Annonce
Østjylland

På Helgenæs rykkes der lidt på hegnspælene: Men kreaturerne bliver på stranden

En løs hund skræmte en flok køer på stranden på Helgenæs. Foto: Privatfoto
Naturstyrelsen og lokale beboere samarbejder om en kompromisløsning på Helgenæs, der på én gang skal sikre, at man trygt kan gå en tur med hunden og at biodiversiteten tilgodeses.
Annonce

HELGENÆS: Kreaturerne på Helgenæs kan fortsat gå ned på stranden, hvor en 67-årig kvinde sidst i september blev trampet ned af en flok køer, der jagtede en løs hund.

For 12-15 år siden gik køerne indhegnet på marken oppe over skrænten, men Naturstyrelsen afviser, at sætte hegnet op igen.

- Vi har været ude og se på arealet. Lige nøjagtig skrænterne, i overgangszonen, er det mest interessante rent naturmæssigt, fordi der er en meget speciel flora og fauna; en række sjældne dyr og planter, der har det rigtig godt i sådan noget tætgræsset lysåbent areal. Derfor bliver vi nødt til at sikre, at der er en afgræsning, så det ikke springer i krat, siger Peter Brostrøm, skovrider ved Naturstyrelsen.

Han har forståelse for, at ikke alle bryder sig om at gå ind til kreaturerne.

- Der skal være nogle alternative ruter uden for indhegningerne. Vi må erkende i Naturstyrelsen, at det godt kan være bedre, siger han

Annonce

Tre forslag

Naturstyrelsen har holdt et møde med Sletterhage Fyrs Venner. Foreningen har mange lokale medlemmer, der bor og færdes dagligt i området.

En ny sti-folder skal vise folk, hvor man kan færdes på Helgenæs uden at støde på kreaturer. Foto: Flemming Krogh

Mødet udmøntede sig i tre konkrete forslag.

- Vi vil etablere nogle rigtigt gode og interessante alternative ruter, så man kan undgå at gå ind i foldene, hvis man ikke har lyst til det. Der skal genskabes nogle gamle stisystemer, der er groet til. De lokale er måske endda indstillet på at tilse og evt. vedligeholde dem, hvis Naturstyrelsen vil stå for etableringen, fortæller Peter Brostrøm.

En ting er at etablere stierne; publikum skal også kunne finde dem.

- Vi har en idé om at lave en sti-folder, som man kan tage med sig ud i området, så man kan se, hvor man kan gå uden om foldene, og hvor man kan gå i foldene, siger han.


Kalø Slotsruin er et af de mest besøgte steder i Østjylland. Og der går man faktisk ind i folden, hvor der går kreaturer, for at komme ud til slotsruinen.

Peter Brostrøm


Naturstyrelsen vil ikke flytte hegnet op på skrænten, men de er ikke afvisende over for mindre justeringer.

- Vi kigger på mindre hegnsomlægninger; nogle korte passager i en af foldene, en sluse, så man for eksempel kan gå turen ud til Tyskertårnet og kun skal passere kreaturhegningen på et åbent stykke, så man kan se, om de er der, siger Peter Brostrøm.

Men hvorfor kan I ikke sætte hegnet helt nede for foden af skrænten, på stranden?

- Skrænten er en såkaldt erosionsskrænt. Det betyder, at havet jævnligt fjerner et stykke af den, og derfor vil et hegn på stranden heller ikke blive stående. Resultatet vil kunne være, at kreaturerne pludseligt har forladt hegningen og strejfer frit rundt på Helgenæs, siger han.

Annonce

Ind i folden

Man slipper altså ikke helt for at gå ind til dyrene.

- For at sikre, at der er en hensigtsmæssig naturpleje, skal dyrene kunne veksle over et stort areal. Det kan godt lade sig gøre med et sluseanlæg, hvor mennesker kan gå igennem – sådan et er der faktisk i forvejen; den såkaldte Rønneallé er en slusetap, der går ud i den ene fold, siger Peter Brostrøm.

Naturstyrelsen er ved at udarbejde et bud på, hvordan de nye tiltag skal udmønte sig. Der skal afholdes endnu et møde med Sletterhage Fyrs Venner inden for den næste måned.

Før efterårsferien fortalte flere hundeejere her i avisen om, at de var bange for at tage hunde med ind i indhegningerne. Da Peter Brostrøm besigtigede området, havde hans medarbejder en hund med.

 Mange steder på Helgenæs og på Mols, passes naturen af store græssende dyr. Skiltet forklarer hvordan man skal opføre sig, hvis man går ind på det indhegnede område. Foto: Axel Schütt JfmSolo

- Vi stoppede selvfølgelig på de der 30-40 meters afstand, hvor vi kunne se kreaturerne søgte øjenkontakt med hundeejeren. På den afstand var der ikke antydning af optræk til, at de ville søge os, siger han.

Tænker man, "jeg går aldrig ind i en fold med græssende køer", ja så, har man måske allerede været en tur inde i sådan en indhegning uden at vide det.

- Kalø Slotsruin er et af de mest besøgte steder i Østjylland. Og der går man faktisk ind i folden, hvor der går kreaturer, for at komme ud til slotsruinen, siger Peter Brostrøm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Snart skal der igen prikkes på plejecentrene: Beboere på to plejecentre får andet stik i denne uge

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Horsens

Gammel og mangelfuld gadebelysning i Horsens: - Man burde udskifte det hele i et hug

Annonce