Annonce
Hedensted

Par gjorde usædvanligt fund i jorden, da terrassen skulle ordnes

Birgitte Selch og Viggo Møller Andersen fandt 60 flintøkser og syv flækkeknive i jorden under den gamle fliseterasse på grunden, som de købte sidste år. Efter besøget af VejleMuseerne fandt de yderligere to flintøkser i jorden. Foto: Emil Fibiger

Birgitte Selch og Viggo Møller Sørensen gjorde et overraskende og usædvanligt fund under arbejdet med at grave dræn til deres nye terrasse.

Juelsminde: Der var én. Hov, der var én mere. Hov, der var to mere.

Sådan blev det ved, da Birgitte Selch og Viggo Møller Sørensen forleden gjorde et overraskende fund i jorden til deres hus på Skovbrynet i Juelsminde.

Parret købte huset sidste år, og Viggo Møller Sørensen var i gang med at grave dræn til en ny terrasse, da han stødte på sten.

Han og Birgitte Selchs første indskydelse var "øv", fordi gravearbejdet var gået glat indtil da. Efter at have set nærmere på stenene og spulet dem rene for jord begyndte andre tanker at optage parret.

Annonce

Vi blev ved med at finde flere, indtil vi havde 67 liggende på græsplænen. Det var en meget mærkelig følelse. Vi tænkte, Gud, hvad har vi gravet ned i her.

Birgitte Selch
Flintøkserne er fundet uden skafter. Mange af dem vurderes til at være fra jægerstenalderen, som strakte sig over over flere tusinde år. De blev bl.a. brugt til byggeri af huse og både. Privatfoto

Ikke bare sten

Stenene lignede nemlig stenalderøkser.

- Vi blev ved med at finde flere, indtil vi havde 67 liggende på græsplænen. Det var en meget mærkelig følelse. Vi tænkte, "Gud, hvad har vi gravet ned i her", fortæller Birgitte Selch.

Hullet var ikke dybere end omtrent 30 centimeter, og stenene var fordelt i en omkreds af godt en halv meter mellem gamle murbrokker og eternitrester.

Forundret over det mystiske fund besluttede parret at kontakte Moesgaard Museum.

- Vi kiggede lige på hinanden inden. For sæt nu det var noget, hvor hele haven skulle graves op, siger Birgitte Selch og griner.

Har sat fantasien i gang

Om mandagen rykkede en museumsinspektør fra VejleMuseerne ud for at se nærmere på fundene, som rigtig nok er flintøkser, 60 styk, og flækkeknive, syv styk, fra forskellige perioder af stenalderen.

Museet skal nu undersøge dem nærmere, og tilbage på Skovbrynet står parret med en god historie, som de stadig mangler en afslutning på.

For hvorfor er samlingen af flintøkser blevet gravet ned i jorden under de gamle fliser?

Birgitte Selch og Viggo Møller Sørensen gætter på, at det er sket, fordi ejeren er blevet trætte af dem og ikke har vidst, hvad der ellers skulle gøres ved dem.

De har dog også funderet over, om stenene er gamle tyvekoster eller noget helt tredje.

- Man kan have mange teorier om det. Det har vi også. Det er jo kun fantasien, der sætter grænser, siger Birgitte Selch.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce