Annonce
Navne

Overlæge fra Horsens har fået bevilling: Nu skal hun forske i forurening og barnløshed

Ninna Hinchely Ebdrup skal sammen med andre fagfolk sammenligne data om giftrester i drikkevand og infertilitet for at se, om der er nogen sammenhænge. Foto: Region Midjylland
Læge på sygehuset i Horsens Nina Hinchely Ebdrup har fået penge til at undersøge om giftrester i drikkevand kan kædes sammen med nedsat frugtbarhed.
Annonce

Navnenyt: Danskerne indtager dagligt nitrat og arsen via drikkevandet. Men man ved kun meget lidt om konsekvenserne for vores reproduktive sundhed, altså mænd og kvinders evne til at undfange børn.

Det kan Ninna Hinchely Ebdrup, læge og ph.d.-studerende ved Regionshospitalet Horsens vær med til at ændre på. Nina Ebdrup har i hvert fald fået bevilliget 705.142 kr. fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Fond til sit ph.d.-projekt, der skal afdække en mulig sammenhæng mellem drikkevandsforurening og infertilitet i kvinder.

I forskningsprojektet kobler et team af fertilitetslæger, epidemiologer og drikkevandseksperter data om henholdsvis drikkevand og sundhed for at få ny viden om sammenhængen mellem drikkevandsforurening og ufrugtbarhed. Det er en viden, som skal bruges til beskyttelse af den reproduktive sundhed både lokalt og globalt.

Forskningsprojektet undersøger data fra 100.000 kvinder i den nationale fødselskohorte, - altså en afgrænset gruppe af  fødende - som under navnet "Bedre Sundhed i Generationer" bliver den største befolkningsundersøgelse til dato med fokus på sammenhængen mellem drikkevandsforurening og infertilitet.

Samtidig undersøges kvinders sundhed og sundhedsadfærd forud for fertilitetsbehandling. Det sker med baggrund i sundhedsdata fra en anden gruppe med navnet "Tværspor".

Forskningsprojektet gennemføres i et samarbejde mellem Forskningsenheden for Epidemiologi, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Fertilitetsklinikken, Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Horsens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce