Annonce
Hedensted

På vandretur med en bøn i hjertet og et salmevers på tungen

En pilgrimsrejsen handler ikke om målet, men om at være i bevægelse, mener sognepræst Anette Lyster-Clausen, der onsdag havde inviteret på en vandrende gudstjeneste i Ølholm Kær. Foto: Ingrid Trier

Pilgrimsvandringer er blevet populære de senere år og måske bliver Uldum Kær det nye valfartssted. I går aftes deltog 12 lokale i en vandrende gudstjeneste på Ølholm-siden af Uldum Kær, og til september arrangerer Tørring Menighedsråd en to dages pilgrimstur rundt i hele kæret. 24 ud af 30 pladser er allerede booket.

Ølholm/Tørring: Her er ingen relikvier, ingen hellige steder, men skuet er vidtstrakt, der er højt til himlen og Vestvejen høres kun som en svag rumlen bag fuglenes fløjten.

Vi er længst ude af den grusede Ølholm Kærvej. Her ved "Kristians Sø" er der forsamlet et dusin mennesker. Deriblandt en kvinde i en gul jakke, der ivrigt uddeler müslibarer og vand, inden hun tager ordet og begynder at tale om pilgrimme, formål, og mennesker i bevægelse.

Hun hedder Anette Lyster-Clausen. Hun er sognepræst i Uldum og Langskov Kirker og er ved at gøre de indledende øvelser til sin første vandrende gudstjeneste.

Annonce

Pilgrimsvandring i Uldum Kær

Tørring og Hammer kirker inviterer 8. 9. september på en pilgrimsvandring i Uldum Kær.Turen vil blandt andet indeholde: Morgenandagt om sindsro og refleksion, kanosejlads fra Tørring til Aale, 16 km. vandring i Uldum Kær, overnatning i shelter eller telt og fælles mad over bål.

Tilmelding er nødvendig og man skal være 16 år for at deltage. Mere info findes på Tørring og Hammer Kirkers Facebook-side.

Sognepræst Anette Lyster-Clausen havde forberedt flere stop på ruten med bøn og prædiken. Foto: Ingrid Trier

Oppe i tiden

Forsamlingen er en del af en trend. Mere end 20.000 danskere har i løbet af de sidste 15 år været på pilgrimsrejse på Caminoen i det nordlige Spanien, i Danmark har pilgrimsrejser i flere år fundet sted på Hærvejen og nu har de lokale sogne også samlet den populære vandrestok op.

Udover den vandrende gudstjeneste i Ølholm Kær denne sene eftermiddag har Tørring og Hammer Menighedsråd taget initiativ til en to dages pilgrimsrejse fra Tørring til Uldum Kær. Den bliver først afviklet i september, men allerede nu er 24 ud af 30 pladser reserveret.

- Vandringer er oppe i tiden, og jeg har tænkt den her mini pilgrimsvandring som et alternativ til en almindelig aftenandagt. Hos katolikkerne handler pilgrimsrejsen om den personlige frelse, men for mig er det vigtigt med fællesskabet. At vi bevæger os sammen, lytter sammen og får en snak sammen, har Anette Lyster-Clausen forklaret over telefonen, inden turen er gået ud i kæret.

Hvad er Caminoen?

Caminoen, eller Jakobsvejen, som den også bliver kaldt er en pilgrimsrute, der fører til katedralen i byen Santiago de Compostela i det nordlige Spanien, hvor apostlen Jakob angiveligt ligger begravet.Ruten har siden middelalderen været en af de vigtigste kristne pilgrimsruter. Der er ikke én bestemt rute til Santiago de Compostela. Man kan begynde fra sit eget hjem eller i én af de populære udgangspunkter for Caminoen, der findes over hele Europa.

En pilgrimsrejse har som udgangspunkt et religiøst formål. Rejsen skal rense den rejsende og bringe ham nærmere det guddommelige. I dag er der dog ikke nødvendigvis et religiøst perspektiv for de titusindvis, der hvert år tager turen til Compostela.

Kilde: Wikipedia.

På en pilgrimsrejse er der ofte indlagt stille-timer. Det var dog ikke tilfældet på onsdagens vandring. Foto: Ingrid Trier

En prøvelse

Blandt deltagerne er Hans Østergaard. Han er sammen med sin hustru taget med på aftenenes vandring som en lille træningstur op til en kommende uges vandreferie i Østrig. Han har tidligere prøvet kræfter med en rigtig pilgrimsrejse på den portugisiske del af Camino-ruten fra Lissabon til Santiago De Compostela.

- Jeg har haft kræft og fået fjernet min blære, så vi gik Caminoen lidt som en prøvelse, for at se om jeg kunne klare det. Det var en fantastisk oplevelse og enormt befriende at have mulighed for at gå uden at tænke på noget, fortæller Hans Østergaard, mens vi bevæger os langs Gudenåen.

For andre af deltagerne på turen er pilgrimsvandringen en kærkommen anledning til at komme ud i det store naturområde i baghaven.

- Jeg kan godt lide at færdes i kæret, men der går nok tit for lang tid imellem, at jeg kommer herud. Det her er en god anledning, konstaterer menighedsrådsmedlem Else Schmidt.

Nye folk

Hendes råds-kollega i nabosognet i Tørring håber, at menighedsrådet der med deres kommende pilgrimsvandring, kan nå ud til en lidt anden målgruppe end normalt.

- Vi er et nyt menighedsråd, der også gerne vil tænke lidt nyt ind i aktiviteterne i kirken. Vi ser vores pilgrimsvandring som et refugium - en retræte til et naturskønt område, hvor man kan arbejde lidt ind ad. Vi har ikke lagt ud med en hel camino - vi vil gerne lige se på interessen og hvordan det rent praktisk lader sig gøre først. Men vi drømmer da om, at det kunne blive større, og vi kunne gøre det til en tradition, fortæller Jette Jensen fra Tørring-Hammer Menighedsråd.

Væk fra stress

Tilbage i Ølholm Kær har Anette Lyster-Clausen mange gode grunde til, at vandringer og pilgrimsrejser er blevet populære.

- Vi lever nogle stressede liv og trænger til at komme lidt væk fra alting, komme ud over grænsen, hvor vi ikke har alverden, som i vores ellers enormt etablerede liv. Med hensyn til Caminoen, tror jeg også det er et tjek-mærke, noget, der kan streges ud på listen over ting, man skal gøre i sit liv, siger Anette Lyster-Clausen.

Vi er nået halvvejs på ruten og tager et hvil i selskab med en sandwich i Ølholms Bypark. Anette Lyster-Clausen har reciteret et digt, bedt en bøn og holdt en lille prædiken. I hendes bil ligger præstekjolen klar til at tage på, når forsamlingen kommer til Langskov Kirke. I den vil hun servere et glas vin og med sognebørnene synge en aftensalme eller to, inden de rejsende pilgrimme i Ølholm Kær igen vender tilbage til hverdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flue nedlagde motorcyklist

Annonce