Annonce
Læserbrev

Pas på lungerne, du fremtidens faglærte

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.

Læserbrev: Mere end en tredjedel af erhvervsskoleeleverne i Danmark er rygere.

Samtidig sigter en række af uddannelsesretningerne på netop erhvervsskolerne sig mod et arbejdsliv, hvor lunger belastes af både støv og røg.

Tilsammen udgør den arbejdsmiljømæssige belastning og rygning en farlig cocktail, der gør, at eksempelvis en tømrerlærling, der ryger, har markant større risiko for at udvikle den farlige lungesygdom KOL end en rygende gymnasieelev.

Vi kan i 3F ikke bare se til, mens de unges lunger udsættes for sundhedsrisici i endog ret alvorlig grad. Derfor har vi sammen med Lungeforeningen søsat projektet "Friske Lunger i Arbejde".

Alle ved, at man kan tage skade af et dårligt arbejdsmiljø eller cigaretter, men vi skal sikre os, at de udsatte faggrupper forstår, at risikoen for alvorlige lungesygdomme mangedobles, når cocktail-effekten træder ind. Det er en stor og vigtig opgave.

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet.

Det giver mig en tro på, at vi med "Friske Lunger i Arbejde" kan skabe resultater.

Projektet blev for alvor skudt i gang i august, og næste stop på vejen rundt i erhvervsskoledanmark er Fredericia.

Her skal EUC Lillebælts elever udsættes for lidt af hvert, blandt andet en række fysiske øvelser, hvor vejret skal trækkes gennem et sugerør. Det giver de unge en idé om, hvordan det er at leve med nedsat lungekapacitet.

Eleverne har desuden mulighed for at få foretaget målinger af deres lungekapacitet, og med udgangspunkt i den enkeltes situation, rygevaner og faglige tilknytning kan de få en snak om, hvordan de bedst muligt sikrer sig mod de værste farer.

Mange af eleverne vil, når de bevæger sig fra skolebænken og ud i praktik, blive mødt af en manglende prioritering af sundhed og arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt, at de klædes godt på til at stå op for retten til et sundt arbejdsmiljø.

Dét og meget mere tager "Friske Lunger i Arbejde" fat på.

Projektet rulles ud over det næste halvandet år på erhvervsskoler landet over. En del har allerede meldt sig på banen, men håbet er, at endnu flere vil se fornuften i at få sat fokus på vigtigheden i at have sunde lunger.

Annonce
Tina Christensen. Pressefoto: 3F
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Akutlægehelikopterne redder masser af liv

Læserbrev

Hvor skal vi bo, når vi bliver gamle?

Læserbrev: Der kommer flere ældre, og de lever længere. Heldigvis. Det stiller helt nye krav til fremtidens boligmarked, så det matcher seniorerne og de ældres behov. For S er det helt afgørende med gode forhold for alle ældre. Derfor har regeringen med den seneste kommuneaftale tilført kommunerne 1,7 mia. kr. til at holde hånden under velfærden, når der til næste år bliver endnu flere ældre. Men vi skal mere end det. I S er vi optagede af, hvordan vi indretter vores boligmasse, så vi som ældre kan bo et sted, hvor vi kan føle os trygge, have det sociale liv, vi ønsker, og så vi kan betale boligen og samtidig få mad på bordet. Og vi er ikke mindst optagede af, at vi som ældre har mulighed for at få den pleje og omsorg, vi har brug for, dér, hvor vi bor. Når vi går på pension og seniorlivet starter, håber vi på at få mange år med fysisk aktivitet, rejser og socialt samvær med familie og venner. Men vi ved godt, at alt har sin tid. Kræfterne vil blive færre, og man kommer måske til at bo alene, hvis ægtefællen går bort før en selv. Huset eller lejligheden bliver for stor. Pludselig kan muligheden for offentlig transport blive afgørende for dit sociale liv og dine muligheder for at handle ind. Engang forbandt vi alderdommens boliger med plejehjem. Men kun 41.000 danskere over 65 år bor på plejehjem. Det svarer til 3,6 pct. af alle ældre over 65 år. Langt de fleste danskere kommer derfor ikke til at bo på et plejehjem. Men hvor så? Ifølge Vives ældreundersøgelser er der i dag ca. 80.000 ældre, der ønsker at bo i seniorbofællesskab, stigende til 120.000 mod år 2044. Det aktuelle udbud er på 5562 boliger. Det tyder på, at mange ældre ser bofællesskaber som den boligform, der på en og samme tid giver frihed og tryghed. Men det vil være en voldsom stor opgave at bygge så mange nye bofællesskaber og holde dem på et prisniveau, som alle folkepensionister kan betale. De almene boligselskaber kommer også til at spille en vigtig rolle. Med mere end 570.000 almene boliger på det danske boligmarked har de en stærk tradition for at skabe rammer for det gode liv og en høj grad af fleksibilitet. Tænker vi klogt, kan vi også indrette boligmassen, så den offentlige ældrepleje kan få optimale betingelser. Vi ser frem til, at 2020 bliver det år, hvor vi kan rette projektørerne på fremtidens seniorboliger. Vi vil lytte til alle gode forslag, der kommer på bordet, og ser frem til debatten i medierne og på Christiansborg. (Forkortet, red.)

Annonce