Annonce
Horsens

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene

Anne Grethe Rosenberg, formand for BUPL i Østjylland, erkender, at man godt kan komme til at vende det døve øre til, når faggrupper gang på gang efterlyser mere personale. - Men jeg tror ikke, man bliver døv over for konsekvenserne, som f.eks. børn, der passes af stressede voksne, og ture, der bliver aflyst eller slet ikke planlagt. Arkivfoto

BUPL undersøgelse fortæller om pædagoger i daginstitutioner, som mangler tid til at drage omsorg for børnene og løse deres opgaver. Hæv normeringen, lyder opfordringen fra pædagogernes fagforening

Annonce

Horsens: Pædagogernes fagforening BUPL har spurgt medlemmerne om deres arbejdsvilkår. 168 svar kommer fra medlemmer, der arbejder i vuggetuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner i Horsens Kommune. De peger på flere ømme punkter, som skyldes for få ansatte.

83 procent oplever, de mangler tid til at drage omsorg for børnene, de mangler tid til at løse deres opgaver og har sjældent tid til at iagttage og observere børnene. På landsplan er tallet 74 pct.

I undersøgelsen har medlemmerne også kunnet uddybe deres svar. Her er f.eks. et svar på, hvad gårsdagens største udfordring var i forhold til at levere pædagogisk arbejde af høj kvalitet:

- Alt for mange børn på for lidt plads giver utryghed og skaber mange konflikter.

Et andet lyder således:

- Jeg er i en gruppe med 10 fire-årige og 21 tre-årige børn. Vi er fire ansatte. Jeg oplevede, at jeg ikke kunne drage omsorg for alle dem, der havde brug for det. Der er nogle, jeg slet ikke har haft øjenkontakt med.

Vi aflyser ikke så ofte ture, men vi lader være med at planlægge dem, da vi ved, at vi ikke er personale nok.

Besvarelse i BUPL undersøgelse

Sådan svarer pædagogerne

I Horsens Kommune fik 474 ansatte i dagtilbud for 0-5 årige undersøgelsen tilsendt. 168 svarede, det er en svarprocent på 35. Udpluk af resultater:


  • 83 pct. oplever meget ofte eller ofte at mangle tid til at drage omsorg for et eller flere børn på grund af personalemangel.
  • 77 pct. oplever, at der generelt ikke er personaleressourcer nok til de opgaver, de skal løse.
  • 76 pct. oplever sjældent eller aldrig at have tilstrækkelig tid til at iagttage og observere børnene.
  • 46 pct. oplever meget ofte eller ofte, at de må aflyse ture ud af huset på grund af personalemangel

I Horsens Kommune fik 265 ansatte på skole- og fritidsområderne tilsendt undersøgelsen. 77 svarede, det er en svarprocent på 29.

Udpluk af resultater:


  • 72 pct. oplever meget ofte eller ofte, at de ikke kan give den nødvendige støtte til udsatte og sårbare børn på grund af personalemangel.
  • 71 pct. oplever meget ofte eller ofte, at der er et eller flere børn, de ikke kan drage tilstrækkelig omsorg for på grund af personalemangel.
  • 54 pct. oplever meget ofte eller ofte, at der ikke er tid til at tage sig af konflikter eller andre sociale problemer blandt børnene på grund af personalemangel.

BUBL står bag den landsdækkende undersøgelse, som blev gennemført i juni 2018.

Annonce

Koster på tur-kontoen

Også når det gælder planlagte ture, er der kvaler.

Næsten halvdelen svarer, at de sjældent eller aldrig har tilstrækkelig tid til at gennemføre planlagte aktiviteter og forløb, og lige så mange oplever meget ofte eller ofte, at de må aflyse ture ud af huset på grund af personalemangel.

I et uddybende svar hedder det:

- Vi aflyser ikke så ofte ture, men vi lader være med at planlægge dem, da vi ved, at vi ikke er personale nok.

De lokale pædagoger peger på, at der er flere børn med fysiske og psykiske udfordringer end tidligere - og næsten alle svarer, at der ikke er ressourcer nok til arbejdet med den børnegruppe.

Langt størstedelen af pædagogerne mangler også tid til planlægning, udvikling og evaluering af deres pædagogiske arbejde.

Annonce

Der skal flere hænder til

Løsningen ligger dog ifølge formand for BUPL i Østjylland, Anne Grethe Rosenberg, lige til højrebenet: Der skal flere hænder til.

- Kommunen skal hæve grundnormeringen, og institutionerne skal i samarbejde med forvaltningen rydde op i brugen af dokumentation og koncepter, så de kun bevarer de mest meningsfulde.

I Horsens peger hun på, at svarene også bunder i konsekvensen af de årlige krav om effektiviseringer på en procent.

Arbejdsvilkår med for lav normering i forhold til omfanget af opgaver påvirker personalet.

- Pædagogerne ligger i top over faggrupper, der rammes af stress. De vil jo gerne gå på arbejde og gøre det bedste, de kan. Det gør de også, siger Anne Grethe Rosenberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Annonce