Annonce
Erhverv

Overskudsvarme kan skubbe naturgas ud i kulden

I øjeblikket står naturgas for ca. halvdelen af produktionen hos Hedensted Fjernvarme. Men om 10 år kan det billede tage sig ganske anderledes ud. Arkivfoto: Martin Ravn

Afgiftsnedsættelse har givet Hedensted Fjernvarme planer om at udnytte overskudsvarmen hos Glud & Marstrand samt Polyprint - til glæde for miljøet og medlemmernes pengepung. I takt med, at teknologien udvikles, forventer formand Morten Juhl Lassen endda inden for 10 år helt at vinke farvel til naturgassen.

Hedensted: Når medlemmerne hos Hedensted Fjernvarme tænder for radiatoren, kommer en del af varmen i skrivende stund fra småkager, kølediske og minkfoder, da værket i en lille håndfuld år har udnyttet overskudsvarmen fra henholdsvis Jacobsen Bakery, SuperBrugsen og R2Agro.

I øjeblikket udgør overskudsvarmen knap 10 pct. af den samlede produktion, men i løbet af næste år kan det tal stige betragteligt. I hvert fald har Hedensted Fjernvarme planer om også at udnytte overskudsvarmen fra Glud & Marstrand samt Polyprint, hvilket næsten vil fordoble mængden af den miljørigtige energi.

- Vi har allerede udnyttet en del, men efter elvarmeafgiften blev sat ned for noget tid siden, er det blevet mere rentabelt. Forretningscasen er blevet bedre, og derfor er der flere virksomheder, der bliver interessante. Overskudsvarmen er billigere end naturgas, der fortsat står for ca. halvdelen af vores produktion, og så er miljødelen en ekstra bonus, siger formand Morten Juhl Lassen.

Hedensted Fjernvarme forventer, at husstandene i gennemsnit kan spare 236 kr. på den årlige varmeregning, mens der bliver udledt godt 1000 ton mindre CO2.

Annonce

Overskudsvarme i Hedensted

Hedensted Fjernvarmes årlige varmeproduktion udgør ca. 45.000 mWh. Heraf udgør overskudsvarme fra SuperBrugsen, Jacobsen Bakery samt R2Agro ca. 4000 mWh.

Værket har netop nu et projekt i høring om ligeledes at udnytte overskudsvarmen fra Glud & Marstrand samt Polyprint. Det vil i givet fald producere yderligere godt 7000 mWh.

Projekter kræver nedgravning af 600 meter ledning til halvanden mio. kr. og forventes at kunne være klar til vinteren 2019/2020.

Årligt vil det i gennemsnit kunne spare husejerne for 236 kr., mens miljøet bliver sparet for godt 1000 ton CO2 i forhold til varmeproduktionen på naturgas.

To virksomheder er nok

For at udnytte overskudsvarmen hos Glud & Marstrand og Polyprint kræver det blandt andet en investering på halvanden mio. kr. i ca. 600 meter ledning.

Virksomhederne har til gengæld ingen udgifter af betydning, og netop derfor ser Morten Juhl Lassen de kommende år store perspektiver i at gøre brug af overskudsvarmen, som ellers blot bliver sendt ud i atmosfæren.

- Inden for 5-10 år tror jeg på, at vi er gået helt væk fra at fyre med gas. Kan vi eksempelvis lave et projekt enten med Daka og Air Liquide, vil vi have overskudsvarme nok til resten af fjernvarmeområderne i både Hedensted og Løsning. Spørgsmålet er, om investeringen bliver for dyr, men der sker hele tiden en teknologisk udvikling, så løsningerne bliver bedre og billigere. Vi vil helt klart se mere til det i fremtiden, siger Morten Juhl Lassen.

Det nye projekt er i øjeblikket i høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

112

Beboer overraskede to tyve i stuen

Annonce