Annonce
Odder

Per kom på sporet af korstog og religiøs mystik - nu vil han have andre med på vandretur

Per Vilain går to-tre lange ture hver uge, hvilket hans udstyr kan bevidne. Et ur viser, at han på to år har gået 5,6 millioner skridt. Foto: Morten Pape
Per Vilain var inspireret af en vandreferie i Toscana, da han gik i gang med en fiktiv triologi, hvis hovedperson går på de stier, som Frans af Assisi også betrådte. Nu har et rejsebureau "snuppet" hans rute og bedt ham være guide på to rejser til foråret.

Sondrup: Der er ingen tvivl om, at Per Vilain er en mand, der ved, hvad det vil sige at vandre. Det har han sådan set gjort hele livet. Men at hans interesse skulle inspirere ham til at skrive en triologi med så meget religiøs mystik, at tankerne henledes til Dan Browns "Da Vinci Mysteriet" - det havde han ikke engang selv forudset.

Det var imidlertid, hvad der blev sat gang i, da den nu 70-årige forfatterdebutant i 2018 var på vandreferie i Italien, nærmere betegnet i Toscana. Her gik han 300-400 kilometer ad de ruter, som Frans af Assisi ifølge legenderne også skulle have betrådt.

På under tre år har Per Vilain skrevet sin triologi, der tager udgangspunkt i hans vandringer tæt på Assisi i Italien. Foto: Morten Pape

- Efter ankomsten til Italien flyttede jeg ind på det første kloster og blev indskrevet i den store vandrebog. Fra dag til dag gik jeg samme rute, som munke har gjort siden 1200-tallet, og historierne begyndte bare at vise sig for mig, fortæller Per Vilain, der i første omgang blot skrev ideerne ned i sin rejsedagbog.

Annonce

Har altid vandret

For selv om Per Vilain undervejs blev grebet af mystikken på de klostre og små hoteller, han overnattede på, er han en mand med begge ben godt plantet i jorden.

Naturen fylder utroligt meget i hans liv, og lige siden han var spejder hjemme i Aarhus, har han bevæget sig rundt på gåben. Også i de knap 40 år, han var optiker i Skjern. Dengang skete det blot efter arbejdstid og i weekenderne.

Per Vilain fra Sondrup har skrevet en triologi, der tager udgangspunkt i hans vandringer tæt på Assisi i Italien. Foto: Morten Pape

- Jeg kan virkelig føle mig lykkelig, når jeg går i naturen. Det er som om, at alle sanser forstærkes, siger han og beretter med glæde om de mange ture, han i årenes løb har gået på engene langs den nu tilbageførte Skjern Å.

Annonce

5,6 millioner skridt

Interessen blev ikke mindre, da kærligheden i 2016 førte ham til Sondrup, hvor han i dag bor sammen med kæresten Hanne Buhl. Ikke længe efter flytningen meldte han sig ind i Dansk Vandrelaug i Horsens, hvor han i dag fungerer som guide og ganske ofte har medlemmer med på tur.

Vandring kan også kan gøre ondt. Men så pludselig kommer man ind i sig selv, smerten ophører, og man kommer ud på den anden side af smerten.

Per Vilain

Selv går han to-tre lange ture hver uge, hvilket hans udstyr kan bevidne. Et ur viser, at han på to år har gået 5,6 millioner skridt.

- Vandring giver også en masse samvær. På turen i Toscana mødte jeg for eksempel en iraner, som jeg fik mange gode samtaler med. Det møde har jeg også brugt i min bog, siger han og tilføjer, at vandring sandelig også kan gøre ondt.

- Men så pludselig kommer man ind i sig selv, smerten ophører, og man kommer ud på den anden side af smerten. På det tidspunkt finder jeg ind til mig selv og får ideer som for eksempel at skrive min bog, fortæller han og indskyder ganske lavpraktisk, at han bruger pulsur, fordi smerten bliver mindre, hvis pulsen ikke kommer alt for højt op.

Annonce

Måske en drøm

Tilbage til Per Vilains trilogi, der indledes med ”Chatollets Mysterium”, der udkom sommeren 2021 og i slutningen af november blev afsluttet med  ”Klosterkirken” og ”Manden der forsvandt ud i intetheden”.

Forfatteren fortæller, at bøgerne handler om nogle hændelser i Toscana, der giver dårlig omtale i Vatikanet. Det får paven til at sende munken Antonius ud for at opklare mystikken.

Sideløbende følger man hovedpersonen, den pæredanske Jean, der har fundet et gammelt dokument i sit arvede chatol. Sammen med en bekendt og dennes kone tager de på en slags pilgrimsvandring i Frans af Assisi’s fodspor, over Alverner-bjerget frem mod Assisi. Undervejs i de tre bøger krydser hovedpersonerne hinanden - ganske som i Dan Browns bøger. Eller er det hele måske bare en drøm?

Til foråret skal Per Vilain fra Sondrup være guide på to vandrerejser til Toscana. Turen går ad nøjagtig den samme rute, som inspirerede ham til at skrive tre romaner. Foto: Morten Pape

- Jeg har altid interesseret mig for historie og bruger meget tid på at tjekke, om de faktuelle ting i mine bøger er troværdige. Mystikken til gengæld, den kommer af fri fantasi. Eller sagt på en anden måde: Jeg oplevede ikke store religiøse åbenbaringer under min tur i Toscana, men jeg blev dybt grebet af de historier, jeg hørte - og af dem, som jeg siden har læst mig til, siger forfatteren, der glæder sig til at gense de ruter, han fulgte på sin første rejse til Assisi og omegn.

Det kommer han nemlig til i løbet af foråret, når han skal være guide på to vandrerejser, som Ruby Rejser tilbyder. Rejserne er endnu ikke blevet programsat. Bøgerne kan købes på Saxo.dk eller hos Bog & Ide.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce