Annonce
Læserbrev

Ord skaber virkelighed - tag ansvar for dit sprog

Grunden til at jeg retter fokus på netop denne sprogudfordring er, at den ofte har en afsmittende effekt. De grimme ord spreder sig som ringe i vandet. Især på de sociale medier. Så sker det, at der i løbet af meget kort tid er mange, som anvender det samme sprog, uden filtre, men med en masse negative følelser.

Læserbrev: Ord skaber virkelighed, og sproget har stor indflydelse på vores forståelse af situationer, mennesker og begivenheder.

Jeg bliver ofte udfordret med fortællinger, som handler om mennesker i situationer beskrevet på en sådan nedladende måde, at jeg mister interessen i at følge med.

Efter min opfattelse er det ikke uvæsentligt, hvordan vi vælger, hvilke ord at sætte sammen for at kommunikere med vores omverden.

Vores sprogstil kan få os ind eller ud af et fællesskab, og det er op til os selv, hvad vi vil opnå med det. Men det er vigtigt at huske, at ord skaber virkelighed.

Man er vel ikke en dum idiot, bare fordi man er uenig eller har en anden holdning til samme sag?

Og man skal ikke sendes hjem til "de hula-bula-lande", bare fordi man er flygtning.

Alle lande har i det mindste deres navn, uanset hvor lidt vi holder af dem.

Grunden til at jeg retter fokus på netop denne sprogudfordring er, at den ofte har en afsmittende effekt.

De grimme ord spreder sig som ringe i vandet. Især på de sociale medier.

Så sker det, at der i løbet af meget kort tid er mange, som anvender det samme sprog, uden filtre, men med en masse negative følelser.

Når vi snakker om sprog, skal vi heller ikke glemme ironi og sarkasme. Det kan man næsten ikke undgå i det daglige sprog.

Med en lille dosis humor og mindre skepsis kan man også underholdes af dem.

Men igen: alt med måde.

Jeg kan faktisk bedst lide selvironi. Den kan være med til at afvæbne en potentielt pinlig situation. Jeg har prøvet det mange gange, og det virker.

Sprog er det bedste kommunikationsmiddel, og ord skaber virkelighed. Så enkelt er det.

Det burde være noget, man lærer fra barnsben i hjemmet. Ellers må vi i fællesskab gøre hinanden opmærksomme på, når man overskrider andres grænser. Og uden at det virker som genopdragelse, da ingen af os vil finde sig i det.

Mit budskab er derfor, at vi sammen lytter til de ord, vi siger til hinanden, og at vi bliver lidt bedre til at afkode, hvornår noget går fra ubehøvlet til uværdigt.

Det er almen dannelse, og det synes jeg, vi alle bør kunne stå inde for.

Annonce
Azra Hasanbegovic. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dokumentar afslører tech-giganters ansvarsløshed

DR satte mandag med dokumentaren "Døde pigers dagbog" fokus på et hemmeligt digitalt netværk på Instagram for unge piger, hvis tanker kredser om selvskade og selvmord. På det sociale medie deler omkring 1000 psykisk sårbare piger voldsomme billeder af eksempelvis dybe snitsår, og de udveksler konkrete metoder til at begå selvmord. Programmet åbner op til en verden af psykisk sygdom og sårbarhed. Nøglen til den lukkede verden er tragisk, mindst syv piger i netværket har begået selvmord. I dokumentaren står moderen til en af de syv piger modigt frem sammen med tre af de "overlevende" piger fra netværket. Netværket har i første omgang spillet en positiv rolle i de unge pigers liv, der kan minde om en sorggruppe. Her har de i et digitalt fællesskab fundet trøst og mødt ligesindede. Negativt har netværket ifølge eksperter inspireret pigerne til at øge frekvensen og graden af selvskade. Instagram-netværket har normaliseret selvskade, uden at nogen professionelle har kunnet gribe ind. I netværket er der blevet delt omkring 100.000 opslag, hvor langt de fleste handler om selvskade og selvmord. Instagram har ikke grebet tilstrækkelig ind til trods for angiveligt flere tusinde opslag, der tydeligt overskrider deres egne regler.

Annonce