Annonce
Læserbrev

Pas på lungerne, du fremtidens faglærte

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.
Annonce

Læserbrev: Mere end en tredjedel af erhvervsskoleeleverne i Danmark er rygere.

Samtidig sigter en række af uddannelsesretningerne på netop erhvervsskolerne sig mod et arbejdsliv, hvor lunger belastes af både støv og røg.

Tilsammen udgør den arbejdsmiljømæssige belastning og rygning en farlig cocktail, der gør, at eksempelvis en tømrerlærling, der ryger, har markant større risiko for at udvikle den farlige lungesygdom KOL end en rygende gymnasieelev.

Vi kan i 3F ikke bare se til, mens de unges lunger udsættes for sundhedsrisici i endog ret alvorlig grad. Derfor har vi sammen med Lungeforeningen søsat projektet "Friske Lunger i Arbejde".

Alle ved, at man kan tage skade af et dårligt arbejdsmiljø eller cigaretter, men vi skal sikre os, at de udsatte faggrupper forstår, at risikoen for alvorlige lungesygdomme mangedobles, når cocktail-effekten træder ind. Det er en stor og vigtig opgave.

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.

Det giver mig en tro på, at vi med "Friske Lunger i Arbejde" kan skabe resultater.

Projektet blev for alvor skudt i gang i august, og næste stop på vejen rundt i erhvervsskoledanmark er Fredericia.

Her skal EUC Lillebælts elever udsættes for lidt af hvert, blandt andet en række fysiske øvelser, hvor vejret skal trækkes gennem et sugerør. Det giver de unge en idé om, hvordan det er at leve med nedsat lungekapacitet.

Eleverne har desuden mulighed for at få foretaget målinger af deres lungekapacitet, og med udgangspunkt i den enkeltes situation, rygevaner og faglige tilknytning kan de få en snak om, hvordan de bedst muligt sikrer sig mod de værste farer.

Mange af eleverne vil, når de bevæger sig fra skolebænken og ud i praktik, blive mødt af en manglende prioritering af sundhed og arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt, at de klædes godt på til at stå op for retten til et sundt arbejdsmiljø.

Dét og meget mere tager "Friske Lunger i Arbejde" fat på.

Projektet rulles ud over det næste halvandet år på erhvervsskoler landet over. En del har allerede meldt sig på banen, men håbet er, at endnu flere vil se fornuften i at få sat fokus på vigtigheden i at have sunde lunger.

Tina Christensen. Pressefoto: 3F
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Hedensted

Skoleleder: Der er brug for bedre corona-kommunikation til tosprogede familier

Odder

Odder er ikke længere grå: Første coronatilfælde registreret

Annonce