Annonce
Horsens

Iværksættere fra Horsens overlever oftere end gennemsnittet

Anders Killmann Petersen, erhvervsdirektør i Business Horsens, anser et spirende iværksættermiljø som en vigtig faktor i en erhvervsby som Horsens. Arkivfoto: Mette Mørk
Blandt 1167 anparts- og iværksætterselskaber, der blev stiftet i Horsens Kommune mellem 2014 og 2018, har 95 procent klaret sig uden om alvorlige økonomiske vanskeligheder. Det placerer Horsens Kommune på en 25. plads blandt landets kommuner.

Horsens: 19 ud af 20 af de anparts- og iværksætterselskaber, der blev stiftet i Horsens mellem 2014 og 2018 har klaret sig uden om alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Det betyder, at blot fem procent af de i alt 1167 selskaber har været under konkurs, tvangsopløsning eller rekonstruktion, og den andel er lavere end på landsplan, hvor 7,5 procent af selskaberne har været i alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Det viser en ny opgørelse fra regnskabsvirksomheden Dinero, der har opgjort tallene på baggrund af data fra CVR.

Målt op mod de øvrige danske kommune er Horsens nummer 25 på listen, når det kommer til kommuner, hvor færrest unge selskaber har været i alvorlige økonomiske vanskeligheder, og den placering glæder Anders Killmann Petersen, erhvervsdirektør i Business Horsens.

- Det er tilfredsstillende, at vi ligger i den lune ende. Noget af det, som jeg ved, vi er dygtige til i Horsens, er vores måde at håndtere iværksættere, fra de starter med en idé, til de skal ud at skaffe kapital. Vi holder dem i hånden langt hen ad vejen, blandt andet gennem iværksættermiljøer og de liberale erhverv, der står klar med gratis hjælp og input, siger han.

Når man har en erhvervsby, hvor man er stærk i mange forskellige brancher, er det vigtigt, at der er nogen til at inspirere og puste en i nakken. Der er de nye upcoming virksomheder dygtige til at skubbe lidt til de etablerede virksomheder i Horsens.

Anders Killmann Petersen

It, apps og dataindsamling

Anders Killmann Petersen oplever, at det særligt er inden for konsulentbranchen og it-branchen, at mange horsensianske iværksættere springer ud.

- Tendensen i samfundet viser, at flere og flere iværksættere laver it, apps og dataindsamling, og der betyder det noget, at vi er en uddannelsesby, for vi har mange studerende, der kommer ud med it-baggrund, siger Anders Killmann Petersen, der vurderer, at det er vigtigt for en erhvervsby at have et spirende iværksættermiljø.

- Når man har en erhvervsby, hvor man er stærk i mange forskellige brancher, er det vigtigt, at der er nogen til at inspirere og puste en i nakken. Der er de nye upcoming-virksomheder dygtige til at skubbe lidt til de etablerede virksomheder i Horsens, siger han.

En god kombination

Mens det står godt til i forhold til overlevelsesrate blandt unge selskaber i Horsens Kommune, står det knap så godt til i forhold til omfanget af nyopstartede virksomheder i kommunen. Som Folkebladet for nyligt kunne fortælle, er Horsens Kommune nummer 54 blandt landets 98 kommuner, når det kommer til antallet af flest nystiftede virksomheder i 2018 pr. 1000 borgere mellem 18 og 64 år.

- Men ét er, hvor mange der starter op, noget andet er, hvor mange der overlever. Det må være vigtigt, at der blandt dem, som starter op, er så mange som muligt, der overlever og vækster, siger Anders Killmann Petersen, der gerne ser en kombination.

- Hvis vi kan øge antallet af nystartede virksomheder og beholde overlevelsesraten, så ville det være supergodt, siger Anders Killmann Petersen.

Opgørelsen over kommuner med størst overlevelsesrate blandt unge selskaber toppes af Ærø, Thisted og Billund, mens Albertslund, Ishøj og Vallensbæk ligger i bunden.

Generelt klarer kommunerne i Horsens' område sig godt. Skanderborg Kommune ligger nummer fire, Odder ligger nummer 10, Ikast-Brande ligger nummer 11, Vejle ligger nummer 18, og Hedensted ligger nummer 20.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Horsens

Syg vildhest ved Nørrestrand er nu blevet aflivet

Annonce