Annonce
Danmark

Opsigtsvækkende fynsk studie: Kemi fra hverdagen kan få corona-virus til at ramme hårdere

Overalt i verden er der et stigende pres på hospitalernes intensivafdelinger med svært syge corona-patienter, der skal have hjælp til at trække vejret. Fynske forskere har nu dokumenteret, at flourstoffet PFBA kan forværre forløbet hos personer ramt af corona-virus. Foto: Scanpix/REUTERS/Benoit Tessier
Midt under den eskalerende corona-pandemi har forskere fra Syddansk Universitet i Odense ført et solidt videnskabeligt bevis for, at fluorstoffet PFBA, der blandt andet findes i kosmetik, kan forværre sygdomsforløbet hos patienter ramt af corona-virus.

Corona: Danmark er et af en håndfuld lande, som gennem EU kæmper for at komme af med de såkaldte fluorstoffer, som kan findes i en række ting, som vi omgiver os med i hverdagen. Blandt andet tøj, papir, møbler og kosmetik. Og nu har forskere fra Syddansk Universitet serveret endnu et argument for at sætte en stopper for de omstridte kemiske forbindelser.

For i et omfattende forsøg har forskere fra Syddansk Universitet med professor i miljømedicin Philippe Grandjean i spidsen dokumenteret, at fluorstoffet PFBA kan forværre sygdomsforløbet hos patienter ramt af corona-virus.


- PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning for corona-patienter

Professor Philippe Grandjean, SDU


I alt fem fluorstoffer med kendt skadelig virkning blev gransket i forsøget, der baserer sig på analyser af blodprøver fra i alt 323 corona-smittede danskere i alderen fra 30 til 70 år.

108 af de corona-smittede var ikke indlagte.

Af de resterende var 215 af personerne indlagt i kortere eller længere perioder. Cirka en fjerdedel af disse var indlagte på intensiv, og 17 af patienterne endte med at dø med corona-virus, beretter Philippe Grandjean.

Blodprøverne stammer fra patienter indlagt på Odense Universitetshospital og på hospitaler i hovedstaden.

Ophobet i lungerne

Fire af de undersøgte flourstoffer i SDU-undersøgelsen viste sig ikke at forværre sygdomsforløbene. Men det gjorde altså stoffet PFBA.

Gennem helt ny forskning har professor Philippe Grandjean været med til at dokumentere, at fluorstoffet PFBA giver corona-patienter et forværret sygdomsforløb. Professoren mener, at fluorstoffer skal forbydes. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen

- PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning for corona-patienter, forklarer Philippe Grandjean.

- Men hvordan kan I vide, at det præcis er stoffet PFBA og ikke andre fællesnævnere for personerne med de alvorligste sygdomsforløb, der gjorde udslaget?

- Vi har korrigeret undersøgelsen for de forhold, som vi ved, kan give et forværret Covid-19-forløb. Eksempelvis alder og dét at have en kronisk lidelse, forklarer Philippe Grandjean til Avisen Danmark.

Bør ikke benyttes

Professoren ser undersøgelsens konklusioner som et væsentligt argument for, at at EU beslutter, at fluorstoffer udfases.

-De nye resultater viser, at PFBA bør høre med på listen over fluorstoffer, der ikke bør benyttes. Blandt kendte anvendelser er blandt andet kosmetik, og stoffet anses for at kunne anvendes som erstatning for andre fluorstoffer, der hidtil er anset for særlig giftige. Men PFBA er altså ikke ufarligt, da det ophobes i lungerne og nedsætter vores evne til at bekæmpe virus som for eksempel Covid-19, fastslår den fynske professor og fortsætter:

-Det er endnu en grund til, at forbrugerne skal spørge, om der er brugt fluorstoffer, når de køber møbler, tøj, tæpper og kosmetik.

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Kultur

Vrede DGP-brugere tropper op til fredspibe-møde: Håber på et tryk på pauseknappen

Odder

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af sin farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode