Annonce
Horsens

Overnatning i det fri slår alle rekorder - men der er stadig plads til flere i Horsens-området

Uldum Kær er et af de mange steder i det sydøstjyske, hvor man kan overnatte i shelter. Arkivfoto: Morten Pape
Første halvår har slået rekord i antallet af overnatninger i det fri, og allerede nu overgår sommeren 2020 sidste års sommer. I Horsens-området kan populariteten også mærkes, men der er stadig plads til flere, da ikke alt kan bookes på forhånd.
Annonce

Horsens/Hedensted/Odder: Tre ugers roadtrip i USA, to ugers afslapning i Thailand eller en uges krydstogt i Caribien.

Mange har måttet udsætte den store drømmerejse, og det samme gælder de fleste charterferier til det sydlige Europa, selv om Udenrigsministeriet har åbnet op for at rejse til andre EU-lande. I år holdes ferien for manges vedkommende i Danmark.

Og hvad skal man så lave i vores eget lille land? En sommerhjælpepakke har givet gode muligheder for færgeture, museumsbesøg og togrejser, men den danske natur byder også på en masse og er populær som aldrig før.

Det kan man blandt andet se på antallet af overnatninger i det fri, hvor det ser ud til, at 2020 slår alle rekorder.

Annonce

Bedre sommer allerede nu

Helt nye tal fra Naturstyrelsen viser, at årets første seks måneder bød på 108.000 bookede overnatninger på styrelsens lejrpladser. Det er det højeste antal nogensinde, og allerede nu har antallet af bookinger for sommerferieugerne overgået det samlede tal for sidste år.

Rekordmange overnatninger i det fri

Antal personbookinger på Naturstyrelsens store lejrpladser i første halvdel af året (januar-juni):

2016: 71.000

2017: 77.000

2018: 81.000

2019: 102.000

2020: 108.415

Antal personbookinger på Naturstyrelsens store lejrpladser i sommerferien (uge 27-32):

2019: 26.831

2020 (booket indtil videre): 32.373

Tallene dækker kun over de overnatninger, hvor man skal booke plads på forhånd via Naturstyrelsen eller hjemmesiden udinaturen.dk. Derudover findes der pladser og områder, der er til fri afbenyttelse, eller hvor man skal booke via private, kommunale eller andre offentlige aktører.

Også i det sydøstjyske er det et hit at sove under åben himmel - eller som minimum i telt eller i et af de mange shelters, der står i de lokale skove eller på andre naturspots. Det kan Gert Hougaard Rasmussen, chefkonsulent, kulturhistoriker og naturvejleder i Naturstyrelsen Trekantsområdet berette om:

- Der er ikke mange huller i bookingkalenderen, og ved de mest populære steder er det ved at være for sent. Det skal udelukkende være, hvis nogen annullerer bookingen, og der så bliver åbent igen. Men der er stor forskel på de forskellige pladser, siger han og henviser blandt andet til styrelsens shelters ved Naturcenter Koutrupgård nær Gudenåens udspring som nogle, der er særligt populære.

Annonce

Corona har betydet flere overnatninger

Overnatning i det fri og i shelters har været stigende i popularitet de seneste år, men i 2020 har coronalukningen sat ekstra skub i det.

- Det er der ingen tvivl om, lyder det fra Gert Hougaard Rasmussen.

Shelterpladsen ved Hølken Strand er populær, fordi den ligger ud til vandet og tæt på campingplads med toilet og indkøbsmulighed. Arkivfoto: Carina Mayner

Hos Turistsamarbejdet Kystlandet, der arbejder med turisme i Horsens, Odder og Hedensted kommuner, kan man berette om fuldstændig det samme. En løbende stigning i efterspørgslen, som har fået et ekstra nyk i år. Her har man ansat en outdoor-ansvarlig for at kunne håndtere netop det område.


Vi har i de senere år oplevet en stigende interesse for friluftsaktiviteter og naturoplevelser i hele Kystlandets område. Det gælder ikke mindst for overnatning i det fri, som er blevet en langt mere folkelig aktivitet. Vi har en skøn natur med et stort potentiale. Derfor har vi også fået et større strategisk fokus på hele naturområdet - blandt andet gennem ansættelsen af en egentlig outdoor-ansvarlig.

Helle Rosenberg, direktør i Turistsamarbejdet Kystlandet


- Med corona-nedlukningen mærkede vi en kraftig stigning i interessen for naturoplevelser. Folk blev så at sige tvunget ud i naturen og opdagede værdien i at komme ud. Den tendens er fortsat, efter samfundet igen er åbnet, siger Casper Terkelsen, Kystlandets outdoor-ansvarlige.

- I øjeblikket oplever vi stor efterspørgsel på naturlejrpladser, der kan bookes, og får mange spørgsmål om shelters fra både lokale borgere og turister. Heldigvis er der mange muligheder for at overnatte i det fri i hele Kystlandet, siger han.

Annonce

Altid plads til spontane ture

Man skal dermed ikke fortvivle, hvis man drømmer om overnatning i det fri denne sommer. Også hvis bookingmulighederne melder udsolgt. For det første må man helt frit slå sit telt op i 275 statsskove i Danmark - et antal, der for nylig blev udvidet med 77.

Naturstyrelsens anbefalinger i naturen

Under titlen "God stil i naturen" har Naturstyrelsen følgende råd til danskerne:

  • Hold afstand til andre – find et andet sted, hvis der er mange mennesker.
  • Husk, at hunden altid skal være i snor af hensyn til andre besøgende og de vilde dyr – lige nu har mange dyr unger.
  • Gør naturen og de andre besøgende en tjeneste og tag dit affald med hjem.
  • Tænd aldrig ild i skovbunden. Lav kun bål på de etablerede bålpladser.

For det andet er der mange lejrpladser og shelters, der ikke kan reserveres på forhånd. Det gælder blandt andet langs Bryrupbanestien, hvor der ligger to shelterpladser ved henholdsvis Brædstrup og Lundum, et i Bisgårdskoven i Odder samt to steder på Tunø. Og der er mange flere.

- Så er der plads til spontane muligheder. Der kører det efter først til mølle-princippet, så man kan dog ikke være sikker på en plads, siger Gert Hougaard Rasmussen, der tilføjer, at der dermed er en kødrand af overnatninger, som styrelsen ikke har tal på.

Ved Slaggård Banke nær Østbirk ligger et relativt nyt shelter med dertilhørende stjernekiggertårn. Arkivfoto: Henrik Carøe Sandvad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Video: Det gik bare så stærkt, siger evakueret butikschef

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce