Annonce
Horsens

Par var isoleret på 12 kvadratmeter i 14 dage: Når vi har pulverkaffe, så klarer vi os

Så glade ser man ud, når man endelig får lov at komme ud.
Journalist Ane Klostergaard og flymekaniker Gert Rørvang har slået sig ned på solrige Cypern, hvor livet leves udendørs. Men i corona-tiden har det været meget anderledes. Parret har senest været isoleret på et 12 kvadratmeter stort hotelværelse i 14 dage.
Annonce

Cypern: 14 dage isoleret på et 12 kvadratmeter stort hotelværelse på Cypern. Det har Ane Klostergaard, 52 år, netop været igennem sammen med sin mand Gert Rørvang, 54 år. Faktisk har den tidligere journalist på Horsens Posten og Horsens Folkeblad været igennem to omgange isolation.

Det havde parret, der nu er bosiddende på Cypern, ikke forestillet sig, da Ane Klostergaard den 13. marts vinkede farvel til Gert Rørvang, som skulle på arbejde som flymekaniker. Han er gerne af sted en måned ad gangen rundt om i verden. Denne gang var det i Belgien. Samme aften blev de første Covid-19-restriktioner indført på Cypern.

21. marts lukkede Belgien ned, hvor Gert Rørvang stadig opholdt sig. Samme dato stoppede al passagerflyvning til og fra Cypern, hvor Ane Klostergaard sad.

Gert Rørvang fik i stedet en flybillet til Danmark, hvor han gik i isolation i et sommerhus, som gode venner havde stillet til rådighed. Umiddelbart efter fik Ane Klostergaard nys om, at der ville afgå et fly 26. marts fra Cypern til Norge, og hun var så heldig at få en billet. Efter en overnatning i Oslo blev hun og manden forenet i karantæne i sommerhuset.

For cyprioterne har nedlukningen været skrækkelig. Det meste af deres sociale liv foregår udendørs.

Ane Klostergaard

Annonce

Nomader hele sommeren

- Vi havde egentlig indstillet os på, at vi skulle være corona-nomader hele sommeren i Danmark, fortæller hun fra sit hjem på Cypern.

Men efter tre en halv uge kunne de vende tilbage. Der var kommet så meget styr på situationen på Cypern, at cypriotiske statsborgere og fastboende på Cypern kunne komme tilbage.

Efter at den cypriotiske ambassade havde godkendt parrets papirer, steg de den 22. april ombord på et tætpakket fly med kurs mod Larnaca.

Her ventede en ny omgang karantæne. Som det første blev der taget en corona-test af alle passagerer. Derefter fulgte politiet dem over i busser, der fragtede dem til hotellet, hvor de skulle holde sig isoleret de næste 14 dage.

Annonce

Ømme muskler - ellers gik det fint

Det blev til to uger på hotelværelse, hvor der blev banket på døren tre gange om dage, når takeawaymaden stod klar uden for døren.

De modtog håndklæder, sengetøj og rengøringsmidler på samme måde. Hver tredje dag kom der en sygeplejerske og tog temperaturen på dem, og efter 14 dage kom en læge og tjekkede dem en sidste gang, inden de fik lov til at tage hjem.

Men parret kom godt igennem de 14 dage.

- Vi har altid noget at snakke om. Bare der er pulverkaffe nok, siger hun med et grin og tilføjer, at de er vant til at være meget sammen, når Gert Rørvang kommer hjem fra sine lange arbejdsophold.

Men de mærkede det på kroppen, at de havde så lidt plads at bevæge sig på.

- Vi opdagede, at vi har nogle muskler, som vi ikke kendte eksistensen af.

Opvask klares i håndvasken. Heldigvis havde vi ikke andet at vaske op end vores kaffekopper, fortæller Ane Klostergaard. Privatfoto
Annonce

Kaptajn Jespersen og faste spisetider

De faste spisetider gav struktur på dagene. De sørgede også for at lave en halv times kaptajn Jespersens-gymnastik to gange om dagen, og så var der telefonerne og en god wifi-forbindelse.

- Vi skal ikke klage. Vi var trods alt to. Mange af de øvrige gæster boede alene på mindre værelser.

Men de talte med hinanden fra balkonerne, og der blevet lavet en balcony-facegruppe.

- Vi snakkede, grinede og sang. Og personalet stillede også musik op til en omgang altan-dans.

Sådan en overlevelsespakke fik de. Der er vaskepulver, rengøringsklude, renseservietter, deodorant - og vaniljekiks! Privatfoto
Annonce

Udgangsforbud og bøder

Op til bededagsferien fik de at vide, at de igen kunne komme ud i det cypriotiske samfund, som myndighederne håndfast har lukket ned under corona-krisen. Restriktionerne er lempet nu, men der er stadig udgangsforbud i tidsrummet 22 til seks om morgenen. Man har måttet komme udenfor en enkelt gang om dagen, hvis man havde et legalt ærinde. Det er nu sat op til tre gange. Den enkelte skal sms'e til myndighederne om formålet med turen uden for hjemmet. Derefter modtager man en godkendelse, som man skal kunne vise frem for politiet. Overholder man ikke kravene, vanker der bøder fra 150 til 500 euro.

- Den første mandag med mulighed for at komme ud blev der alene sendt 560.000 sms'er, og befolkningen er altså kun på 1,2 millioner, beretter Ane Klostergaard, som kan fortælle, at der er blevet udskrevet mange bøder.

Man ved, at smitten kom til Cypern med nogle englændere, og at den blev spredt ved en begravelse i en mindre by. Derfor er det heller ikke englændere, der står øverst på listen, når der igen bliver åbnet for turister, som er øens største indtægtskilde.

Lige nu tales der om, at man måske kan åbne for grækere, tyskere og skandinaver i løbet af juni og juli, men det afhænger af udviklingen af corona-smitten.

- 2020 kan blive et rigtigt grimt år, hvis det trækker ud med at åbne for turister, siger Ane Klostergaard, der kan fortælle, at der i 2019 var der 40 millioner overnatninger - og fire millioner turister på Cypern.

Frokost under karantæne.
Annonce

Savner livet på kaffebarer

Cyprioterne ser frem til, at kaffebarerne igen åbner. Her sidder de ældre typisk og spiller backgammon.

- For cyprioterne har nedlukningen været skrækkelig. Det meste af deres sociale liv foregår udendørs.

Man må stadig ikke solbade på strandene - men gerne bade, hvis man har sendt en sms om det i forvejen. Og så opfordrer myndighederne også til, at man går med ansigtsmaske.

Der er læst mange bøger og drukket meget kaffe i den seng. Privatfoto
Annonce

Nyder at være i hjemlige omgivelser

Ane og hendes mand har i denne omgang boet tre år på Cypern i et kompleks med 22 huse og pænt store udendørsarealer. Tidligere har de boet på øen i halvandet år.

- Det er en dejlige international ø med sjove mennesker - og meget historie.

Og hvordan gik det så med corona-virussen? Jo, Ane Klostergaard og hendes mand er hver eneste gang blevet testet negative, og antallet af corona-smittede er stærkt på retur efter de mange restriktioner og den totale isolation af alle, som kommer udefra. Så nu kan de igen nyde de dejlige temperaturer og livet i Perivolia.

I hotelværelset var der også lænestole og lige plads nok til at lave kaptajn Jespersen gymnastik på rya-tæppet. Privatfoto
Tilbage i huset - dejligt at være hjemme i Perivolia. Privatfoto
Alt fra mad og vand til rene håndklæder blev sat uden for værelset, så personalet ikke kom i kontakt med gæsterne, der var i karantæne. Privatfoto
Underholdning: En af de ansatte sætter en højtaler op, så vi har musik til lidt altan-dans.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce