Annonce
Horsens

Overskudscafé må lukke - butikkerne er blevet bedre til madspild

Overskudscafeen har været baseret på frivilligt arbejde, hvor de frivillige har hentet varerne i de fire butikker, sorteret dem og solgt dem samt været med til at lave de arrangementer, som pengene fra projektet er gået til. Foto: Overskudscafeen/Bo Trivsel
Det seneste stykke tid har der ikke været nok overskydende frugt og grønt i de fire butikker, der har leveret varer til Overskudscafeen. Projektet lukker derfor ned.

Horsens: Det er slut med billigt frugt og grønt til beboerne i Axelborg og på Hybenvej i Horsens.

Bo Trivsels projekt Overskudscafeen, der siden 2016 har indsamlet usolgte varer fra butikker og solgt det billigt videre til borgerne, har set sig nødsaget til at lukke. Men faktisk ligger der en lille succeshistorie bag.

- Overskudscafeen har været mit hjertebarn, så jeg er ked af, at det må lukke, men jeg trøster mig ved, at det er, fordi butikkerne i dag selv tager sig af at stoppe madspildet, siger Bettina Bach fra Bo Trivsel.

Hun har i store dele af tiden har stået i spidsen for projektet - noget, som kollegaen Søren Callsen dog gjorde det sidste stykke tid.

Når det uspiselige frugt og grønt var blevet sorteret fra, kunne brugerne af Overskudscafeen købe en pose med madvarer, der bestemt ikke fejlede noget. Foto: Overskudscafeen/Bo Trivsel

Over 100 om ugen

Frivillige fra Overskudscafeen har flere gange om ugen hentet frugt og grønt i fire butikker i og omkring Horsens. Det gælder SuperBrugsen i Stensballe, Dagli'Brugsen i Lund og de to Rema 1000'er ved Bygholm og Sundparken. Men her er de altså blevet så gode til at lade være med at have overskudsvarer, at der til sidst var for lidt at hente for de frivillige, til at det kunne betale sig.

- Det er et kæmpe logistisk arbejde, der i perioder har krævet over 30 frivillige om ugen til at hente mad, sortere det, sælge det og så videre. Når så leverancen af mad er blevet mindre, og vi kun kan tilbyde kunderne en halv pose - og i dårligere kvalitet - så kan vi ikke fortsætte, siger Bettina Bach.

De lidt mere end tre år med projektet har dog ifølge hende været en stor succes.

- Det må man sige. I de gode perioder med meget mad har vi haft over 100 brugere om ugen, og der har været et behov for at have Overskudscafeen, fordi det både er et godt og sundt supplement i hverdagen til de mennesker, der har det økonomisk svært, siger hun.

Madspild blev sideeffekt

Muleposerne med frugt og grønt har man kunnet købe for 20 kroner, og der har været rigeligt i dem til pengene. Og at det nu er manglende madspild fra butikkerne, der har fået Bo Trivsel til at lukke projektet ned, er en smule pudsigt, da madspild egentlig ikke var i tankerne tilbage ved starten i 2016.

- Projektet startede med tanke på, at folk på grund af kontanthjælpsloftet blev fattigere, og vi kunne så hjælpe med noget basalt som frugt og grønt. Det sjove er så, at der med tiden er sket en mentalitetsændring, så folk for det første er begyndt at spise mere sundt, men de har også fået en bæredygtighedstanke og synes, at det er vigtigt at hjælpe klimaet og stoppe madspild. Det er jo en god sideeffekt, siger Bettina Bach.

Pengene, som projektet har genereret, er gået til drift og indkøb af muleposer samt til diverse arrangementer såsom smagsprøvninger og fællesspisninger. Det er også blevet til en opskriftsbog og til dage, hvor de frivillige har lavet smoothies til børnene i de to boligområder.

Overskudscafeen nåede i sin levetid at levere mere end fire ton frugt og grønt ud til beboerne i Axelborg og på Hybenvej.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce