Annonce
Danmark

Flertal afsætter 180 millioner kroner til blødende medier

Kulturminister Joy Mogensen (S) . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er penge på vej til de danske medier, som mister en del af deres annonceindtægter i coronakrisen.

Annonce

Det har været et kaotisk forløb, hvor medieordførere vrede har forladt forhandlingsmøderne med kulturminister Joy Mogensen (S) om hjælp til landets medier.

Men onsdag aften har et politisk flertal landet en aftale om en kompensationsordning til de danske medier, som taber annonceindtægter som følge af coronakrisen.

Det oplyser Kulturministeriet.

Foruden regeringen står Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative, Alternativet og de fire løsgængere bag aftalen.

- Medierne står og har tabt en masse indtægter, men vi kan ikke undvære journalisterne og de nyheder, vi får, lige nu, siger Joy Mogensen.

En af de danske mediers største udfordringer er, at de ikke kan benytte sig af de generelle hjælpepakker til lønkompensation, fordi det i så fald kræver, at de sender journalisterne hjem.

Det er forventningen, at ordningen vil komme til at koste i omegnen af 180 millioner kroner i 2020. Der er dog ikke noget loft.

- Hvis tabet bliver større, end vi skønner det til at blive, så er der også penge til det, siger kulturministeren.

Det er både trykte og digitale dagblade, fritstående digitale nyhedsmedier, ugeaviser, kommercielle radioer, magasiner og fagblade, som kan søge om at få dækket en del af de tabte annoncekroner.

Medierne skal dog være tilmeldt Pressenævnet for at få økonomisk hjælp.

Ordningen sikrer kompensation på 60 procent af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen i annonceindtægter har været på 30-50 procent.

Medierne får 80 procent i kompensation af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen har været på 50-100 procent.

Overblik: Hjælpepakke skal dække mediers tabte annoncepenge  

Der er hjælp på vej til danske medier, der er presset af coronakrisen.

Onsdag aften er regeringen og partierne Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, DF, De Konservative, Alternativet og de fire løsgængere, som har forladt Alternativet, nået til enighed om en hjælpepakke.

Det bekræfter Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Få overblik over, hvordan og hvilke medier der får hjælp:

* Pengene skal gå til medier, der har tabt annoncekroner på grund af coronavirusset.

* Det drejer sig om trykte og digitale dagblade, fritstående digitale nyhedsmedier, ugeaviser, kommercielle radioer, magasiner samt fagblade.

* Hvis annonceindtægterne er faldet 30-50 procent, sikrer ordningen kompensation på 60 procent af nedgangen.

* Hvis annonceindtægterne er faldet 50-100 procent, sikrer ordningen kompensation på 80 procent af nedgangen.

* Der bliver kompenseret for tabte annonceindtægter fra 9. marts til og med 8. juni 2020.

* Der ydes alene støtte for tab, der direkte skyldes coronaudbruddet.

* Man kan ikke få andel i hjælpepuljen, hvis man også får hjælp fra andre hjælpepuljer.

* Medier, der ønsker at anvende ordningen, skal på ansøgningstidspunktet være tilmeldt Pressenævnet.

* Det er estimeret, at kompensationen vil løbe op i 180 millioner kroner i 2020.

Kilde: Kulturministeriet.

/ritzau/

Flere medier har allerede fyret medarbejdere. Det er blandt andet Altinget og Berlingske Media. Lokalavisen Helsingør Dagblad er blevet så hårdt ramt, at den risikerer at lukke i slutningen af april.

- Det viser mig, at især vores lokale og regionale medier har været presset, også før krisen, fordi flere annoncerer digitalt i stedet for at bruge sin gode lokale avis. Det vil jeg virkelig opfordre alle til at gøre, siger Joy Mogensen.

SF's medieordfører, Jacob Mark, var stærkt utilfreds med ministerens første - og noget mindre - udspil om hjælp til lokale og regionale medier. Han glæder sig derfor over aftalen.

- Det var et lidt uambitiøst udspil, regeringen præsenterede, men nu har vi sammen lavet en bred aftale, som kommer alle medier til gavn. Det kommer til at agere kæmpe redningskrans, siger han.

Britt Bager, som er medieordfører i Venstre, håber, at aftalen betyder, at der nu er truede medier, som vil overleve coronakrisen.

- Det var op ad bakke i starten, men vi kom godt nok stærkt i land med en rigtig god aftale, siger hun.

Tirsdag blev partierne desuden enige om at hasteudbetale mediestøtten på i alt 368 millioner kroner. Det er dog penge, som medierne allerede har budgetteret med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce