Annonce
Erhverv

Tjener millioner af kroner på nedbrydning: - Engang var nedbrydere de lavest rangerede indenfor byggebranchen

Nedbrydningsfirmaet P. Olesen og Sønner har allerede overlevet flere kriser, såsom oliekrisen i 1973 og finanskrisen i 2008, så de frygter ikke en kommende økonomisk afmatning. Men de bereder sig på den ved blandt andet at sørge for at udskifte deres gamle materiel til nyt i god tid og ved fortsat at have fokus på genbrug og genanvendelse af de byggematerialer, de får ind. Foto: Søren E. Alwan
Brødrene Jens og Anker Olesen har været en del af nedbrydningsbranchen, lige siden deres far stiftede firma tilbage i 1968. Dengang var der lige så lidt regulering som anseelse i jobbet. I dag er tiderne skiftet.
Annonce

HOVEDGÅRD: Det er februar og ustadigt vejr. En omkring fem meter høj bunke med knust glas glitrer i solens stråler, for kort efter at blive indhyllet i regn, på nedbrydningsfirmaet P. Olesen og Sønners 60.000 kvadratmeter store grund.

En kort gåtur fra indgangen til firmaets hovedkvarter arbejder et grusanlæg på højtryk med at knuse asfalt, beton og tegl til småsten. Bag det ligger stakke af brosten over for stakke af træbjælker, isoleringsmaterialer og tagpap, alt sammen sorteret i bunker, der gør det let for genbrugspladsens ansatte at gå til, når de skal knuse byggeaffaldet, så det kan genbruges og anvendes igen i nye byggematerialer.

- Vi arbejder målrettet på at forbedre vores genbrugsprocent på materialerne, fortæller 38-årige Henrik Olesen, der udover at være driftsleder i firmaet, også er barnebarn til Peder Olesen, som grundlagde firmaet tilbage i 1968.

På nuværende tidspunkt bliver omkring 95 procent af de byggematerialer, som P. Olesen og Sønner river ned, genanvendt eller genbrugt efterfølgende. Men målet er at komme endnu højere op.

For som den 66-årige direktør i firmaet og far til Henrik Olesen, Jens Olesen, siger:

- Vi er i en ny tid med grøn omstilling og cirkulær tankegang.

Selvom det i dag er mere end trendy at tænke i genanvendelse, er det dog ikke banebrydende nyt for det over 50 år gamle nedbrydningsfirma. Tværtimod har genbrug altid været en inkorporeret del af firmaets dna.

- Men vi genbrugte mere direkte dengang, fortæller Jens Olesen og nævner som eksempel døre og vinduer, der engang blev taget fra de nedrevne bygninger og sat ind i nye byggerier.

- I dag knuser vi tingene i stedet for, tilføjer han.

P. Olesen og Sønner

P. Olesen og Sønner er en landsdækkende entreprenørvirksomhed med speciale i nedbrydning og miljøsanering med 145 medarbejdere.

Familiefirmaet er ejet af brødrene Anker Olesen, der er bestyrelsesformand i firmaet, og Jens Olesen, der er direktør i firmaet, samt brødrenes fire børn.

Firmaet, der er et af landets største indenfor nedbrydning, har hovedkvarter i Hovedgård ved Horsens, men løser opgaver i hele landet.

Firmaet ejer tre genbrugspladser, der håndterer bygge- og anlægsaffald i henholdsvis Horsens, Aarhus og Fredericia, og de har også en mindre lokalafdeling i Ringsted.

P. Olesen og Sønner har i øjeblikket omkring 500 sager om året, der strækker sig over alt fra nedrivning og sanering af private garager og sommerhuse til offentlige licitationer på nedrivningsopgaver med alt fra kraftværker, boligbyggerier og motorvejsbroer til gamle lagerbygninger, skoler og højhuse.

Blandt firmaets mere synlige aktiviteter er blandt andre nedrivningen af Skive Slagteri, det psykiatriske hospital i Risskov, Horsens Sygehus, flere af boligblokkene i Gellerupparken samt logistikgiganten DHL’s forhenværende bygning ved Københavns lufthavn Kastrup.

De fleste opgaver kommer ind med kort varsel og er tilsvarende hurtigt overståede, mens enkelte strækker sig over længere tid. Det gjaldt for eksempel firmaets seneste opgave for Nordjyllandsværket, hvor firmaet gennem halvandet år var hyret ind til at rive værkets SNOX-anlæg ned.

Mens de fleste opgaver handler om at rive en bygning eller et byggeri helt ned, så der bliver plads til nye byggerier, går andre opgaver ud på at rive dele af et byggeri ned for lettere at kunne bygge om i det eksisterende.

Kilde: P. Olesen og Sønner A/S

Annonce

Et skift i branchen

Det er dog ikke alt, der bliver knust. Faktisk består P. Olesen og Sønners hovedsæde af mursten, der er blevet genbrugt fra Tyrstedgård, en nedrivingsopgave som familiefirmaet var i gang med i 2018, samme år som deres nuværende hovedsæde blev opført.

Fremgangsmåden husker brødrene Anker Olesen og Jens Olesen begge tilbage fra dengang, deres far startede firmaet.

- Omkring 1970, og det er faktisk en meget sjov historie, der arbejdede vi med nedrivning på Mors, hvor vi gjorde alle murstenene rene, som vi så afleverede til Jysk Telefon (det senere TDC, red.) i Aarhus, der købte dem af os for 10 øre stykket inklusive transport, fortæller 64-årige Anker Olesen med et grin.

Og også Henrik Olesen husker murstensrensningen fra sin barndom.

- Min bror og jeg rensede også sten i 1990, fortæller han og tilføjer så med et smil:

- Men dengang fik vi 25 øre stenen.

Til trods for at genanvendelse og genbrug længe har været en del af P. Olesen og Sønners kerne, er familien bag firmaet dog stadig enige om, at det øgede fokus på miljøet gennem årene har haft en stor indflydelse på deres firma såvel som på nedbrydningsbranchen helt generelt.

En udvikling, der tog fart tilbage i 1980’erne, da et forbud mod asbest i blandt andet tagpap, for første gang stillede krav til nedrivningsarbejderne om, at de skulle screene byggematerialerne for asbest, før nedrivningsarbejdet kunne begynde, og som sidenhen er blevet udvidet med en screening for blandt andet pcb og tungmetaller i byggeriet.

Annonce

Nødvendigt med flere hænder

- Det betyder, at vi er omkring den samme bygning to gange. Først i forhold til miljøsanering, og så i forhold til nedbrydning, forklarer firmaets økonomidirektør Flemming Blaabjerg.

Den ekstra opgave kræver en anden håndtering og specialisering, end der tidligere har været behov for i branchen. For eksempel skal bygningerne i dag have renset malingen af og have skåret fuger ud med håndkraft, inden nedrivningen finder sted.

Det har betydet særligt to ting. For det første er nedbrydning gået fra at være et stort set ureguleret område til i dag at være et område med stor regulering og specialisering, hvilket også har betydet, at anseelsen indenfor faget er steget.

- Da vi startede, var nedbrydere og dem, der arbejdede med jernskrot, de lavest rangerende indenfor byggebranchen, fortæller Anker Olesen.

- Men i dag er der en uddannelse indenfor branchen, supplerer Henrik Olesen.

For det andet har opgaven med miljøsanering krævet, at firmaer som P. Olesen og Sønner har måttet hyre flere hænder ind til at løse opgaverne med nedbrydning.

Men miljøsaneringen er ikke den eneste forklaring på, hvorfor P. Olesen og Sønner gennem de sidste 10 år er gået fra at have 50 medarbejdere til 145 medarbejdere i dag.

I gamle dage ville P. Olesen og Sønner sagtens have kunnet finde på at genanvende malede døre og vinduer i nye byggerier, men i dag ryger de typisk på forbrændingen, hvis ikke den maling, de er malet med, er kendt af firmaet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Millioninvestering på standby

Nedbrydningsfirmaet P. Olesen og Sønner blev grundlagt tilbage i 1968 af Peder Olesen, Anker og Jens Olesens far.

Dengang foregik arbejdet fra hjemmeadressen på Fasterholt ved Herning, hvor der var en stor grund bagved med masser af lagerplads. Hans to sønner blev derfor tidligt involveret i faderens forretning, som de hjalp til i helt fra start.

Til at starte med bød Peder Olesen sig ind på offentlige licitationer, hvilket gav ham en del arbejde for Aarhus Kommune. Men da brødrene flyttede hjemmefra i 1974 til henholdsvis Vonge og Aarhus, udvidede firmaet sig til også at inkludere deres adresser.

Da Peder Olesen døde i 1983, overtog de to brødre faderens firma. Sammen købte de det tidligere Stenderup Teglværk, som de brugte til lagerplads frem til 1994, hvor de flyttede ind på deres nuværende adresse i Hovedgård.

Fra 1994 og frem etablerede brødrene også yderligere knusanlæg til byggeaffald i først Horsens og siden Aarhus og Fredericia. Anlæg som Henrik Olesen, Jens Olesens søn, i 1998 blev ansat som driftschef til at holde styr på.

Det var med andre ord gode tider i nedrivningsbranchen for P. Olesen og Sønner. Lige indtil finanskrisen ramte med en forhammer i 2008.

- Krisen kom nærmest over en nat, mindes Anker Olesen.

- Og den betød, at vi ikke kunne investere i nyt udstyr, som for eksempel gravemaskiner, fortæller Jens Olesen.

- Jeg kan huske, at vi lige var blevet færdige med at renovere alle vores kontorer, fortæller Henrik Olesen og tilføjer:

- Og vi havde lige bestilt en stor knuser, som vi endte med at køre ind i en stor hal. Jeg tror, den kostede i omegnen af 5,5 millioner kroner. Og den stod i hallen i næsten et år.

- Ja, der var jo ikke noget arbejde til den, indskyder Jens Olesen.

Gennem de seneste 10 år har nedbrydningsfirmaet haft en så eksplosiv vækst, at det stadig kan overraske Jens Olesen. - Det er sådan set voldsomt, når man lige tænker over det, siger direktøren. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Krise vendt til succes

På et regnskabsår gik firmaet fra at have otte millioner kroner i overskud efter skat i 07/08 til at have under en million kroner i overskud efter skat året efter. Og det efterfølgende år landede firmaet ligefrem et underskud på 500.000 kroner efter skat i 09/10.

Men da der først kom gang i hjulene igen i 2010, fik firmaet pludselig mere end fart på væksten.

- Fra og med 2010 og frem til i dag har vi - med en enkelt undtagelse – haft voldsom fremgang på både vores omsætning og indtjening, fortæller økonomidirektør Flemming Blaabjerg.

Og det er ingen overdrivelse.

På 10 år er P. Olesen og Sønner gået fra en omsætning på 60 millioner kroner om året til en omsætning på 400 millioner kroner for regnskabsåret 18/19.

En fremgang, der også kan læses ud af antallet af medarbejdere, der er tæt på tredoblet inden for de seneste 10 år.

- Den store prop, der blev taget ud af badekarret, var, at finanskrisen ophørte. For det betød, at mange af de byggeprojekter, der tidligere havde ligget i skrivebordsskuffen blev taget op igen, fortæller Flemming Blaabjerg.

Han fremhæver også, at firmaet er blevet mere synligt, ikke mindst på grund af en aktiv markedsføringsstrategi, der blandt andet har indebåret, at familien oftere end hidtil stiller op til interviews.

- Og så har vi selvfølgelig dygtige medarbejdere, indskyder Henrik Olesen hurtigt.

Jens Olesen fylder 67 år til marts. Han har derfor besluttet sig for at trække sig tilbage som direktør til maj, så der kan komme yngre kræfter til. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Beredt til skiftende tider

Den megen fremgang giver dog udover glæde også en snert af bekymring for, hvornår den næste finanskrise vil ramme.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en finanskrise på samme måde, som vi så den i 2008. Men vi kan nok ikke blive ved med at bygge højhuse i samtlige byer, som vi har gjort indtil nu, siger Flemming Blaabjerg.

- Men vi regner med at kunne holde niveauet på vores indtjening. Selvom presset på indtjeningen nok bliver lidt hårdere, siger Henrik Olesen.

For selvom firmaet fortsat har rigeligt at se til, mærker de allerede nu, hvordan bekymringen for en kommende økonomisk afmatning er begyndt at påvirke branchen.

- Konkurrencen er blevet hårdere. Folk vil gerne have arbejdet nu og her, hvis krisen skulle komme, og det gør også, at priserne er blevet skarpere, fortæller Henrik Olesen.

- Men nu har der jo også været et byggeboom i snart 10 år, lyder det fra Anker Olesen og tilføjer så:

- Men vi kører fuldt fremad.

- Ja, vi sørger for at være konkurrencedygtige, slutter Jens Olesen.

- Vi genanvender stort set alt træ, forklarer Henrik Olesen og fortæller, at der totalt set bliver kørt 30.000 tons træ igennem genbrugspladsen på et år. Træet bliver sendt til Kronospan på Djursland, der bruger træet til at lave spånplader med. Foto: Søren E. Alwan
Grusanlægget på P. Olesen og Sønners grund kan knuse mellem 200-300 tons beton, asfalt og tegl i timen. Det færdige produkt bliver brugt til blandt andet vejfyld. Foto: Søren E. Alwan
Alt glas bliver omsmeltet og genbrugt til glas igen. Foto: Søren E. Alwan
Nedbrydning er i dag et mere specialiseret område, end det har været. I gamle dage var det nok at eje en nedbrydningskugle og en gravemaskine. Men i dag skal man blandt andet have stor viden om miljøsanering, da der stilles flere krav til netop det i forbindelse med nedrivninger af gamle byggerier. Foto: Søren E. Alwan
På P. Olesen og Sønners værksted er tre til fire mand dagligt beskæftiget med at reparere udstyr. I øjeblikket er værkstedet dog ret tomt at se til, og det er der en god grund til. - Heldigvis har vi det meste ude at køre, fortæller Henrik Olesen. Foto: Søren E. Alwan
På afstand er det ikke umiddelbart til at se, at bunken her består af knust glas. Foto: Søren E. Alwan
Far og søn har arbejdet sammen i over 20 år. Skulle man være i tvivl er det Henrik Olesen til højre på billedet og Jens Olesen til venstre. Foto: Søren E. Alwan
Gravkoen her er vist mest til pynt i P. Olesen og Sønners hovedkvarter i Hovedgård. Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce