Horsens: Det skal koste 25 kroner at aflevere sit haveaffald på genbrugsstationen.
Sådan lyder et af ønskerne, når Miljølisten går til budgetforhandlingerne, der indledes i weekenden.
Anni Jakobsen (Miljølisten) stiller forslaget i håbet om at begrænse besøgene til genbrugspladsen og dermed fremme mere vild natur og få folk til at se lidt indad, inden de klipper haverne helt ned.
- 25 kroner er ikke dyrere end en is, og folk kan jo stadig komme af med deres haveaffald, hvis de virkelig synes, de har behov for det.
Anni Jakobsen25 kroner er ikke dyrere end en is, og folk kan jo stadig komme af med deres haveaffald, hvis de virkelig synes, de har behov for det
Hun synes, det er mærkeligt, at folk sådan skal fylde deres biler med græs og grene og køre det til genbrugspladsen. Hun så hellere, at de sparede turen.
- Alle har et hjørne i haven, hvor de kan have kompost. Så kan de også lave deres egen muld, som er meget bedre end den, de kan få på genbrugspladsen, som er fuld af ukrudtsfrø.
Hun synes ikke, at de velholdte haver flugter med projektet Vild Kommune, men er også klar over, at det er svært at påvirke, hvad folk laver på deres egen matrikel.
- Jeg synes jo ellers, det er en ret lille ting, men det er virkelig noget, der kan hidse folk op, og jeg kan allerede mærke en del modstand mod forslaget. Så jeg får det nok ikke igennem, vurderer hun.
Tre nedslag i budgettet
- Hasteundersøgelse af egnede områder til grundvandsdyrkning. Der skal udvælges områder til grundvandsparker, hvor sprøjtning forbydes. Det skal sikre fremtidigt drikkevand.
- Kvælstofniveauet i Horsens Fjord skal reduceres. Muslingeskrab og havbrug i Horsens Fjord skal udfases, og så skal det endeligt kortlægges, hvor kvælstofudledningen stammer fra.
- Oprettelse af arkitekturpanel. Der skal oprettes et panel sammensat af fagfolk som for eksempel historikere, biologer og arkitekter. Panelet skal sparre med byråd og udvalg og komme med forslag til konkrete projekter og i forbindelse med helheds- og lokalplaner. Det skal øge inddragelsen af borgere og eksperter og fremme større variation i byggemassen.
Skolehaver og økologi
Blandt Miljølistens ønsker til budgettet er også skolehaver og anvendelse af økologi i kommunale institutioner. Skolehaverne ser Anni Jakobsen som et godt afbræk i skoledagen og en måde, eleverne kan få rørt sig på og samtidig få et reelt udbytte af deres arbejde.
- Jord under neglene er jo altid godt. Nu er der mange, der siger, jeg er landbrugsfjendsk, men det her kunne måske få nogle børn til at få interessere sig for jordbrug og senere ønske at uddanne sig til landmænd. Og så kommer det jo også til at pynte på skolerne at have bede med mere vildt og flere farver.
Anni JakobsenDer kommer nok til at være nogen, der stejler. Det lyder jo næsten vegansk
Anni Jakobsen ønsker, at kommunen skal gå forrest i forhold til økologi og mere plantebaseret kost i institutionerne. Det er vigtigt for hende at indføre økologi, for at nedbringe mængden af pesticider.
- Min hovedprioritet er at sikre vores grundvand, og der findes pesticider i over halvdelen af vores drikkevandsboringer. Derfor er det vigtigt, at vi så vidt muligt undgår pesticider, og det kan vi for eksempel gøre ved at indføre økologi i institutionerne.
Fordi at økologisk kød er dyrt, ser hun gerne, at flere plantebaserede retter bliver integreret i institutionerne.
- En plantebaseret kost er også sundere og bedre for tarmen. Men der kommer nok til at være nogen, der stejler. Det lyder jo næsten vegansk.