Annonce
Horsens

Pas på forurenet vand: Hundehvalp døden nær efter svømmetur

En hundehvalp blev syg, efter den havde været en tur i overløbsbassinet. Foto: Søren E. Alwan

Skilt advarer om giftigt algevand i overløbsbassin ved Bygholm Å.

Horsens: "Advarsel. Undgå kontakt med vandet. Der kan forekomme høje koncentrationer af giftstoffer på grund af alger."

Sådan står der på et skilt, der er sat op tæt ved broen, der fører fra Peblingestien ind i Bygholm Park.

Skiltet står plantet ved en lille gren af Bygholm Å, et såkaldt overløbsbassin, der går ind på den grund, som Horsens Civile Hundeførerforening benytter til hundetræning.

Vandet i overløbsbassinet, der står lavt og er mudret, var tæt på at koste en hundehvalp livet 6. juni.

- Vi havde et tilfælde med en hvalp, der havde været ude i overløbsbassinet. Den blev meget dårlig bagefter og overlevede med nød og næppe, oplyser Peter Unnerup fra Horsens Civile Hundeførerforening.

- Vi tog fat i medlemmerne med det samme, og kommunen satte skiltet op. Der er tale om noget meget stillestående vand. Vi har ikke fået det undersøgt, så hvad der har været i vandet, ved vi ikke. Men hunden har det godt nu. Den er tilsyneladende kommet over det uden mén, siger Peter Unnerup.

Annonce
Noget stillestående vand i et overløbsbassin til Bygholm Å har formentlig indeholdt giftige alger, som en hund blev syg af. Foto: Søren E. Alwan

Algefri strande og søer

Den kommunale medarbejder, der har sat skiltet op, er på ferie, så derfor ved Liselotte Nielsen fra Horsens Kommunes afdeling for natur og miljø ikke, om der er konstateret alger og hvilke alger i overløbsbassinet.

- Generelt om blågrønalger har min kollega, der sidder med badevandskvalitet, ikke hørt, at der skulle være konstateret blågrønalger ved Horsens Kommunes badesøer eller kyster i 2018. Men vi er jo ikke alle steder, siger Liselotte Nielsen, der opfordrer folk til at bruge øjnene, før de selv eller kæledyrene bader.

Der er kommet skilte op om badevandskvaliteten ved alle søer og strande, der kan bades i, hvor der også kort oplyses om alger. Desuden kan man følge med i badevandskvaliteten på kommunens hjemmeside.

Der er konstateret blågrønalger i andre kommuner tidligere end sædvanligt på grund af varmen, men det kræver ifølge Liselotte Nielsen også nedbør med efterfølgende udvaskning af næringsstoffer.

Der er i denne uge lavet nye målinger af badevandskvaliteten i Horsens Kommune, og resultatet kommer snart.

Et skilt advarer mod giftigt vand på grund af alger i et overløbsbassin ved Bygholm Å. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce