Vinten: Den danske slagterivirksomhed Danish Crown kan fremvise et rekordstort nettooverskud på 2,1 milliard kr.
Det betyder, at Danish Crown kan sende 1,6 milliarder kroner ud til 5900 andelshavere.
Det glæder formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen, der selv er svineproducent i Vinten.
- Det er jo supergodt på et tidspunkt, hvor priserne på svin er for nedadgående, at der kommer en stor efterbetaling. Det betyder meget for en svineproducent, især i den her coronatid, siger Henrik Nielsen.
Som svineproducent er han selv afhængig af priserne på svin.
- Vi er ramt af corona helt vildt, og det er det, der får priserne til at falde. Der er nogle eksportmarkeder, der bliver lidt usikre, og som lukker i perioder, når der har været smitte på nogle slagterier. Coronaen betyder faktisk mere for os end svinepesten i Tyskland. Svinepesten i Tyskland har gjort, at markedet er lukket for Tyskerne, men ikke for os, fortæller Henrik Nielsen.
Henrik Nielsen, Østjysk LandboforeningVi er ramt af corona helt vildt, og det er det, der får priserne til at falde. Der er nogle eksportmarkeder, der bliver lidt usikre, og som lukker i perioder, når der har været smitte på nogle slagterier.
Et konkret eksempel på coronaens virkning er, at Kina har valgt at reagere på coronaudbruddet på Danish Crown i Horsens, så der midlertidigt er lukket ned for eksport til landet.
- Man kan tænke, at det er at overreagere, men sådan er vilkårene på markedet, selv om svinekød ikke smitter, siger Henrik Nielsen.
Han og hans kollegaer kan blot se til, mens priserne på svinekød rasler ned.
- Det er især prisen på smågrise til eksport til Tyskland, der rasler helt vildt ned. Men den kommer jo også fra et tårnhøjt niveau. Den har været oppe på 700 kr for en smågris på 30 kg. Nu er prisen nede på måske under 200 kr. Det er helt vildt. Slagtesvinenoteringen var helt oppe på godt 14 kr. kiloet og er nu nede under 10 kr. Heldigvis var der noget af falde fra, siger Henrik Nielsen.
Han har selv smågrise, men han sælger dem til danske aftagere, og han er derfor knap så hårdt ramt.
Optimist trods alt
Selv om udviklingen lige nu kan se dramatisk ud, er Henrik Nielsen og hans kollegaer ikke i panik.
- Jeg ser nok sådan på det, at det forhåbentlig er en krusning, der går over, for det er ikke, fordi der er for meget svinekød på verdensmarkedet, som det har været tilfældet andre gange, hvor noteringen er faldet. Så skal der typisk ske en nedgang i svineproduktionen et eller andet sted i verden, før priserne igen bliver gode. Men sådan ser vi det ikke den her gang. Så snart der bliver styr på coronaen og samfundene igen begynder at åbne mere og mere, er jeg sikker på, at det kommer tilbage igen, siger Henrik Nielsen.
Han erkender dog, at han som landmand lever i en verden, hvor tingene lynhurtigt kan ændre sig, netop som det har set rigtig godt ud.
- Som landmand og svineproducent tænker man da noget over det, som er sket i minkbranchen. Man stille sig selv spørgsmålet, om det pludselig kan ramme svineproduktionen i Danmark. Vi har jo altid været sårbare, det er bare, som om det er blevet lidt mere ekstremt. Det er rigtig positivt, at slagteriet endelig præsterer. Det har knebet længe, så det skal de have stor cadeau for, siger formand for Østjysk Landboforening og svineproducent Henrik Nielsen.