Annonce
Horsens

På opdagelse inden ny udstilling: Kom med ned i Fængslets kælder

Lørdag var der adgang til at komme ned i kælderen på Fængslet, hvor der gøres klar til en ny udstilling, som åbner til efteråret. Museumsmedarbejder Kurt Madsen begyndte med at give 10 inviterede gæster en rundvisning, inden de blev sluppet løs med kameraer. Foto: Morten Pape
Kælderen på Fængslet bliver for tiden gjort klar til en ny udstilling. Lokalerne fremstår lige nu så rå og uspolerede, at museets medarbejdere måtte dele oplevelsen med nogen. Det blev 10 gæster med interesse for at tage fotos.

Horsens: Nogle steder har de fjernet så mange lag maling, at det samlet set var næsten en centimeter tykt. Noget af det var giftig blymaling. Og i øvrigt var det i alverdens farver, fordi man brugte altså bare restmaling fra andre steder, når kælderen i det gamle Horsens Statsfængsel skulle friskes lidt op.

Frisket op bliver kælderen også for tiden, for til efteråret skal en ny udstilling efter planen åbnes.

Om lidt går Fængselsmuseet i gang med at bygge det hele op, men museumsfolkene ville lige udnytte lokalernes nuværende udseende, og derfor havde de lørdag formiddag inviteret 10 med interesse for fotos en tur ned i kælderen.

- Det er for at give andre en mulighed for at komme bag kulisserne. Den giftige blymaling er væk, og tilbage er kun den rå og uspolerede fængselskælder, som vi selv er bjergtagede af, og det ville vi gerne vise andre, inden vi begynder at male den op og gøre klar til udstillingen, siger Merete Bøge Pedersen, museumsinspektør og afdelingsleder for Fængselsmuseet.

Annonce

Ny udstilling på vej

Den kommende udstilling på Fængslet tager gæsterne med på en tur ned i kælderen.

Her kan man opleve, hvordan det var dernede i første halvdel af 1900-tallet. Fordi der siden cirka 1910 ikke er blevet gjort det store ved lokalerne, prøver Fængslet at skabe en autentisk oplevelse dernede.

Man vil blandt andet kunne opleve de, hvordan midlertidig indkvartering, korporlig afstraffelse, bad og fotografering af fangerne foregik.

Efter planen åbner udstillingen op til efterårsferien.

Skal ikke gøre for meget

Hun kalder kælderen for en tidslomme i det gamle fængsel, fordi der ikke er blevet pillet synderligt ved den siden starten af 1900-tallet. Den kommende udstilling skal da også genfortælle, hvordan kælderen frem til 1960'erne blev brugt til flere forskellige ting.

Det gælder midlertidig indkvartering af nye fanger; strafceller til dem, der ikke overholdt de interne regler; badeforhold; fotografering; og korporlig afstraffelse af fangerne. Og så er det vigtigt for museumsinspektøren, at man får fanget stemningen.

- Kunsten er ikke at gøre alt for meget, så alle gæster får mulighed for at se det rå udtryk, den også har nu. Vi skal ikke gøre det alt for pænt, for sådan var det ikke, og vi skal beholde den rå atmosfære, siger Merete Bøge Pedersen.

Hen over sommeren fortsætter arbejdet i kælderen, hvor forskellige håndværkere skal knokle igennem, og samtidig er Fængselsmuseets personale i fuld gang med at forberede, hvordan udstillingen skal se ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce