Annonce
Horsens

Overbelægning i arresthuse mærkes også i Enner Mark Fængsel

Overbelægning i arresten i Enner Mark Fængsel er ikke et ny fænomen. I årets første seks måneder sidste år lå belægningsprocenten på 101 pct., og på det lokale fængsel løses den udfordring ved at sætte køjesenge ind i 12 celler og lade to indsatte deles om cellen. Arkivfoto: Mette Mørk
Massivt pres i arresthusene har fået ansatte i jyske arresthuse til at skrive et opråb til justitsminister Nick Hækkerup (S). I Enner Mark Fængsel løses overbelægningen ved at sætte flere indsatte i samme celle.

Enner: Det massive pres, som en række arresthuse oplever lige nu som følge af overbelægning, er et velkendt problem i Enner Mark Fængsel.

Her oplevede man også sidste år perioder med flere indsatte end pladser, og det blev løst, ved at fangerne måtte deles om cellerne.

12 celler i arresten blev udstyret med køjesenge, og sådan er det fortsat, oplyser Maj-Britt Balle, tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i det lokale fængsel.

- Jævnt hen over sommeren i år har vi haft overbelægning, og det har vi også nu. I dag er der 10 ekstra indsatte, men det kan ændre sig fra time til time, siger hun.

I andre arresthuse løses udfordringen ved at inddrage andre lokaler og lave f.eks. mødelokaler og besøgsrum om til sovepladser for de anholdte.

I Enner er cellerne større, derfor kan overbelægning klares ved, at flere deles om en celle.

Annonce

Giver gnidninger

- De udfordringer, det så giver os, er, at de indsatte skal sidde og afsone sammen med en anden på få kvadratmeter, og det er ikke en person, de nødvendigvis selv har valgt. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få det til at glide, men det kan give gnidninger, fortæller Maj-Britt Balle.

De pressede arresthuse har fået Brian Hedensted, Fængselsforbundets afdelingsformand i Midt- og Nordjylland, til at sende et opråb til justitsminister Nick Hækkerup (S) på vegne af de ansatte.

Brian Hedensted peger på, at den akutte overbelægning blandt andet er et resultat af den meldepligt, som udviste kriminelle og afviste asylansøgere på tålt ophold har.

Meldepligten betyder, at gruppen skal melde sig hos myndighederne enten dagligt eller tre gange om ugen. Det er blevet politisk besluttet, at der skal markant færre overtrædelser af meldepligten til, før udviste kriminelle og folk på tålt ophold kan varetægtsfængsles og derefter få en fængselsstraf.

Mangler fængselsbetjente

Det er den gruppe, der nu presser arresthusene, og de er også en del af udfordringerne med overbelægningen i Enner Mark Fængsel.

- Det er en ny kategori af indsatte, vi ser, men vi havde også overbelægning, inden stramningen trådte i kraft. Det er en blandet skare af anholdte, vi har, siger Maj-Britt Balle.

Hun oplever øget travlhed som den største udfordring, når der er flere indsatte i arresten.

- Når der er mere end fem personer i overbelæg, bliver der opnormeret på personalet, men det kræver, at der er folk, der kan tage den ekstra vagt. Hen over sommerferien er der færre folk, og der har været dage, hvor ingen har kunnet taget ekstravagter, fordi vi har manglet personalet. Det betyder, at vi må lukke ned på aktiviteter, og det er de indsatte ikke glade for, siger Maj-Britt Balle.

Enner Mark Fængsel har 48 arrestpladser og har tilladelse til at have op til 12 ekstra arrestanter i overbelægning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

25-årig overså holdende bil på motorvej

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce