Annonce
Udland

Overvågning af Epstein ophørte efter psykologvurdering

Ho/Ritzau Scanpix
Den amerikanske finansmand Jeffrey Epstein hængte sig selv i et fængsel på Manhattan 10. august.

En psykolog godkendte, at den amerikanske finansmand Jeffrey Epstein ikke skulle være under særlig overvågning i fængslet for at forhindre, at han begik selvmord.

Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den nu afdøde 66-årige finansmand Epstein var sigtet for at have betalt mindreårige piger for seksuelle ydelser.

Han risikerede op til 45 års fængsel, da han hængte sig i en fængselscelle på Manhattan i New York 10. august.

Epstein var i juli blevet sat under særlig overvågning for at forhindre selvmord, da han angiveligt allerede dengang havde forsøgt at tage livet af sig selv.

Overvågningen skulle enten bestå i konstant opsyn fra fængselspersonalet eller andre indsatte.

Men Epstein "blev senere fjernet fra den særlige overvågning, efter at en vurdering, som blev foretaget af en psykolog med doktorgrad, ikke længere fandt overvågningen nødvendig".

Sådan skriver den amerikanske vicerigsadvokat Stephen Boyd ifølge Reuters i et brev til retsudvalget i Repræsentanternes Hus, der har søgt yderligere informationer om Epsteins død.

Epstein sad på Metropolitan Correctional Center (MCC) på Manhattan.

Her skulle to vagter have tjekket op på hver enkelt fange hvert 30. minut.

Men den procedure blev ikke fulgt i løbet af natten, har en kilde fortalt til Reuters.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har efterfølgende undersøgt hans død.

Epstein skrev ifølge The New York Post to dage før sin død et testamente, som viser, at han efterlader sig 578 millioner dollar.

En obduktion har fastslået, at Epstein begik selvmord.

Hans selvmord har været omgærdet af flere konspirationsteorier.

Finansmanden havde forbindelse til nogle af USA's mest magtfulde personer.

Blandt dem, som han havde været på venskabelig fod med, var præsident Donald Trump, tidligere præsident Bill Clinton og Storbritanniens prins Andrew.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Syg vildhest ved Nørrestrand er nu blevet aflivet

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce