Annonce
Læserbrev

Opråb til borgmestre: De psykisk handicappede fortjener en ordentlig hverdag

De psykisk handicappede er tavse, mens "glasuren" på tilværelsen spares væk.

Læserbrev: I år er det 100 år siden, at N.E. Bank-Mikkelsen blev født.

Bank-Mikkelsen var en "hærfører" for datidens udviklingshæmmede.

Det var dengang, de udviklingshæmmede boede på åndssvageanstalter eller sindssygehospitaler.

Det var dengang, der var eksempler på, at beboerne blev bundet til et træ, når personalet skulle spise på fælles skovtur.

Bank-Mikkelsen var bannerfører for at give disse psykisk/fysisk handicappede lovgivningsmæssigt - og dermed rent fysisk og psykisk - en anstændig tilværelse.

Det skylder vi ham en stor tak for på hans 100-års fødselsdag - han døde i 1990.

Disse mennesker har i dag, takket være Bank-Mikkelsen især, en tilværelse så nær det normale som muligt.

Men der har været en tendens til, at "en tilværelse så nær det normale som muligt" er som elastik i metermål.

Efter kommunalreformen er dette område styret via et slags demokrati uden for armslængde.

Området har undergået utrolig mange besparelser, som for øvrigt mange andre områder, men disse andre områder har et udpræget bedre talerør, f.eks. ældre og forældre, som går på gaden, når besparelserne kommer for tæt på.

De psykisk handicappede er tavse, mens "glasuren" på tilværelsen spares væk.

Derfor, kære borgmestre, når I nu skal i gang med næste års budgetter, kommune-/regionsforhandlinger, økonomiforhandlinger med regeringen osv., så hav lige den stille gruppe, de psykisk handicappede, med i jeres budgettanker.

Lad jer ikke narre af et regneark. De psykisk handicappede fortjener en ordentlig hverdag, som ikke skal stå mål for er en fortsat rundbarbering.

Bank-Mikkelsen startede bygningen af det fyrtårn for de psykisk handicappede, som vi er stolte af i dag. Men et fyrtårn er jo et tårn med lys i - sørg nu for, at der også fremover er lys i tårnet.

Søren Erik Pedersen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce