Annonce
Erhverv

Palsgaards plan om at opføre 29 meter højt tårn: Sådan kommer det til at se ud i landskabet

Tilbage i 2019 begyndte Palsgaard A/S at gøre klar til et højlager, som siden er blevet opført. Næste store byggeri kan meget vel blive et spraytårn, der fra top til bund vil måle 39 meter. På billedet ses koncerndirektør Anders Brix og logistikchef Torben Dahl-Hansen. Arkivfoto: Morten Pape
Det vil ikke påvirke landskabets udtryk synderligt, at Palsgaard A/S opfører en tårnbygning på fabriksområdet. Sådan lyder vurderingen i en miljørapport, byrådet har sendt i høring.

Hosby: Hedensted Kommune har haft en rådgivningsvirksomhed til at se nærmere på, hvor meget ballade en måske kommende tårnbygning hos Palsgaard A/S vil lave i landskabet i Hosby.

Arbejdet er mundet ud i en miljørapport, og den er nu i høring.

Rapporten konkluderer ikke noget alarmerende. Tårnets betydning for udsigten vil, alt efter ståstedet i det omkringliggende område, være "mindre" eller "ubetydelig", lyder det.

Annonce

As Kirke er et af stederne, man har taget opstilling. Set fra kirken vil et bælte af træer skjule alt på nær bygningens top. Derfor vurderes påvirkningen til at være mindre.


Miljørapportens konklusion er, at påvirkningsgraden varierer fra ubetydelig til mindre, afhængig af hvorfra man betragter planområdet.

Uddrag, sagsfremstilling til byrådet


Fra Gludvej vil tårnet træde mere ugeneret frem. Det kan man se på billeder i rapporten. Påvirkningen vurderes i dette ene tilfælde at være moderat, men blot i en overgangsperiode, indtil afskærmende beplantning kommer op.

Højden er vigtig

Det er et såkaldt spraytårn, Palsgaard A/S vil opføre. Det skal bruges til at omdanne fødevareingredienser, der produceres på stedet, til pulver. Det sker ved at udsætte dem for et fald og 22 minusgrader.

Virksomheden har allerede et spraytårn. Tårn nummer to indgår i en større udvidelsesplan, der skal fordoble produktionskapaciteten.

Tårnet skal være højere end det eksisterende, da det vil give produkter af højere kvalitet, har virksomheden oplyst kommunen.

Annonce

Mere end lokalplan tillader

Den egentlige højde er 39 meter, men bygningen bliver sænket i terrænet. Derfor vil kun de 30 meter over nå over niveauplan.

Da den nuværende lokalplan kun tillader bebyggelse på 15 meter over niveauplan, har kommunen udarbejdet et forslag til en ny lokalplan.

Forslaget sætter rammerne for flere ting, men det mest iøjnefaldende er altså tårnet. Byrådet ekspederede forslaget såvel som miljørapporten samt et kommuneplantillæg til høring allerede op til jul.

- Jeg ved, der er blevet arbejdet rigtig meget med visualiseringen. Det er blevet sænket, tårnet. Man kan ikke gøre et tårn på 30 meter usynligt, men i hvert fald få det placeret så pænt i landskabet som muligt, sagde borgmester Kasper Glyngø (S) dengang.

Høringsfasen begynder nu og løber frem til 10. marts. Derefter skal byrådet se på sagen igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce