Annonce
Erhverv

Ordblindeefterskole: Her begynder de unge at tro på sig selv

Ida Thusgård Rørstrøm har lært at råbe højt på efterskolen i Gylling. Foto: Søren E. Alwan

Landets største og mest søgte specialefterskole ligger i Gylling. Ventelisten er lang, og det samme er listen med succeshistorier. Alt handler om elevernes trivsel, læring og livsglæde.

Gylling: Nogle af eleverne er lidt skrutryggede, når de begynder på efterskolen. Men efterhånden som de lærer at tro på deres egne evner, retter ryggene sig.

- Det er det bedste ved det her arbejde. At se de unge mennesker få tro på sig selv, siger forstander Niels Eskildsen Kridal.

Sammen med sin kone Stine Eskildsen Kridal overtog han for en håndfuld år siden ledelsen af skolen, som er den største af landets 20 efterskoler for ordblinde unge. Man skal helt frem til 2022 for at finde en ledig elevplads, og for nylig var efterskolen nomineret til den erhvervspris, Udviklingodder hvert år uddeler.

Gylling Efterskole vandt dog ikke prisen, men det kan forstanderparret godt leve med. Det vigtigste er, at eleverne får et afgørende løft, mens de er på skolen.

Annonce

Gylling Efterskole

Skolen har rødder tilbage til 1865. Den har 131 elever fra 26 forskellige kommuner og er landets største specialefterskole. Eleverne går i 8., 9. og 10. klasse, og skolen optager kun normaltbegavede elever med specifikke indlæringsvanskeligheder.

Efterskolen tilbyder folkeskolens prøver i 9. og 10. klasse. Eleverne har særlige vilkår i forhold til hjælpemidler og tid for at sidestille dem med andre elever.

Skolen er en selvejende institution med 34 ansatte. Bag det hele står en skolekreds med flere end 100 personer, som vælger skolens bestyrelse.

Matematikholdene er typisk på 12-13 elever, og der er ro og koncentration i undervisningen. Foto: Søren E. Alwan

Ophold ændrer liv

De unge er berettigede til individuel ungdomsvejledning, fordi de er ordblinde. 99 pct. af eleverne kommer videre til en erhvervs- eller gymnasial ungdomsuddannelse, og opholdet på efterskolen skal ruste dem til at klare sig godt, når de ikke længere er på en uddannelse, hvor alle fra lærer til pedel og køkkenpersonale ved, hvordan de hjælper og støtter de unge.

- For nogle af vores elever kan det blive afgørende for det liv, de kommer til at leve, at de har gået på efterskole. Vores udtalte ambition er, at vi skal have vores unge mennesker det rigtige sted hen. Og de skal kunne lykkes med at indfrie de krav, der er, der hvor de kommer hen, tilføjer forstanderen.

Holdene er små og delt op efter niveau, og alle elever arbejder udelukkende med computere. Her er hverken brug for papir eller blyanter. It er det vigtigste værktøj

For eksempel kan programmer læse tekst fra en matematikopgave op, så er den til at forstå. Så bærbare computere, smartphones og hovedtelefoner er essentielle, og eleverne skal lære at bruge forskellige hjælpeprogrammer på et meget højt niveau.

Forskel på bagagen

- Nogle har været gennem et hav af nederlag og er meget forslåede, andre har været bedre hjulpne. Det afhænger af, hvor meget hjælp, de har fået. Nogle gange har vores elever nogle faglige udfordringer, men opholdet her handler både om det faglige og det personlige, om deres selvforståelse. Når de ikke længere går på Gylling Efterskole, men er kommet til en anden uddannelse, så skal de kunne sige: Undskyld hr. lærer, jeg er ordblind, jeg har brug for hjælp til det og det. Det skal vi lære dem, siger Stine Eskildsen Kridal.

- Det er forskelligt, hvad de har med sig i rygsækken, når de lander her. Men ordblinde har en evne til at tænke skævt og kreativt. Det har de været tvunget til for at klare sig, tilføjer Niels Eskildsen Kridal.

- De skal knokle hårdere, og det gør de gerne. Og det er nyt for nogle af dem, at de kan rykke sig fagligt, siger Stine Eskildsen Kridal.

- Men deres selvbillede forandrer sig, når de går herude. Når de mødes med forventninger, de kan indfri, så vokser de ved det, tilføjer Niels Eskildsen Kridal.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce