den gennemsnitlige cocktaileffekt til en fordobling, selvom den reelt vil være næsten ikke-eksisterende. Regnestykket bliver så:

0,5 gram x 3 x 2 = 3,0 gram alkohol.

Det er til deling mellem 5,8 millioner mennesker. I en snaps på to centiliter er der 6,4 gram alkohol.

Så myndighederne har ret, når de siger, at der ikke er sundhedsfare ved pesticiderne i det danske drikkevand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Butikkerne i Horsens om genåbning: Vi har aldrig været mere klar...

Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Sport For abonnenter

Fredag mødes AC og VB igen: Hvem har mest på spil? Få svaret her

Annonce