Annonce
Hedensted

Palsgaard købte og donerede tvivlsom håndsprit - nu producerer virksomheden selv

Palsgaard er nu selv gået i gang med at producere håndsprit på virksomhedens testlaboratorium. Privatfoto
Palsgaard A/S er en af de virksomheder, som har købt et hånddesinfektionsmiddel, der er blevet kritiseret. Virksomheden nåede at donere 800 liter af produktet til Hedensted Kommune, men har trukket midlet tilbage og går nu i gang med at producere selv.

Palsgaard: I mandags kunne en glad koncerndirketør for Palsgaard, Anders Brix, donere 800 liter håndsprit til brug i sundhedsvæsnet til Hedensted Kommunes borgmester Kasper Glyngø (S).

Men glæden er kølnet noget hos koncerndirektøren, fordi der efter donationen til kommunen blev rejst tvivl om det pågældende middels effekt.

Niels Høiby, der er tidligere ledende overlæge gennem 32 år på Rigshospitalet, kritiserede samme dag i TVMidtVest produktet, der stammer fra virksomheden NowoCoat. I følge overlægen er midlet ganske rigtigt et desinfektionsmiddel, men er aldrig blevet brugt til hånddesinfektion. Direktør i NowoCoat udtaler til TVMidtvest, at virksomheden selv har testet produktet, men at der ikke er blevet lavet en uvildig test.

Det var dette produkt, som Palsgaard nåede at donere til Hedensted Kommune, inden virksomheden fandt ud af, at produktet ikke var uvildigt testet. Privatfoto
Annonce

Tilbagekaldt donation

- Efter at billedet af vores donation til kommunen var blevet lagt på Facebook, er der nogen, der gør os opmærksom på, at det er det omtalte produkt fra medierne. Der står på etiketten, at det dræber bakterier og vira, men det har vist sig, at produktet ikke er testet. Det er en ret stor katastrofe, hvis vi havde fået sendt det ud til sundhedspersonalet, som brugte det i den tro, at det var i orden, siger Anders Brix.

Palsgaard fik derfor tilbagekaldt donationen til kommunen, få timer efter den blev givet.

- Producenten af midlet er ikke vores normale leverandør, for de var løbet tør. I stedet havde vores indkøber fundet det omtalte produkt, og vi havde købt så meget, at vi, da vi finder ud af, at der kan opstå en mangel på håndsprit, beslutter os for at donere en del af det til kommunen og Vejle og Horsens sygehuse, siger Anders Brix.

I stedet har Palsgaard annulleret ordren og leveret produktet tilbage til producenten.

Annonce

Vil selv producere håndsprit

Der bliver dog alligevel tale om, at Palsgaard donerer håndsprit til det offentlige, for virksomheden var sideløbende med, at man donerede det omtalte middel, i gang med selv at forberede at kunne producere håndsprit.

- Vi har et laboratorium, hvor vi tester nye produkter, som kan producere håndsprit. Vi følger en godkendt opskrift fra Sundhedsstyrelsen, så vi er sikre på, at den håndsprit, vi får produceret, lever op til de krav, som myndighederne stiller, siger Anders Brix.

I dag, mandag, får virksomheden leveret ethanol, der skal bruges i fremstillingen, og selvom virksomheden nu også selv får brug for håndsprit i produktionen, vil laboratoriet kunne producere så meget, at Palsgaard alligevel kan donere.

- Vi producerer og donerer 1000 liter først på ugen, og flere følger efter. De bliver givet til en ny enhed, der står for at fordele værnemidler til hele Region Midtjylland, siger Anders Brix.

Produktionen af håndsprit på Palsgaard vil kunne fortsætte så længe, det er nødvendigt, og så længe, virksomheden kan skaffe råvarer.

- Det giver næsten sig selv, at når samfundet har brug for noget, som vi kan tilbyde, så gør vi det. At vores udviklingsafdeling står stille i den tid, betyder ikke noget i forhold til det store billede, siger Anders Brix.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Gemmer: Jeg burde have scoret

Annonce