Annonce
Brædstrup

Per afholder sit eget maraton: Løber sit maratonløb nr. 300 på søndag

Per Jakobsen fra Føvling løber minimum en time hver dag, og på søndag løber han sit maraton nummer 300. Foto: Morten Pape
Søndag 28. juni bliver mere end en almindelig travl for Per Jakobsen fra Føvling. Her afholder han Brædstrup Maraton for tredje gang og løber selv sit maratonløb nr. 300, hvilket sender ham på en eftertragtet verdensrangliste.
Annonce

Føvling: Selvom man er blevet 60 år, kan man stadig godt have krudt i benene. Det er Per Jakobsen fra Føvling et levende bevis for.

Per Jakobsen har dyrket sin interesse for løb siden 2005, og han løber cirka 30 maraton om året. Med træning og løbestævner bliver det til cirka 3600-3800 km i løbeskoene hvert år.

Søndag 28. juni har Per så nået en milepæl inden for løb. Her løber han sit maraton nr. 300, når han selv og konen, Jeanette Jakobsen, er vært for den tredje udgave af Brædstrup Maraton.

Her deltager 25 løbere fra hele landet, når der løbes i en otte-tals rute fra Føvling, Åstruplund, Brædstrup Camping, Føvling, Mattrup Skov og tilbage til Føvling igen.

- Det er tredje gang, vi afholder maratonløb her på egnen, og så er det rigtigt dejligt, at løbet er booket fuldt op, og vi kan melde udsolgt. Vi startede med at kalde det Bakkelandets Maraton, men der kom ingen, fordi ingen ville ud og løbe i bakker. Nu kalder vi det Brædstrup Maraton i stedet, og så går det bedre med at få folk til, siger Per Jakobsen med et grin.

Annonce

Et varmt løb

På søndag har metrologerne lovet temperaturer op til 28 grader, og dermed bliver det ikke nogen søndagstur for løberne at komme igennem det bakkede landskab omkring Føvling. Det gælder også for Per, selvom han over årene har opbygget en god rutine i at gennemføre et maratonløb.

Per løb sit første halvmaraton tilbage i 2005, og siden har han rejst hele landet rundt og deltaget i mange forskellige slags løb lige fra maraton til ultraløb. Foto: Morten Pape

- Et maraton er altid langt uanset hvad, og det kræver altid, at man er godt forberedt og sørger for at spise og drikke rigtigt op til et løb. Når det er varmt, kræver det noget ekstra væske og man skal passe på, man ikke får kramper. Selvom jeg har løbet mange løb, kan jeg godt mærke, at jeg har nemmere ved at gennemføre et løb. Til gengæld bliver jeg ældre og langsommere, så forberedelsen er nok vigtigere for mig end nogensinde før, siger Per Jakobsen.

Annonce

På verdens rangliste

Når maratonløb nr. 300 er gennemført, er Per Jakobsen sikret en plads på ranglisten over løbere i verden, der har løbet flest maratonløb. Det er et mål, han har løbet for at nå i tre år.

Der er en stjerne for hver 100 maraton, som Per Jakobsen har gennemført. Tatoveringen med Klub 100 er for at have deltaget to gange i 100 miles run på Mors. Foto: Morten Pape

- Det har aldrig været et mål fra starten, at jeg skulle på verdens anglisten. Det var et mål, jeg satte mig efter mit maraton nr. 200. Jeg syntes, det kunne være sjovt at komme på den liste. Der står lidt over 40 danskere på listen, og så er det lidt sjovt at være med på den. Det bliver man da også lidt stolt over, siger Per Jakobsen.

Egentlig lever Per allerede op til kriterierne for at komme på verdensranglisten, da den både tæller maratonløb og ultraløb med, og da Per allerede har deltaget i fem ultraløb, kunne han allerede nu skrive sig op på listen.

- Jeg synes bare, at det skulle være 300 officielle maratonløb. Det skal jo gå ordentligt for sig, siger han med et smil.

Annonce

Ultraløb venter

Selvom Per Jakobsen nu når sit mål om en plads på verdensranglisten, lægger han ikke løbeskoene på hylden foreløbig.

Ud over endnu flere maratonløb står den 5. september på 100 miles run på Mors, som er et løb på 161 km, som han har gennemført to gange før. Begge gange tog det lige i underkanten af 23 timer at gennemføre løbet.

Per har en hel kasse fuld af medaljer fra alle de løb, han har gennemført. Det er blevet til en del metal igennem årene, idet kassen vejer syv kilo. Foto: Morten Pape

- Vi har 26 timer til at gennemføre løbet, og den hurtigste løber klarer det på omkring 13 timer. Det er ekstremt hårdt og et ondt løb, og man får ondt i kroppen alle mulige steder efter sådan en omgang. Løb på den måde er ikke sundt, men det er en stor udfordring, som kræver en stor vilje for at gennemføre. Derfor er det også et spændende løb, hvor man skal være mentalt stærk for at nå i mål. Den slags er jo altid lidt sjovt, siger Per Jakobsen med et smil.

Annonce

Fortsætter med løb

Selvom Per har passeret de 60 år, regner han med, at han fortsætter med at løbe, så længe kroppen holder til det.

- Jeg vil helt sikkert fortsætte med at løbe, men jeg drosler måske lidt ned, så jeg måske kun løber et maraton hver anden weekend. I maj løb jeg ni maraton, og det var nok lidt voldsomt. Nu har jeg aftalt med mig selv, at jeg ikke stiller nye mål op. Nu vil jeg bare nyde at løbe. fordi det er en sport, jeg elsker, og jeg har fået mange gode venner gennem løb. Løb er også en god måde at stresse af på, og det er altid dejligt at løbe i naturen, siger Per Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce