Annonce
Østjylland

Overlæge bekæmper Corona-virus i Malaysia: - Ingen ved, hvordan sygdommen vil udvikle sig

En stor del af Merete Storgaards arbjede på Røde Kors' regionskontor i Malaysia handler om at informere og rådgive lokalbefolkningen, sundhedspersonale og andre om Covid-19-virussen (tidligere kaldet Corona-virus, red.). Privatfoto.
Merete Storgaard rejste for en uges tid siden afsted mod Røde Kors' regionskontor i Malaysia. Her skal hun forberede 37 asiatiske lande på en yderlige spredning af den frygtede Corona-virus. Avisen har snakket med hovedpersonen selv om arbejdet, der i høj grad handler om oplysning og forberedelse.
Annonce

AARHUS: Som avisen skrev 13. februar er den danske overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Merete Storgaard, taget til Malaysia for at arbejde på Røde Kors' regionskontor, så en yderligere spredning af Corona-virussen (nu kaldet Covid-19, red.) i regionen kan inddæmmes.

Nu har avisen etableret kontakt til den danske overlæge, og hun har haft et par dage til at falde på plads i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur, og dermed også mulighed for at danne sig et overblik over de mange opgaver.

- Lige nu er vi i en forberedelsesfase, og ingen ved helt, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Det globale samfund bliver hele tiden klogere på Covid-19-virussen. Mit arbejde går ud på at omsætte denne viden på området til de 37 omkringliggende lande af sygdommens epicenter - Kina. Hensigten er altså at klæde landenes sundhedssektorer på, så de ved, hvordan de skal forholde sig til en eventuel spredning, lyder det fra Merete Storgaard på en skrattende telefon.

Lige nu er vi i en forberedelsesfase, og ingen ved helt, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Det globale samfund bliver hele tiden klogere på Covid-19-virussen. Mit arbejde går ud på at omsætte denne viden på området til de 37 omkringliggende lande af sygdommens epicenter - Kina. Hensigten er altså at klæde landenes sundhedssektorer på, så de ved, hvordan de skal forholde sig til en eventuel spredning.

Annonce

Forberedelsesfase

Og hvordan foregår sådan en forberedelsesfase helt konkret, sidder du måske og tænker?

En stor del af arbejdet går ud på at informere folk og samle ressourcer sammen, så man på bedst mulig vis er rustet til et muligt udbrud af virussen.

- Vi prøver at skabe funding for at finde ekstra midler til landene, og så går en stor del af vores arbejde også ud på at informere lokalbefolkningen om sygdommen - blandt andet symptomer, smittefare og vigtigheden af ordentlig hygiejne. Men arbejdet handler især om at informere og forbedre sundhedssektorerne på en eventuel spredning. Man skal huske på, at de fleste af disse landes udstyr og ressourcer ikke er tilsvarende til rige I-landes sundhedsvæsen, forklarer hun.

Annonce

Ingen frygt i DK

Og her ligger der måske endnu et spørgsmål hos læseren. For skal danskerne være bange for Covid-19-virussen?

Hvis man spørger overlægen, skal vi i første omgang ikke frygte sygdommen.

- Jeg synes ikke, at danskerne skal frygte Covid-19 lige nu. Vores sundhedssektor er godt gearet til sygdommen i forhold til diagnosticering, og vores sundhedsvæsen har helt andre faciliteter. Derudover finder de fleste af smitte-tilfældeene sted i Kina, lyder det fra hende.

Merete Storgaards arbejde på Røde Kors' regionskontor går ud på at ruste 37 lande omkring Kina på en mulig spredning af Covid-19-virussen (tidligere kalder Corona-virus, red.). Privatfoto.
Annonce

Svært at spå om en pandemi

Hun kan heller ikke svare på, om Covid-19-virussen udvikler sig til en decideret pandemi (global epidemi af infektionssygdom, red.).

- Det er svært at forudsige, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Det er jeg simpelthen ikke i stand til at sige noget om nu. Der er nemlig en masse faktorer, der spiller ind, hvis en decideret pandemi skal udvikle sig, siger hun.

Én af disse faktorer er, hvordan selve sygdommen smitter. Og her kan Merete Storgaard informere, at det globale samfund ikke helt er sikre på smittevejen endnu. Der kommer løbende ny viden på området, og man prøver at kortlægge smittevejen. Smittevej og hastighed af spredning er derfor vigtige i forhold til udviklingen af en decideret pandemi. Merete Storgaard retter især fokus mod landenes hospitalsvæsen.

- Hospitalernes faciliteter i forhold til hygiejne, diagnosticering, behandlingsmuligheder og antal sengepladser er vigtige ting for at sikre, at flere folk ikke smittes, siger hun.

En anden faktor i forhold til en pandemi-udvikling er, hvordan man behandler sygdommen. For det første handler dette punkt om, hvordan og om man overhovedet kan kurere sygdommen, men også om man kan udvikle en vaccine. Derudover er karantæneregler og rejserestriktioner også en del af behandlingen, da man på dén måde kan inddæmme sygdommen og forhindre yderligere spredning.

Her er et eksempel på oplysingsarbjedet. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce