Annonce
Odder

På patrulje i Odder: Biljagt på landevejen og en hel stak nummerplader

Jan Jensen (tv.) og Casper Pedersen på patrulje i Odder og omegn. En fredag aften så Horsens Folkeblad til fra bagsædet af deres patruljevogn. Foto: Joachim Voss
De lokale betjente kørte Odder og omegn tyndt, og det gav flere fisk i nettet. Horsens Folkeblad var med på patrulje.

Odder: Det er først på aftenen fredag, og Odder er gået på weekend.

Arbejdsdagen for de to betjente Jan Jensen og Casper Pedersen fra nærpolitiet i Odder starter nu. De er af og til på patrulje fredag aften og nat i Odder og omegn, for at holde øje med unge i nattelivet, spritbilister og andet godtfolk.

De to betjente er de yngste af tre politifolk, der har deres daglige gang i Odder, og derfor ser de det, som deres pligt at tage patruljen fredag aften.

- Far passer butikken, og knejterne kører ud, siger Jan Jensen kækt med henvisning til deres ældste kollega, der har rundet 60.

Tæt på nærpolitiet

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det, men der er tre nærpolitibetjente i Odder.

I en serie på tre artikler kan du blive klogere på, hvem betjentene er, og hvad de bruger deres tid på. Kom blandt andet med en tur på bagsædet af patruljevognen, og oplev fra første parket, hvad betjentene møder på patrulje en fredag aften.

I dag kan du komme med på første del af betjentenes patrulje, som byder på to biljagter og en hel stak indsamlede nummerplader.

Aftenens første fangst

Betjentene lægger ud med en færdselsindsats, for nattelivet vågner først om nogle timer.

18.52 sætter vi os ud i den hvide Passat, der i dagens anledning har erstattet betjentenes normale patruljevogn. Passaten har nemlig et indbygget ANPG-system - en automatisk nummerpladescanner.

Selv modkørende biler får automatisk scannet nummerpladen - også ved høje hastigheder og i mørke. En alarm bipper, hvis systemet finder en nummerplade, hvor der eksempelvis ikke er betalt forsikring eller hvor ejeren af bilen er frakendt kørekort.

Vi har ikke kørt ret længe, før alarmen bipper. En parkeret bil ryger i fælden.

Systemet fortæller, at der ikke er betalt forsikring, og Casper Pedersen går straks i gang med at skrue bilens nummerplader af. I mens sætter Jan Jensen en rød seddel på forruden, som forklaring til bilens ejer.

Ejeren har 48 timer til at flytte bilen ellers fjerner betjentene den, men kan ejeren på mandag bevise, at forsikringen er betalt, kan vedkommende få sine nummerplader tilbage, fortæller Jan Jensen.

Annonce

Jagt med 100 i timen

Vi kører rundt i Odders opland, og klokken 20.10 bipper computeren igen. En modkørende Mazda har ikke været forsikret siden sidste sommer, og det må betjentene tjekke.

Jan Jensen, der sidder bag rattet, får pludselig travlt, for føreren af Mazda'en ved ikke, at politiet vil stoppe bilen, og fortsætter ufortrødent i modsatte retning end patruljevognen.

Jan Jensen kører ind til siden, lader de første biler passere og vender hurtigt vognen. Det giver et ryk i bilen idet Jan Jensen trykker speederen i bund. Passat'en kommer hurtigt op på 100 kilometer i timen, og er i hælene på Mazda'en. Jan Jensen drejer beslutsomt ned af en sidevej til landevejen, hvor betjentene har set Mazda'en køre ned.

Kort tid efter computeren bippede, blinker patruljevognens blå lys nu Mazda'en ind til siden. Casper Pedersen går ud til føreren, og forklarer situationen. Politiet er nødt til at fjerne pladerne.

Jan Jensen understreger, at de aldrig havde opdaget, at Mazda'en var uforsikret, hvis ikke de havde scanneren. Det tager simpelthen for lang tid at taste en nummerplade ind manuelt, og det er nærmest umuligt at spotte modkørendes registreringsnummer.

Annonce

Ræs til vaskehallen

I patruljevognen kører politiradioen synkront med Radio 100. Et miks af opdateringer fra udrykninger andetsteds i Østjylland over numre med Maroon 5 fylder kabinen.

20.38 passerer vi en flok unge, der vover liv og lemmer ved på skift at lægge sig på kørebanen ved et busstoppested. Da de ser patruljevognen rejser de sig alle op, og går ind til siden.

Vi kører tilbage mod Odder, og 20.57 er den gal igen. Bip, bip, bip.

Jan Jensen laver samme rutine som tidligere på aftenen: Ind til siden og en hurtig vending. Han gasser op, og sætter efter den sorte Ford, hvis ejer ifølge computeren ikke har et kørekort.

Føreren af Ford'en ved ikke, at politiet ræser efter, og fortsætter ind til en vaskehal på Rådhusgade. Politiet er lige i hælene, og med blå blink får de standset bilen, der nu holder i den forreste del af vaskehallen.

Casper Pedersen går ud til føreren, og beder om se et kørekort. Føreren giver ham en papirlap, et midlertidigt kørekort, som betjentene undersøger i patruljevognen.

De kan se i systemet, at føreren tidligere har fået inddraget sit kørekort, hvilket forklarer, at han for nylig har været til en ny køreprøve, og derfor er registreret som værende uden førerbevis.

Føreren får sit midlertidige kørekort tilbage, og patruljen triller videre.

Annonce

Et sæt mere til pladesamlingen

21.09 holder vi ind ved toiletterne på Centrumpladsen i Odder. Her er der af og til problemer med misbrugere, fortæller Jan Jensen.

Casper Pedersen stiger ud af patruljevognen, for at tjekke toiletterne. Døren til handicaptoilettet er låst. Efter et øjebliks venten banker han på døren.

- Det er politiet, siger han i en bestemt tone.

Få sekunder efter åbner en ung mand døren, men han er ikke alene på toilettet. Han har selskab af en veninde. Casper Pedersen tager en snak med parret, og tilbage i patruljevognen griner betjentene af den morsomme episode.

Nummerpladescanneren kører stadig og snart får en lille Citroën computeren til at bimle igen. Den otte år gamle bil skulle have været synet for fire år siden, så patruljen sætter efter og blinker Citroën'en ind til siden.

Der er ikke noget at gøre. Nummerpladerne skal af. Aftenens femte sæt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Enner Mark Fængsel skal have ny leder

Annonce