Annonce
Horsens

Overblik: Sådan rammes kultur, festivaler, markeder og sport hen over sommeren i Horsens

Middelalderfestivalen på Fængslet i Horsens ligger sidst i august og bliver derfor ramt af forsamlingsforbuddet. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Det lokale kulturliv, dyrskue, 1. maj-arrangementer, topfodbold og meget mere er ramt af coronakrisen i en rum tid endnu.
Annonce

Horsens: Koncerter, festivaler, markeder, topsport.

Alt er i større eller mindre grad berørt af forsamlingsforbuddet, der mandag aften blev forlænget til foreløbig 10. maj.

Tilmed er der nedlagt forbud mod store publikumsarrangementer til og med august.

Her et foreløbigt overblik over en række af de berørte arrangementer og kulturinstitutioner i Horsens Kommune:

Listen opdateres løbende

Beringsstafetten aflyses: Håber, folk vil støtte op i 2021

Det traditionsrige Beringstafetten kunne ikke løbe fra coronavirussen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Den 17. udgave af Beringsstafetten, som skulle have været afholdt 25. august 2020, er blevet aflyst, oplyser arrangørerne i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at denne beslutning vil skuffe mange, der har set frem mod en hyggelig aften i Bygholmpark med kollegaer, familie og venner. Men set i lyset af regeringens forbud mod store forsamlinger til og med august 2020, ser vi det ikke længere som muligt eller forsvarligt at afholde dette års Beringsstafet, der plejer at samle op mod 4000 deltagere og tilskuere, lyder det fra Flemming Thyssen på vegne af Beringsstafettens Styregruppe.

Betalende deltagere kan rykke deres 2020-tilmelding til 2021, hvor Beringsstafetten afholdes 24. august. Man kan også få fuld refundering for det betalte deltagergebyr, hvis man ønsker det. De tilmeldte hold vil blive kontaktet nærmere, oplyser styregruppen.

- Vi håber, at mange af vores deltagere og trofaste sponsorer vil støtte op omkring Beringstafetten i 2021, hvor vi forhåbentlig vender tilbage med Horsens største motionsfest, lyder det fra Flemming Thyssen.

Dyrskueformand: Det skal ikke ødelægge skuets historie

Dyrskuet skulle have fejret sit 150. skue i år. Nu er det aflyst. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Der er ikke så meget at rafle om. Der bliver ingen dyrskue til sommer.

Det er konklusionen fra Peter Mortensen, formand for Forening Land&By Østjylland, der står bag Horsens Dyrskue.

Det skulle have været afviklet 13. og 14. juni som dyrskue nummer 150 i rækken.

- Det er selvfølgelig en skam for dyrskuet. Men det er også en skam for alle dem, der er syge. Det er alligevel bare et dyrskue, lød det tirsdag morgen fra Peter Mortensen.

Ifølge formanden har foreningen holdt lav profil i de seneste 14 dage og afventet situationen. Mandag stod det klart, at dyrskuet må udskyde sit jubilæum til næste år. Og så bliver det sådan.

- Det er da en kold klud i hovedet, men det skal ikke få lov til at ødelægge dyrskuets historie. Vi er klar igen næste år, siger Peter Mortensen.

Han forventer, at aflysningen kommer til at koste nogle penge, men hvor mange har han endnu ikke overblik over.

LO-formand: Forsøger med en digital 1. maj

LO Horsens-Hedensted aflyser 1. maj-festen og håber, traditionen kan genoptages om et år. Arkivfoto

De danske lønmodtagere må i år fejre arbejdernes internationale kampdag 1. maj hver for sig. Det står klart for den lokale LO-formand Hans A. Sørensen efter pressemødet tirsdag aften.

- Vi har jo set, hvor det formentlig bar hen, og planlægningen har været sat på standby den seneste måned. Vi håber, regeringen sammen med Folketinget, arbejdsmarkedets parter og i øvrigt hele befolkningen kan få Danmark nogenlunde helskindet gennem krisen, så vi har noget at fejre, når vi i 2021 forhåbentlig kan genoptage 1. maj-traditionen, siger Hans A. Sørensen, formand for LO Horsens Hedensted, der står for 1. maj-arrangementet i Horsens.

- Der har som en form for ”1. maj-corona-forholdsregel” været arbejdet lidt med en anden form for markering, formentlig digital, og det sættes der nu fart i udviklingen af, tilføjer han.

Teatret: Vi kan flytte langt det meste

Horsens Ny Teater kommer senere i dag med en plan for forårets arrangementer. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Jeg er ikke overrasket. Vi har planlagt flytning af langt det meste. Vi melder en samlet plan ud i dag (tirsdag, red.).

Det er reaktionen fra Lone Wessel, direktør på Horsens Ny Teater, på forlængelsen af forsamlingsforbuddet frem til foreløbig 10. maj.

Hun forventer ikke, at der åbnes for en rockkoncert med 740 mennesker i et fyldt teater, når vi når forbi den dato, men hun er klar på at tænke konstruktivt og er åben for eksempelvis nye opstillinger i salen, der kan imødekomme myndighedernes krav efter 10. maj.

Festivaler og lignende er aflyst sommeren over, men HNT's arrangementer er i mindre skala.

Flytningen af tre ugers arrangementer i marts til datoer i efteråret var lige faldet på plads. Nu kommer en ny runde flytninger, og noget skubbes helt ind i foråret 2021.

Mange henvender sig med spørgsmål om deres billetter.

- Jeg håber på folks tålmodighed, for det tager tid at svare alle. Vi oplever stor opbakning. Langt de fleste beholder deres billetter, selv om arrangementerne foregår på en ny dato, siger Lone Wessel.

Kræmmermarked: Havde frygtet det, men ikke regnet med det

Det store kræmmermarked på Dyrskuepladsen er en af de helt store juli-traditioner i Horsens. Men ikke i år. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Selvom en aflysning af årets kræmmermarked i august har ligget lidt i kortene, kom det alligevel som et chok, da Mette Frederiksen mandag forbød større forsamlinger til udgangen af august.

- Jeg havde frygtet det, men ikke regnet med det. Men vi er bare nødt til at forhold os til det, og lige nu er jeg ved at skrive ud til samtlige, som vi har kontrakter med, lød det tirsdag morgen i en kommentar fra pladsansvarlige Hans Madsen fra Sport Horsens, der arrangerer kræmmermarkedet.

Han forventer ikke umiddelbart, at aflysningen af kræmmermarkedet betyder det store tab for arrangørerne.

- De, der mister penge, er klubberne, der ikke får del af overskuddet. Men så må vi bare tjene flere penge næste år, siger Hans Madsen.

Han ærgrer sig over aflysningen.

- Men sådan er det, og det gælder for alle.

Koncerter aflyses eller flyttes

De to Bryan Adams-koncerter i Horsens er allerede blevet flyttet én gang. Nu skal Horsens & Friends i gang igen. Arkivfoto: Morten Pape

Claus Visbye, direktør i Horsens & Friends, havde Bryan Adams- og Sting-koncerter samt Rock i Lunden på sommerens plakat, og virksomheden er dermed en af dem, der bliver hårdt ramt af sommerens forsamlingsforbud.

Hverken koncerterne med de to verdensnavne eller de fem omgange med Rock i Lunden finder sted som planlagt.

- Vi vil arbejde på at flytte de to internationale koncerter til 2021, men det er ikke sikkert, det er muligt, siger han om aflysningen af Bryan Adams, der skulle have spillet i Forum Horsens 18. og 19. maj, og Sting, der skulle have spillet i Lunden 23. juni.

Om nogle af koncerterne ved Rock i Lunden kan flyttes og i givet fald hvor mange og hvortil, er ligeledes uvist

Middelalderfestival på vippen - Prison Ink og Habengut ryger

Horsens Middelalderfestival, Prison Ink og Habengut Marked (billedet) kan ikke afvikles som planlagt. Nu skal Fængslet have kontakt til hver enkelt arrangør. Arkivfoto: Mette Mørk

Forlængelsen af forbuddet mod store forsamlinger frem til og med august er ærgerligt nyt for Fængslet.

Tiltaget betyder, at arrangementer som Horsens Middelalderfestival, Prison Ink og Habengut Marked ikke bliver afviklet som planlagt.

En virkelighed, der ærgrer Astrid Søes Poulsen, direktør på Fængslet.

- Vi må lukke ned for mange af de ting, som vi er vant til at leve af og profilere os på. Vi ser med stor ærgrelse og skuffelse på, at de ikke kan blive til noget, siger hun, der nu skal til at skabe sig et overblik over situationen og finde ud af, om arrangementerne skal aflyses eller udskydes.

- De her arrangementer har for størstepartens vedkommende eksterne arrangører, så vi skal nu i tæt kontakt med dem og høre deres udmeldinger, siger Astrid Søes Poulsen.

Direktøren vil nu fokusere på, at Fængslet kommer så godt gennem krisen som muligt og benytte sig af de muligheder, der formentlig opstår, når samfundet gradvist bliver åbnet.

- Noget af det, vi kan spille ind med på Fængslet, er vores store og fleksible lokaler. Når der er rigtig mange ting, der ikke kan foregå, så kan Fængslet være et godt sted for de ting, der godt kan foregå, når vi gradvist må have lov til at mødes lidt flere mennesker, siger Astrid Søes Poulsen.

Middelalderfestivalen skulle afvikles 22.-23. august, og det er ikke opgivet at finde en ny dato efter 1. september, oplyser kultur- og eventchef Lasse Schuleit fra Horsens Kommune.

Byfester bliver ramt

Bakkelandets Byfest i Brædstrup. Arkivfoto: Søren E. Alwan

En række byfester og mindre festivaler i Horsens Kommune må formodes at være eller blive aflyst. Blandt andet er Bakkelandets Byfest i Brædstrup, som skulle finde sted i Folkeparken i dagene 22.-24. maj, aflyst.

Mosstock Festivalen ved Klostermølle, som normalt finder sted den første weekend i august, er aflyst ifølge festivalens hjemmeside.

Derudover bliver Musik i Gaden, som holdes i Brædstrup i august, ramt af forbuddet. Det samme gælder for Brædstrup Handel & Erhvervs markedsdage i maj og september.

Sommerlejr ved Bygholm for 5000 aflyst

For fjerde år i træk skulle flere tusinde gæster havde været til SommerOase ved Bygholm Landbrugsskole. Det er aflyst. Arkivfoto: Morten Pape

Dansk Oase har som følge af forsamlingsforbuddet besluttet at aflyse årets Sommeroase ved Bygholm Landbrugsskole. En kristen sommerlejr, der normalt trækker over 5000 mennesker til Horsens.

- Det er ikke vores beslutning, men en beslutning, der er blevet taget for os, og vi bakker helt op om den indsats, der bliver gjort for at begrænse coronasmitten, siger Ruben Dalsgaard, generalsekretær i Dansk Oase.

- Ikke desto mindre er det smadderærgerligt, at vi må aflyse. For vores organisation er Sommeroase årets højdepunkt og en uforlignelig fest, siger han.

Generalsekretæren vurderer, at det ikke er muligt at flytte Sommeroase som helhed, men at noget af det tabte måske kan skabes virtuelt.

- Vi vil ikke love noget, men vi undersøger gerne mulighederne for at skabe noget online, siger Ruben Dalsgaard.

AC Horsens: Intet kan overraske os

Kristian Nielsen peger på, at helbred må gå frem for fodbold. AC-direktøren følger fodboldadministrationens afgørelse, når det gælder mulig afvikling af superligakampe hen over sommeren. Arkivfoto: Morten Pape

Hvis der overhovedet bliver spillet topfodbold hen over sommeren, ser vi ind i blandt andet en superliga-afvikling uden tilskuere til og med august.

AC Horsens mangler to grundspilskampe, seks opgør i nedrykningsspillet og et ukendt antal playoffkampe om enten nedrykning eller Europa League-kvalifikation, og da næste sæson oprindeligt skulle starte midt i juli, er stort set alt usikkert lige nu.

AC Horsens-direktør Kristian Nielsen siger om den seneste melding:

- Der er ikke rigtig noget, der kan overraske mig. Der sker så meget i denne tid. For os er det vigtigste lige nu børn, unge, udsatte, ældre - og det lokale erhvervsliv. Vi skal passe på hinanden, siger han.

Han vil ikke byde på de økonomiske konsekvenser:

- Ved du, hvordan det kommer til at gå, lyder modspørgsmålet.

En stor del af staben er sendt hjem med lønkompensation, så på den led ændrer Mette Frederiksens tale mandag ikke noget.

- Nu tager vi foreløbig tre uger mere som nu. De ansatte kan kaldes tilbage med dags varsel, bekræfter Kristian Nielsen.

Han lader det være op til turneringsadministrationen, om kampene kan afvikles i juni og juli - og lytter ellers til sundhedsmyndighederne som hidtil.

Holder fast i september-arrangementer

Byens nyeste skud på festivalstammen, Wall of Sound, ligger i begyndelsen af september og er ikke omfattet af første forlængelse af nedlukningen.

Horsens Teaterfestival fastholdes i dagene 18.-20. september.

Gymnastikeventet Faceoff, der var planlagt til midt-juni i Forum Horsens, afvikles i stedet i dagene 18.-19. december.

Grøn Fest er flyttet fra maj/juni til 18.-19. september på Sidesporet mellem campusgrunden og Det Gule Pakhus.

Festligheder på Søndergade udskudt

Markeringen af afslutningen på den store gågaderenovering på Søndergade skulle være afviklet i august.

Det arrangement forsøges i stedet afviklet i september, oplyser kultur- og eventchef Lasse Schuleit fra Horsens Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Kampen mod aids kan vindes

Annonce