Annonce
Læserbrev

'På sådan en aften rejser hårene sig på armene': Afstemningsdagen skal fortsat fejres

Hvorfor skal vi overhovedet fejre en afstemning, som fandt sted for 100 år siden - er det ikke bare noget gammeldags pjat? Jo, det skal vi, fordi det er vigtigt at huske, hvor vi kommer fra, og hvad der har formet os som mennesker og nation.

Læserbrev: Mandag 10. februar markerer dagen for den afstemning, hvor sønderjyderne besluttede, at landsdelen igen skulle høre under Danmark.

Den dag fejres hvert eneste år rundt omkring i Sønderjylland. Og i år er det med særlig god grund, at vi fejrer dagen.

I år er det nemlig 100 år siden, at folkeafstemningen fandt sted, og genforeningen blev en realitet. Derfor får denne særlige dag lidt ekstra opmærksomhed i år.

For mit eget vedkommende har dagen fået ekstra stor betydning, efter jeg er blevet folketingsmedlem og medlem af Folketingets Sydslesvigudvalg.

Som tidligere formand for udvalget og nu som menigt medlem er jeg kommet meget tættere på mindretallet i Sydslesvig, men også på folket og historien nord for den dansk-tyske grænse.

Jeg har under mine besøg og mange samtaler fået stor forståelse og respekt for mindretallenes kampe. Ikke kun de historiske kampe, som mindretallene var en del af, men også nutidens kampe for deres rettigheder.

Hvorfor skal vi overhovedet fejre en afstemning, som fandt sted for 100 år siden - er det ikke bare noget gammeldags pjat?

Jo, det skal vi, fordi det er vigtigt at huske, hvor vi kommer fra, og hvad der har formet os som mennesker og nation.

For det er det, vi skal give videre til den næste generation. Uanset om det er små eller store historiske begivenheder, danner de nemlig grundlag for vores fælles identitet.

Kun gennem viden om, hvad vores forgængere var igennem under blandt andet første og anden verdenskrig, kan vi tage ved lære og blive klogere.

Afstemningsfesterne blev første gang afholdt i 1921 for at fejre, at man året før fik lov at stemme sig hjem til Danmark. Disse afstemningsfester blev i årene efter spredt til hvert eneste sogn i Sønderjylland.

Her i genforeningsåret 2020 vil der i løbet af dagen og aftenen være afstemningsfester intet mindre end 15-20 steder, rundt omkring i forsamlingshuse og foreningslokaler.

Jeg deltager naturligvis også selv i denne traditionsrige fest og tager i år til den sydlige ende af min valgkreds, nemlig til Sdr. Hygum Forsamlingshus. Her vil festtalen blive leveret af min gode folketingskollega Bertel Haarder (V).

Jeg glæder mig, og jeg ved, at jeg igen bliver berørt, når der i forsamlingshuset vil være fyldt op til bristepunktet, og alle højt vil synge af Højskolesangbogen, blandt andet "Det haver så nyligen regnet".

På sådan en aften rejser hårene sig på armene, når vi mindes og mærker en snert af den tid, der var for 100 år siden.

Anni Matthiesen. Pressefoto
Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce