Annonce
Horsens

På Lundskolen er der sat turbo på talentfulde elever

Peter Hedegaard Sinding (t.v.) og Noah Tessing Petersen synes, det er fedt at være med på talentforløbet. - Vi har f.eks. snakket om nogle af de store tænkere f.eks. Albert Einstein og Isaac Newton. Folk, der har gjort en kæmpe forskel, fortæller Noah Tessing Petersen. Foto: Søren E. Alwan

12 elever på Lundskolen er i gang med et talentforløb, som skal give Horsens Ungdomsskole viden om, hvordan skoler bedst arbejder med de dygtigste elever. Efter nytår bliver projektet bredt ud til Brædstrup og Nim.

Lund: Vi kan bare blive her lidt længere. Vi behøver ikke så langt et frikvarter... De 12 elever på Lundskolen, som er blevet udvalgt til et særligt talentforløb på tværs af 5. årgang, har ikke travlt med at forlade fysiklokalet. Tværtimod giver de gerne afkald på lidt af pausen for at nå det sidste forsøg.

Det er heller ikke hver dag, eleverne i 5. klasse får lov til at lave eksperimenter i fysiklokalet, for faget er først på skemaet fra 7. klasse. Men de 12 elever, som er med i et projekt, der er støttet af Undervisningsministeriet, har ingen problemer med at lave forsøget, hvor de blander syre og base og bagefter neutraliserer blandingen.

Processen i det har eleverne tidligere snakket om, da de i forrige uge var på besøg hos Jord.dk og Fjernvarme Horsens. De problemstillinger, de mødte her, har de taget med hjem og arbejder nu videre med på skolen - både med teori og praktiske forsøg.

- Det er vigtigt, at vi bygger bro til virkeligheden og arbejder med autentiske problemstillinger, for jeg kan mærke, at det engagerer eleverne rigtig meget. Eleverne skal gerne blive opslugte af et emne, som de kan fordybe sig i, forklarer Susanne Rubenius, som er pædagogisk, psykologisk konsulent på videnscentret i Horsens Ungdomsskole og er en af tovholderne på projektet.

Talentprojekt i Horsens

Arbejdet med talentprojektet i Horsens gik i gang i januar og varer til juni 2019.

Horsens Kommune har fået 1,35 mio. kr. til projektet af Undervisningsministeriet. Pengene kommer fra en pulje, som støtter projekter, der udvikler nye tiltag og indsatser for talenter og højtbegavede elever.

Det er videnscentret på Horsens Ungdomsskole, der varetager opgaven med projektet.

Forskning peger bl.a. på, at et par timers undervisning om ugen på højt niveau kan stille de talentfulde elevers intellektuelle sult.

Fysiklærer Jens Sørensen hjælper eleverne med at lave den helt rette blanding af syre og base. Foto: Søren E. Alwan

Få timers turboforløb har effekt

Horsens Kommune har fået 1,35 mio. kr. fra Undervisningsministeriet til projektet. Formålet er at få ny viden om, hvordan skolerne i Horsens Kommune kan arbejde med de dygtigste elever.

- Vi skal blive dygtigere til at spotte og udfordre de særligt talentfulde elever. Studier på området viser, at få timers turboforløb om ugen kan have en stor effekt, fortæller Susanne Rubenius, som hver onsdag i otte uger arbejder fire timer med de 12 elever.

Det har hun gjort de seneste tre uger, og forinden har hun screenet alle elever på 5. årgang for at finde dem, der er bedst egnede til projektet.

Forløbet på Lundskolen er et pilotprojekt, som efter nytår bliver bredt ud til Brædstrup og Nim skoler, inden håbet er, at det kan bruges som inspiration på andre skoler også.

Der skal måles nøje efter for at lave den perfekte blanding. Eleverne fra 5. årgang er ikke vant til at komme i fysiklokalet, men de befandt sig rigtig godt med de praktiske forsøg. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Vi stiller høje krav

Susanne Rubenius er begejstret for det engagement, hun har mødt hos eleverne. To af dem er de 11-årige drenge Peter Hedegaard Sinding og Noah Tessing Petersen. De er bl.a. blevet bidt af at arbejde med programmering og kodning.

- Det havde jeg ikke prøvet før, men det var rigtig spændende at prøve, fortæller Peter Hedegaard Sinding, som også fik god viden med hjem fra Fjernvarme Horsens.

- Det er f.eks. vigtigt, at batterier ikke bare ender i skraldespanden, for de skal først neutraliseres. Det gør man med kalk, fortæller Peter Hedegaard Sinding, som sammen med Noah godt kan lide at blive udfordret på det faglige.

- På det her forløb får eleverne ikke gennemgået opgaver på samme måde som ellers. De skal i høj grad selv opsøge viden og arbejde selvstændigt med opgaverne. Der bliver stillet krav, men eleverne er gode til at arbejde med komplekse problemstillinger, fortæller Susanne Rubenius.

Eleverne gør klar til forsøget, som handler om neutralisation. Forinden har de snakket om bl.a. CO2-udledning og drivhusgasser. Foto: Søren E. Alwan
Eleverne kunne flere gange få blandingen af syre og base til at skifte mellem at være klar og lilla. Foto: Søren E. Alwan
På talentforløbet er eleverne bl.a. ude af huset for at besøge virksomheder, mens de på skolen diskuterer teori og problemstillinger. I denne uge var de i fysiklokalet for at lave praktiske forsøg. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Hedensted For abonnenter

323 dage efter corona har Helle fået besked fra senfølgeklinik: Det svarer til en hjerneskade - og det kan blive kronisk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Borgmester om skandaleramt politikers fremtid: Så længe John Rosenhøj ikke er dømt, er han medlem af Odder Byråd

Horsens For abonnenter

Beslutningen om at flytte folkeskole ind på gymnasium er ikke skåret i sten: Ny fremtid for Dagnæsskolen i spil

Debat

Tænk, hvis de unge på campus og gymnasiet kunne mødes på en bro over banen og Bygholm Å

Horsens

Smil til fotografen: I denne uge kører en ret genkendelig bil rundt i Horsens

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Erhverv For abonnenter

Både gyldne og røde tal i ugens regnskaber: Se status fra blandt andre værtshus og vikarfirma

Horsens

Horsens har Jyllands højeste smittetal og laveste andel vaccinerede: Få overblikket over corona-udviklingen i dit sogn her

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kærestepar har købt velkendt butiksejendom: - Det er den største Ikea-test, vi kan tage sammen

Danmark

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv

Mere gang i Hestedamsgade: Det skal ikke være en ærindegade, men en væregade - gerne som i Sydeuropa

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Hedensted

Hør Hedensteds nye podcast:  Første afsnit sætter fokus på ny skraldeordning og et nedlagt springvand

Annonce