Annonce
Horsens

På besøg i fredagsbaren: Dåsebajer, baristakaffe og besøg fra Down under

"Skål", "salud" og "cheers, mate". Det vrimler med nationaliteter på VIA University College, og det skal skolens Campus Café kunne rumme - trods forskellig tradition for fredagsøl. Foto: Søren E. Alwan
Campus Cafeen på VIA University College huser lige så mange nationaliteter, som skolen har tradition for. Derfor er det vigtigt både at kunne agere pusterum ud på eftermiddagstimerne og lægge lokaler til dans på bordene, når stemningen er til det.
Annonce

Horsens: I den fjerneste ende af den store kantine på VIA University College kan man fredag eftermiddag fornemme rolig lounge-musik og muntre stemmer i det ene hjørne.

Her - så langt som muligt fra de lokaler, der stadig huser undervisning - holder skolens café til, selvom "fredagsbar" nok nærmere er den korrekte betegnelse, da avisen kigger forbi.

Et blik rundt i lokalet afslører i al fald absolut mest grønt på bordene, selvom der visse steder også indtages lækre, hjemmebagte kager og baristakaffe efter alle kunstens regler.

Der er noget for enhver smag - og det er helt overlagt, lyder det fra næstformanden for Campus Café, Maria Siudak, 21, inden hun spunser mod baren for at knappe Corona'er op til et par nyankomne studerende.

- Der har været en tendens til, at de internationale studerende dominerede baren. De vil gerne feste, hvor danskerne mere har brugt den som en lektiecafé, siger hun og fortæller, at baren ideelt set skal være knudepunkt for de mange nationaliteter og kulturer, skolen huser.

Alene i caféudvalget er vi 10 nationaliteter, og det er fredagsbaren nødt til at afspejle, hvis vi skal være attraktive for eleverne på skolen. Det skal være en tværkulturelt mødested.

Maria Siudak, næstformand i Campus Café

Annonce

Australsk besøg

Ved et af Campus Caféens højborde er ét kulturmøde allerede i fuld gang. Ni australske ingeniørstuderende og to undervisere fra skolen TAFE i Queensland, Australia, er på studietur i Danmark.

Har har de besøgt skoler, virksomheder og byggepladser rundt om i landet, og det er den rundtur, der bliver afsluttet med et besøg i Horsens - nærmere bestemt Campus Caféen.

- Det har været fedt, mand. Horsens er jo ikke nogen stor by, men I har nogle fede, internationale virksomheder. Og ja - så hørte vi, at der var Latin Party i aften, siger en grinende Luke Savonoff, 19, der er i højt humør efter de første par dåseøl.

Festen, han omtaler, finder samme aften sted i Valhalla Bar, som er kendt for at være særligt populær blandt udvekslingsstuderende.

Opvarmningen foregår dog i Campus Caféen, som Luke Savanoff kalder for "cozy", og vurderet ud fra lydniveauet ved højbordet har den australske delegation da også fundet det perfekte sted at starte festen.

Annonce

Mødested på tværs af nationalitet

Fra sofamøblementet i den ene ende af Campus Caféen kan det høres, hvordan et par førstegangsbesøgende drenge, der netop er startet på VIA, diskuterer og vurderer fredagsbaren.

- Jeg synes godt nok, der var noget mere gang i den til fredagsbarerne på gymnasiet, lyder det fra de unge, feststemte gutter.

Midt på eftermiddagen er der cirka 30 gæster i Campus Caféen. Enkelte for at bygge en brandert op, men de fleste for at slutte skoleugen med en stille øl.

Flere studerende beskriver den sociale side af at læse på VIA som én, hvor man bliver nødt til at tage hensyn til de kulturforskelle, der er i klasselokalet - med over 2000 udenlandske studerende. Den filosofi går igen i fredagsbaren.

- Alene i caféudvalget er vi 10 nationaliteter, og det er fredagsbaren nødt til at afspejle, hvis vi skal være attraktive for eleverne på skolen. Det skal være en tværkulturelt mødested, siger Maria Siudak og fortæller, at den kommende weekend byder på den helt store publikumsmagnet: karaoke-night.

Det går ikke forbi næsen på de unge knejter i sofaen.

- Hey.. Karaoke-night! Så er vi nødt til at give baren et skud igen næste weekend, kan det høres på afstand.

VIA University College

Det internationale islæt er stort på VIA University College i Horsens.

Ud af 3700 studerende er de 2000 internationale studerende. Mange af dem er udvekslingstuderende gennem Erasmus-programmet.

Derudover har skolen hele 10 engelsksprogede uddannelser - ud af 27 i alt.

Maria Siudak, 21, er næstformand i Campus Caféen - og bag baren denne fredag. Der er åbent alle hverdage, og medlemmerne af café-udvalget har hver en vagt om ugen. Foto: Søren E. Alwan
Flotte hjemmebagte kager, rigtig baristakaffe og store køleskabe med kolde øl og vand. Der skal være noget godt til ganen for alle i Campus Caféen. Foto: Søren E. Alwan
Luke Savenoff, 19, og Gabriela Ribeiro Corsa, 27, havde taget plads i Campus Caféen som afslutning på deres studietur rundt til danske skoler og virksomheder. Til daglig læser de henholdvis 'Building Design and Technology' og 'Building Design and Interior Design and Decoration' på skolen TAFE i Queensland, Australien. Foto: Søren E. Alwan
Der er mere grønt på nogle borde, end andre. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce