Annonce
Læserbrev

Pas på lungerne, du fremtidens faglærte

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.

Læserbrev: Mere end en tredjedel af erhvervsskoleeleverne i Danmark er rygere.

Samtidig sigter en række af uddannelsesretningerne på netop erhvervsskolerne sig mod et arbejdsliv, hvor lunger belastes af både støv og røg.

Tilsammen udgør den arbejdsmiljømæssige belastning og rygning en farlig cocktail, der gør, at eksempelvis en tømrerlærling, der ryger, har markant større risiko for at udvikle den farlige lungesygdom KOL end en rygende gymnasieelev.

Vi kan i 3F ikke bare se til, mens de unges lunger udsættes for sundhedsrisici i endog ret alvorlig grad. Derfor har vi sammen med Lungeforeningen søsat projektet "Friske Lunger i Arbejde".

Alle ved, at man kan tage skade af et dårligt arbejdsmiljø eller cigaretter, men vi skal sikre os, at de udsatte faggrupper forstår, at risikoen for alvorlige lungesygdomme mangedobles, når cocktail-effekten træder ind. Det er en stor og vigtig opgave.

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.

Det giver mig en tro på, at vi med "Friske Lunger i Arbejde" kan skabe resultater.

Projektet blev for alvor skudt i gang i august, og næste stop på vejen rundt i erhvervsskoledanmark er Fredericia.

Her skal EUC Lillebælts elever udsættes for lidt af hvert, blandt andet en række fysiske øvelser, hvor vejret skal trækkes gennem et sugerør. Det giver de unge en idé om, hvordan det er at leve med nedsat lungekapacitet.

Eleverne har desuden mulighed for at få foretaget målinger af deres lungekapacitet, og med udgangspunkt i den enkeltes situation, rygevaner og faglige tilknytning kan de få en snak om, hvordan de bedst muligt sikrer sig mod de værste farer.

Mange af eleverne vil, når de bevæger sig fra skolebænken og ud i praktik, blive mødt af en manglende prioritering af sundhed og arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt, at de klædes godt på til at stå op for retten til et sundt arbejdsmiljø.

Dét og meget mere tager "Friske Lunger i Arbejde" fat på.

Projektet rulles ud over det næste halvandet år på erhvervsskoler landet over. En del har allerede meldt sig på banen, men håbet er, at endnu flere vil se fornuften i at få sat fokus på vigtigheden i at have sunde lunger.

Annonce
Tina Christensen. Pressefoto: 3F
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Annonce